De toekomst van Windows 10

Door: Edmond Varwijk | 04 april 2019 06:11

Blog

Volgens Microsoft is Windows 10 de laatste versie van het iconische besturingssysteem. Was deze uitspraak in 2015 nog wat moeilijk op waarde te schatten, inmiddels weten we wat dat betekent. Er komen geen grote nieuwe versies meer, maar wel gaan we elk half jaar van Windows 10 naar een nóg nieuwere Windows 10. Is dat voldoende of wordt het toch eens tijd voor Windows 11?

Windows 10 is na Windows XP de langstlopende Windows-versie. Het bestaat alweer bijna vier jaar en over een opvolger is officieel niets bekend. Volgens Microsoft komt die er ook niet, want Windows 10 is 'software-as-a-service', een product dat regelmatig wordt geüpdatet en van nieuwe functies wordt voorzien, zonder dat we daar iets voor hoeven doen of betalen. Maar die 'service' houdt wel in dat Microsoft de baas is over je systeem.

De levensduur van Windows-releases gemeten in dagen tot de volgende release.

Niet origineel meer

De Windows 10 die nu op veel pc’s staat, is al niet meer de oorspronkelijke versie, maar een versie die sindsdien is bijgewerkt met een November Update, een Anniversary Update, een Creators Update, een Fall Creators Update, een April Update en een Oktober Update die een November Update werd. En dit voorjaar komt daar alweer de volgende versie bij, nu nog bekend als Windows 10 19H1, maar straks gewoon de volgende voorjaarsupdate. Al die updates hebben Windows 10 aanzienlijk veranderd: meer onderdelen zijn van het Configuratiescherm naar het Instellingen-venster verhuisd, er zijn nieuwe apps zoals Paint 3D, View 3D en Remix 3D bijgekomen. Verder is PowerShell is de nieuwe standaard opdrachtprompt geworden, zijn de privacy-opties uitgebreid, passen er meer tegels in het startmenu en laat OneDrive nu ook offline bestanden zien.

Microsoft moet met Windows 10 behalve consumenten vooral ook bedrijven overtuigen. Microsoft wil namelijk dat bedrijven sneller upgraden en dan ook meteen nieuwe versies van Office en Windows Server, of cloudproducten zoals Azure en Office 365 aanschaffen. Het succes van vooral de cloudproducten is belangrijk voor Microsoft. Die producten zorgden ervoor dat het bedrijf eind 2018 voor het eerst in acht jaar weer even meer waard was dan Apple.

Eind 2018 was Microsoft voor het eerst in acht jaar weer even meer waard dan Apple.
Sinds de release van Windows 10 zijn we alweer zes versies verder.

Update-problemen

Toch is het niet allemaal goud wat er blinkt. Essentieel voor het slagen van de missie van Windows 10 zijn kwaliteit en betrouwbaarheid en juist dáármee ging het eind 2018 faliekant mis. Versie 1809 (de Oktober Update) werd een drama. Al snel nadat de uitrol was gestart, klaagden gebruikers dat ze bij de upgrade programma’s en zelfs documenten waren kwijtgeraakt. Microsoft staakte daarop de uitrol en nam het de problemen in onderzoek. Toen het in november de oorzaak verholpen dacht te hebben en de update opnieuw actief ging verspreiden, kwamen er al snel nieuwe klachten binnen, zoals over het niet kunnen benaderen van gedeelde netwerkmappen en problemen met iCloud. Ditmaal troffen de problemen echter beduidend minder Windows 10-gebruikers, wat voor Microsoft reden was om de update niet opnieuw te stoppen.

De problemen met de Oktober-versie hebben Windows 10 geen goed gedaan. Terwijl de eerdere April Update en de Fall Creators Update de snelste uitrol van een nieuwe versie van Windows 10 ooit waren, blijft de laatste Oktober Update daar flink bij achter. De opdracht is daarmee helder, de komende April Update moet alles zijn wat de voorganger niet was: stabiel, probleemloos en bomvol nieuwe functies.

In een blogpost schreef Microsoft de problemen met de Oktober Update toe aan de enorme grootte van het Windows-ecosysteem met miljoenen apparaten en applicaties.
In april komt de volgende grote update van Windows 10.

April Update 2019

Die volgende grote release van Windows 10, wordt de April Update van 2019. Deze versie brengt weer nieuwe wijzigingen in het systeem, nieuwe functionaliteit en verdere verbeteringen van de gebruikersinterface. De belangrijkste veranderingen in de gebruikersinterface zijn het nieuwe lichte kleurenschema dat de taakbalk en alle menu’s en vensters een lichtblauw uiterlijk geeft met veel witte accenten.

