De kwelling van het installeren - Theorie vaak niet de praktijk

Door: dick-kooy | 10 november 2014 19:30

Blog

Nu ik steeds vaker op verschillende computers werk, is het toch wel handig om bestanden centraal op te slaan. Het gaat me echter iets te ver om dit in de cloud te doen, en na wat zoeken vind ik een handige workshop om dit doel met FreeNAS en een oude pc te bereiken.

Zo'n oude pc heb ik nog wel staan, en gezien de hoge prijs van Network Attached Storage-systemen (NAS) vind ik het wel een goed plan om mijn probleem op deze manier op te lossen. Lees ook: Wat is de beste NAS? 14 NAS-modellen getest.

De workshop vertelt me van A tot Z hoe alles gaat en dat ik maar moet beginnen met het downloaden van een iso-bestand. Hier laat de beschreven theorie me al direct ietwat in de steek door de locatie niet te vermelden waar ik het bestand kan downloaden. Gelukkig ben ik slim genoeg om zelf de site op te zoeken en niet veel later heb de benodigde cd gebrand en ben ik de oude pc aan het opstarten met de nieuwe software.

Kleine probleempjes

Meestal ziet de theorie van een workshop of handleiding er behoorlijk eenvoudig uit en lijkt het alsof ik binnen een kwartiertje klaar ben. In de praktijk blijkt echter dat er tussendoor nogal wat kleine probleempjes opgelost dienen te worden; zo ook nu... Want op het beeldscherm lees ik bij het installatieproces dat de CPU 'iets' niet ondersteunt en het systeem subiet er de brui aan geeft.

Verhip, de minimale systeemeisen waren toch erg laag en zo oud is deze pc nou ook weer niet. Maar goed, ik heb nog wel een ander apparaat staan. Die geeft echter dezelfde melding en dan begint mij een lichtje te branden: Bij het downloaden kon ik kiezen tussen een 64 of 32-bit versie. Daar begrijp ik dan meestal niet het meeste van, maar enige logica doet me toch de lagere versie te proberen.

En ja hoor, ik ben weer een stap verder. De afbeelding die ik volgens de workshop nu in beeld dien te krijgen, laat nog even op zich wachten. De computer reageert wel op de keuze reboot of shut down - en daar is de lol na twee pogingen ook wel van af - maar het systeem reageert niet op installatie. Ook nu is een tweede computer welkom, en hoera! De installatie gaat zowaar van start.

Even later verschijnt het beloofde IP-nummer in beeld en na het intikken hiervan op een externe computer, kan ik inloggen op de NAS. Eindelijk, ik ben een tevreden man die zijn eigen NAS-server geïnstalleerd heeft. Er dienen uiteraard nog wel flink wat instellingen te worden doorgelopen, en aangezien een Nederlandstalige handleiding ontbreekt, heb ik nog wel wat knutselwerk voor de boeg.

Maar goed... Daarom ben je hobbyist, toch?

1 Reactie(s) op: De kwelling van het installeren - Theorie vaak niet de praktijk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 november 2014 23:06 Anoniem
  Leuk verhaal, maar wat hebben wij hieraan.
  Je had net zo goed over je vakantie kunnen leuteren.
  Het boeit mij namelijk niet wat jij met je oude pc doet.
  Persoonlijk zit ik niet echt op dit soort verhaaltjes met weinig inhoud te wachten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.