De jaren 90 all over again

© CIDimport

De jaren 90 all over again

Geplaatst: 1 september 2011 - 09:15

Aangepast: 16 november 2022 - 10:25

Redactie ID.nl

Als je gamers vraagt wat nu de eerste echte first person shooter is dan zal je veel antwoorden krijgen. Feitelijk was dit Wolfenstein, maar het grote succes kwam met het spel Doom. De makers wilden een combinatie maken tussen hun favoriete films Aliens en Evil Dead 2 en dat is ze best goed gelukt.

Met wapens variërend van een kettingzaag tot de inmiddels beruchte BFG (Big Fucking Gun) schiet je hordes aan lelijkerds tot bloedige pulp. Geen genade, want dat zullen ze ook niet hebben voor jou. Anders dan in Doom Ressurection bepaal je in dit geval helemaal zelf hoe en waar je loopt. Als speler geeft dit je vanzelfsprekend veel meer vrijheid.

Weinig veranderd

Los van wat oppoetswerkzaamheden is er grafisch weinig veranderd aan de Doom die we allemaal wel eens voorbij hebben zien komen. Vind je de old skool look niets, dan kun je altijd nog uitwijken naar Doom Resurrection die grafi sch veel meer in zijn mars heeft. Toch verlies je daar dan weer de vrijheid om zelf rond te lopen, maar vooral ook de mogelijkheid om met vrienden via Wi-Fi death match-gevechten aan te gaan en net als begin jaren '90 blijft dit verslavend. Doom Classic biedt de speler vier episodes vol levels waarvan er drie ook te spelen waren in de originele Doom. De vierde episode is echt nieuw en speciaal voor deze iPhone-versie gemaakt.

Kortom

De besturing is een mix van het bewegen van je iPhone en controls op het scherm, wat na enig eigen maken redelijk tot goed uit de verf komt. Prettig is dat zowel doorgewinterde Doom-spelers als mensen die nog nooit de first person shooter hebben gespeeld relatief snel aan de slag kunnen met Doom Classic. Het is dus niet per se een 'gamers game'. Het zal echter toch vooral de multiplayer zijn die op kantoren of op het terras onder genot van een kopje koffie of een biertje gespeeld zal worden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten