De leukste manieren om je vakantiefoto's te delen

Door: richard-veenstra | 07 augustus 2016 08:02

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

De vakantie is nog volop aan de gang, maar de vroege vakantiegangers beginnen al terug te keren van hun reis. Wat te doen met die berg vakantiefoto's die je hebt gemaakt? Delen met je vrienden en familie natuurlijk! Maar hoe doe je dat op de leukste manier?

Tip 01: Foto's bewerken

Als je je vakantiefoto's met een digitale fotocamera maakt, is het handig om een selectie te maken en de foto's te bewerken voordat je aan de slag gaat met een fotoboekprogramma. Sommige fotoboekdiensten hebben ingebouwde gereedschappen om foto's te bewerken, maar de kwaliteit hiervan verschilt enorm per aanbieder. Het programma Photoshop van Adobe is het bekendste fotobewerkingsprogramma, maar heeft ook een heftig prijskaartje. Om het programma te kunnen gebruiken, bestel je een Creative Cloud Single-App lidmaatschap voor 24,19 euro per maand bij een contractperiode van een jaar. Lees ook: Smartphonekiekjes als bureaubladfoto en screensaver.

Wil je het programma een maand gebruiken, dan kost dit 36,29 euro. Van het programma is overigens een gratis proefversie van 30 dagen te downloaden. Een alternatief is GIMP, een gratis programma voor pc, Mac en Linux. Met dit programma kun je enorm veel bewerkingen doorvoeren om je foto's er professioneler uit te laten zien. Heb je een foto genomen waar het perspectief niet helemaal van klopt, maak dan in GIMP eerst hulpijntjes aan door vanuit de liniaal met je muis naar onder of naar rechts te bewegen. Sleep de hulplijn vervolgens naar een punt van het gebouw dat je wilt rechttrekken. Ga nu naar Gereedschap / Transformatie en kies voor Perspectief. Trek aan een hoek om de foto recht te trekken.

Tip 01 Deze foto is vanuit een raar perspectief genomen en kan met behulp van GIMP worden rechtgetrokken.

Tip 02: Dienst kiezen

Er zijn talloze diensten waarmee je met je pc een fotoboek kunt maken en het resultaat kunt laten uitprinten. Het aanbod aan bindingen en papier is bij elke aanbieder ongeveer gelijk. Voor de printkwaliteit kun je het beste op internet wat adviezen zoeken. Op de site van de consumentenbond vind je een test van verschillende aanbieders, deze is echter al weer uit 2012. Het tv-programma Radar heeft verschillende aanbieders een paar maanden geleden nog vergeleken, de uitzending kun je op de website van Radar nog eens nakijken. Een goede dienst die wij je kunnen tippen, is www.fotofabriek.nl. Deze dienst kwam bij verschillende tests als winnaar uit de bus, niet in de laatste plaats omdat de kwaliteit erg goed is en de prijs in veel gevallen lager is dan de concurrentie.

Tip 02 Fotofabriek is één van de betere sites om een fotoboek te bestellen.

Tip 03: Binding en papier

Bij Fotofabriek hebt de keuze uit een online programma of software die je voor je pc of Mac kunt downloaden. Fotofabriek laat je eveneens pdf-bestanden uploaden via de PDF Uploader, maar dit is een functie die voornamelijk interessant is voor ontwerpers. Ga naar de website van Fotofabriek en klik op Downloaden onder Software, download vervolgens de software voor jouw besturingssysteem. Kies voor Nieuw Project om te beginnen met het maken van je fotoboek. Allereerst selecteer je welk formaat je fotoboek moet hebben. Het is handig om hier meteen al even goed over na te denken. Als je midden in het creatieproces zit, is het lastig om te wisselen van formaat. Daarnaast moet je bepalen welk papier je neemt en wat voor binding je boek moet krijgen. Bij fotofabriek heb je de keuze uit spiraalbindingen, softcovers en hardcovers. Ook is er nog een aantal exotische opties te vinden.

Tip 03 Denk van tevoren goed na over welke binding en welk papier je wilt gebruiken.

Tip 04: Software

Klik tweemaal Volgende en je komt aan bij een keuzescherm. Hier selecteer je of fotofabriek automatisch het boek moet vullen met de foto's die jij voor je boek hebt geselecteerd. Kies hiervoor de optie Nieuw project automatisch vullen met geselecteerde foto's en klik op Begin!. Selecteer je foto's en klik vervolgens op OK. Kies daarna voor de optie Voeg afbeeldingen toe met gebruik van templates op de huidige en volgende pagina's. Hierna kies je één of meerdere sjablonen (templates) en sluit je af met OK. Bovenin zie je de pagina's weergegeven, in het grote venster zie je de actuele pagina. Rechts kun je het sjabloon voor een bepaalde pagina veranderen.

Zo wijzig je bijvoorbeeld of je één of twee foto's op een pagina wilt hebben. Vrijwel elke software voor het maken van fotoboeken ziet er ongeveer hetzelfde uit, dus als je wel eens met een ander programma hebt gewerkt, zul je weinig problemen hebben om de software van fotofabriek te begrijpen. In bijna elke software zie je aan de randen hulplijnen staan. Het is heel belangrijk dat je geen foto's of teksten buiten deze randen neerzet. De drukker heeft namelijk een marge nodig, het kan zijn dat de ruimte achter de stippellijn wordt afgesneden.

Tip 04 De lay-out van fotofabriek is vrijwel hetzelfde als die van de concurrentie.

Tip 05: Bestellen en delen

Als je klaar bent met het bewerken van je fotoboek dan is het tijd om de bestelling te plaatsen. Bij elke software is dit uiteraard een beetje anders, in fotofabriek klik je op Bestel product. Hiervoor moet het project worden opgeslagen en naar de servers van de fotoboek-dienst gestuurd worden.

De meeste programma's checken je bestand ook nog even op fouten voor je naar het betaalscherm wordt gebracht. Zo kun je erop gewezen worden dat er nog dummy-teksten in je boek staan of dat een foto buiten de snijrand valt. Vrijwel elke dienst biedt je naast een fysiek fotoboek ook een digitaal exemplaar aan. Deze kun je dan gemakkelijk delen met vrienden of kennissen. In het geval van Fotofabriek wordt er na de bestelling een pdf-bestand van jouw fotoboek gecreëerd. Op het e-mailadres dat je bij de bestelling hebt achtergelaten, kun je deze digitale versie via een koppeling inzien of downloaden.

Tip 05 Oeps! We zijn vergeten een opmaak aan een aantal pagina's toe te voegen.

0 Reactie(s) op: De leukste manieren om je vakantiefoto's te delen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.