De staat van video- en audiodiensten anno 2019

Door: Rens Blom | 13 december 2019 09:21

besparen op streamingsdiensten
Blog

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2: Audiodiensten

Muziekdiensten zijn meer vergelijkbaar

Kijken we naar online muziekaanbieders, dan springen er direct interessante verschillen in het oog in vergelijking met de videodiensten. Een deel van de muziekstreamingdiensten heeft bijvoorbeeld een gratis versie. Bij het bekende Spotify en het kleinere Deezer kun je zonder abonnement gratis naar alle muziek luisteren. Met beperkingen uiteraard, want de bedrijven hopen dat je daarom voor het betaalde abonnement kiest. Bij Spotify kun je als gratis gebruiker bijvoorbeeld geen specifieke nummers van een album of afspeellijst starten, krijg je tussendoor reclames te horen en is het niet mogelijk om nummers te downloaden voor offline luisteren. Deezer hanteert vergelijkbare beperkingen. Apple Music, na Spotify de populairste streamingdienst, heeft geen gratis versie. Je kunt een maand proefluisteren, daarna moet je betalen voor de complete ervaring. Qua mogelijkheden is Apple Music vergelijkbaar met Spotify, Deezer en Amazon Prime Music Unlimited. Allemaal hebben ze meer dan 50 miljoen nummers in hun muziekbibliotheek. Dat zijn natuurlijk niet allemaal dezelfde nummers, maar vrijwel alle populaire en minder populaire muziek is bij alle diensten beschikbaar. De versplintering is veel minder dan bij videostreamingdiensten. Dat is goed nieuws voor jou als luisteraar.

Spotify
Het populaire Spotify heeft gratis en betaalde abonnementen.

Nederlandse Juke heeft het moeilijk

Streamingdiensten proberen je daarom vooral te verleiden met unieke extra’s. Apple betaalt bekende dj’s om eigen shows te draaien en afspeellijsten te maken voor zijn muziekdienst. Volgens kenners heeft Spotify weer betere algoritmen die je daarom uitstekende afspeellijsten voorschotelen met minder bekende nummers die je waarschijnlijk kunnen bekoren. Het Nederlandse Juke van mediabedrijf Talpa startte twee jaar geleden als een alternatief voor de buitenlandse streamingdiensten. Uniek is de integratie van landelijke Nederlandse radiostations, maar te weinig mensen bleken bereid er een tientje per maand voor te betalen. Begin dit jaar gooide Talpa het roer om. Juke is sindsdien gratis te gebruiken met advertenties.

Juke
Juke is een streamingdienst van eigen bodem.

Familieabonnementen

Wie graag reclamevrij wil luisteren, kan bijvoorbeeld bij Spotify of Apple Music terecht. Die diensten bieden naast reguliere individuele abonnementen van tien euro per maand ook gereduceerde pakketten aan voor studenten en families. Studenten betalen vijf euro per maand en een gezinsaccount kost maandelijks vijftien euro. Met dat laatste kun je onder één account maximaal zes profielen aanmaken, waarbij iedereen ongestoord van zijn eigen muziek kan genieten. Officieel mogen alleen mensen op hetzelfde adres zo’n familieabonnement gebruiken, maar in de praktijk weten wij (en de streamingdiensten ook) dat veel gebruikers hun account delen met vrienden en familie elders in het land. Controle op dit misbruik is vooralsnog minimaal.

Google biedt combideal

Google biedt met YouTube Music Premium (10 euro per maand) een streamingdienst aan die zich richt op audio- én videoliefhebbers. De catalogus van YouTube is iets kleiner en de algoritmen zijn volgens kenners niet zo goed als die van Spotify en Apple. Een uniek pluspunt van YouTube is dat je reclamevrij alle videoclips van nummers kunt bekijken, en dat er veel remixes op het platform staan. Je kunt ook genieten van (live) optredens, al zijn dat er niet zo veel. Interessant is Googles combideal: voor 12 euro per maand krijg je naast YouTube Music Premium ook YouTube Premium. Dit betekent dat je alle video’s op het platform zonder reclames kunt kijken, downloaden en op de achtergrond kunt afspelen (ook als het scherm uitstaat als het je enkel gaat om het geluid bij een video). Google biedt dit pakket ook aan voor gezinnen (18 euro per maand), waarbij zes personen met eigen accounts naar YouTube kunnen kijken en luisteren. Die mogelijkheden hebben concurrerende diensten niet.

Podcasts

Tot slot de podcast, ook wel radio-on-demand genoemd. De afgelopen jaren schoten de nieuwe podcasts als paddenstoelen uit de grond. Vooral nieuwsmedia en bekende personen lanceerden podcasts over allerlei onderwerpen. Wie een podcast maakt, kan zelf bepalen waar hij hem aanbiedt. Streamingdiensten als Spotify en Apple Music hebben een geïntegreerde podcastsectie waar veel populaire podcasts uit binnen- en buitenland te vinden zijn. Je kunt podcasts ook downloaden om ze offline te beluisteren. Er zijn ook speciale podcastapps met meer functies. Pocket Casts en Google Podcasts zijn twee fijne apps. Podcasts zijn over het algemeen gratis te beluisteren en kunnen reclames bevatten. Er is geen streamingdienst die uitsluitend podcasts aanbiedt.

Podcasts
Podcasts kan je via bekende streamingdiensten en speciale apps beluisteren.

Conclusie

Een vast bedrag per maand betalen om onbeperkt te kijken of luisteren naar alles wat je leuk vindt; dat verdienmodel heeft streamingdiensten groot en geliefd gemaakt. In de videobranche wordt een nadeel steeds zichtbaarder. Alle diensten zijn betaald en door de versplintering moet je meerdere abonnementen nemen om alles te kunnen bekijken. Audiostreamingdiensten zijn gebruiksvriendelijker. Je kunt kiezen tussen (beperkte) gratis en betaalde abonnementen, en vrijwel alle muziek is bij alle partijen te beluisteren. Wij zijn erg benieuwd hoe de wereld van streamingdiensten zich volgend jaar ontwikkelt, vooral op videogebied.

Offline kijken en luisteren

Zoals je in dit artikel kunt lezen, is het bij een aantal populaire partijen mogelijk om films, series en muziek te downloaden. De media wordt op je toestel opgeslagen, zodat je er ook zonder internetverbinding naar kunt kijken en luisteren. Heel handig als je weet dat je camping geen wifi heeft of wanneer je het vliegtuig instapt. Besef je dat het downloaden van media veel ruimte in beslag neemt. Hoeveel hangt af van wat je precies downloadt. Een muziekalbum neemt bijvoorbeeld minder ruimte in dan een film. Check vooraf daarom even hoeveel ruimte je smartphone of tablet beschikbaar heeft. Dat kan via de instellingen van het apparaat, maar ook in de instellingen van apps als Netflix en Spotify. Daar kun je ook aangeven in welke beeld- of audiokwaliteit je media wilt downloaden. Netflix bijvoorbeeld laat je bij het downloaden kiezen tussen Standaard en Hoger. De hogere kwaliteit biedt mooier beeld, maar neemt meer opslagruimte in beslag. Als je een offline download bekeken of beluisterd hebt, kun je hem het beste verwijderen zodat je ruimte overhoudt voor nieuwe media.

0 Reactie(s) op: De staat van video- en audiodiensten anno 2019

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.