De Google Sidebar

Door: onno-karman | 19 maart 2010 10:05

Apps & Software

Veel mensen met Windows 7 of Vista gebruiken op hun bureaublad allerlei gadgets (miniprogrammaatjes). In geval van Windows Vista al dan niet in combinatie met de Sidebar. Maar XP-gebruikers hebben deze handige en leuke functionaliteit niet. In een eerder artikel legden we uit hoe u de Vista Sidebar alsnog op XP kunt installeren, maar helaas werkt deze methode niet voor iedereen. Wie tóch graag een sidebar en de bijbehorende gadgets op zijn scherm gebruikt, kan ook Google Desktop gebruiken. Eigenlijk is dit een zoekmachine voor uw pc, maar voorzien van én gadgets én Sidebar.

Sinds Windows Vista hebben ook gadgets (bekend van Apple) hun intrede in Windows gedaan. Gadgets zijn kleine programmaatjes, die meestal slechts een enkele functie hebben. Bijvoorbeeld om snel het weer te checken, rss-feeds op uw bureaublad te tonen, koersinformatie bij te houden, of om de tijd weer te geven via een fraaie klok. Windows Vista was voorzien van een aparte zijbalk (Sidebar), in Windows 7 is deze weer verdwenen. Gelukkig is er ook een alternatief. Ook Google Desktop – de Google-zoekmachine voor uw computer – heeft namelijk een zijbalk! En hier kunt u gadgets (die u waarschijnlijk wel van iGoogle kent) in kwijt.

Voor de duidelijkheid: Google’s Sidebar werkt in alle Windows-versies vanaf Windows 2000. Maar het kan vooral handig zijn op de oudere Windows-versies die van zichzelf geen sidebar en gadgets hebben.

Downloaden en installeren

Klik hier om Google Desktop te downloaden en installeer het programma met de standaardinstellingen. Binnen de kortste keren is Google Desktop klaar met installeren en verschijnt de Google Zijbalk direct aan de rechterzijde van uw scherm. Standaard wordt er al een aantal gadgets meegeleverd, waaronder een klok, weerbericht, een rss-reader en zelfs een gadget voor Twitter.

De zijbalk met gadgets wordt met Google Desktop meegeleverd.

Zijbalk automatisch verbergen

U kunt de zijbalk verkleinen door aan de linkerkant van de zijbalk te klikken en naar rechts te schuiven. Wilt u dat de Google Zijbalk automatisch verdwijnt, dan kan dit ook. Klik hiervoor bovenin op het pijltje naar beneden en selecteer Automatisch verbergen. Onderin de Windows-taakbalk, verschijnt dan een knop waarmee u snel de zijbalk met gadgets weer zichtbaar kunt maken. Ook kunt u twee keer op de Shift-knop drukken om de zijbalk te laten verdwijnen of zichtbaar te maken.

[/url]

Verberg de zijbalk automatisch, met een druk op de knop is hij weer zichtbaar.

Loskoppelen van gadgets

Hoewel u de gadgets natuurlijk in de zijbalk kunt laten staan, kunt u ze ook losmaken van de balk. Als u met uw muiscursor over een gadget beweegt, verschijnt aan de bovenkant een klein menuutje. Klik hierop en kies voor Loskoppelen van zijbalk. U kunt de gadgets vervolgens overal op uw bureaublad plaatsen. Wilt u de gadget weer terug in de zijbalk, dan klikt u weer op het menu en kiest u voor In zijbalk dokken.

Elke gadget heeft bovendien zijn eigen mogelijkheden, die u kunt aanpassen via het hierboven genoemde kleine menuutje. Kies voor Opties en pas de instellingen aan.

Elke gadget heeft zijn eigen opties, die eenvoudig aan te passen zijn.

Gadgets toevoegen

Toevoegen van nieuwe gadgets is ook kinderlijk eenvoudig. Klik bovenin de Google Zijbalk op het plusteken. Er wordt nu een scherm geopend met alle beschikbare gadgets voor de Nederlandse markt. Maar als u de taal wijzigt in bijvoorbeeld English (US), hebt u de keuze uit nog meer gadgets. Het toevoegen van een gadget is heel eenvoudig: selecteer een gadget en kies voor Toevoegen en daarna op OK. De gadget wordt nu bovenin de zijbalk toegevoegd.

Toevoegen van gadgets is heel eenvoudig en met een paar keer klikken gebeurd.

Conclusie

De zijbalk van Google Desktop is een fraaie en handige toevoeging voor Windows. Hij werkt bijzonder gebruiksvriendelijk en is helemaal naar eigen wens in te stellen. En niet te vergeten, u krijgt er ook nog een uitstekende desktopzoekmachine bij die zowel u harde schijven als uw e-mail kan indexeren!

Google Desktop met Sidebar

Freeware

Taal Nederlands

Medium 1,9 MB download

OS Windows 2000 SP3/XP/Vista/7

Systeemeisen Onbekend

Maker Google

Oordeel 9/10

Pluspunten

Werkt uitstekend

Gadgets toevoegen is heel eenvoudig

Met sneltoets snel verbergen en zichtbaar maken

Minpunten

Geen

0 Reactie(s) op: De Google Sidebar

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.