Tegelijk krijgen veel menu’s een schaduweffect en zijn een aantal weergaveproblemen met het donkere thema voor apps en Windows Verkenner opgelost. Dit betreft onder meer de schuifbalk en de weergave van hyperlinks. De emoji-werkbalk waarmee sinds de Fall Creators Update vrolijke gezichtjes in tekst ingevoerd kunnen worden, kan verplaatst worden. Bovendien is het aantal emoji’s uitgebreid.

Een andere opvallende verandering is de weergave van de datumvelden van bestanden en mappen. Deze worden nu op een gebruiksvriendelijke manier weergeven als vandaag, gisteren, zondag om 22:00 en 6 minuten geleden.

Met elke nieuwe Windows-versie wordt de gebruikersinterface tijdlozer en meer naar eigen smaak aan te passen.

Veranderingen

Veranderingen in de diepere werking van Windows zijn er ook. Opmerkelijk daarbij is dat een aantal apps die nog maar recent vast aan Windows 10 zijn toegevoegd, nu te de-installeren zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor 3D-viewer, de rekenmachine, de agenda, Groove Music, Mail, Movies & TV, Paint 3D, Sticky Notes en de Voicerecorder.

Het aantal opties om Windows Updates voor een periode tot maximaal zeven dagen uit te stellen, is vergroot en vereenvoudigd. Bovendien komt deze optie voor het eerst ook naar de Home Edition van Windows 10. Een andere verandering aan Windows Update is dat het tot 7 GB opslagruimte gaat reserveren voor systeemcaches en gedownloade updates. Voorlopig gebeurt dit alleen op nieuwe computers met de volgende Windows-versie af fabriek geïnstalleerd en na een schone installatie van die volgende Windows-versie.

De April Update staat het toe meer en meer vaste Windows-apps van het systeem te verwijderen.

Windows wordt slimmer

Kunstmatige intelligentie (of AI) is het vermogen van een computer om gegevens correct te interpreteren, ervan te leren en er zelf slimme acties uit te halen. Microsoft gebruikt AI nu al om te bepalen welke apparaten als eerste de volgende Windows Update krijgen, namelijk die waarvan de Microsoft AI verwacht dat ze ‘een positieve upgrade-ervaring’ zullen hebben. Maar ook in Windows wordt AI steeds meer gebruikt, bijvoorbeeld om de gebruikerservaring persoonlijker te maken. Zo kan AI op basis van het gebruik van de pc een persoonlijke playlist opstellen of apps voorstellen die passen bij het gebruik van de pc. Ontwikkelaars kunnen hun apps slimmer maken door de kant en klare machinelearning-modellen te gebruiken (ML is de techniek achter AI) die sinds update 1803 in Windows zitten en die met elke release verder uitgebreid worden.

Cartoonist Daniel Stori heeft zo zijn eigen verwachtingen rondom kunstmatige intelligentie in Windows 10 (bron: turnoff.us).

Inloggen zonder wachtwoord

Ook de beveiliging van Windows gaat in de April Update flink op de schop. Zo wordt het mogelijk in te loggen zonder wachtwoord. In plaats daarvan koppel je een telefoonnummer aan het gebruikte Microsoft-account en log je in met een unieke code die via sms wordt toegestuurd. Deze mogelijkheid komt waarschijnlijk alleen naar Windows 10 Home, zakelijke gebruikers hebben al sinds de vorige update de mogelijkheid in te loggen met een Yubikey of andere FIDO2-sleutel. Gebruikers van Windows 10 Pro krijgen met de April Update de mogelijkheid verdachte applicaties of risicovolle handelingen in de Windows Sandbox uit te voeren: een container op basis van Hyper-V die relatief weinig systeembronnen vergt tijdens het gebruik en na afloop volledig wordt opgeruimd.

Windows 10 Pro krijgt vanaf de April Update een eigen sandbox om veilig applicaties te testen.

De verdere toekomst van Windows 10

Verder in het verschiet en ver voorbij de April Update liggen er belangrijke ontwikkelingen voor de toekomst van Windows 10. De eerste is de keuze van Microsoft om de weinig succesvolle Edge-browser te verlossen van de eigen EdgeHTML-engine en over te stappen op Chromium. Chromium is de open source html-renderer die ook door Google Chrome en Opera wordt gebruikt en die feitelijk de de-facto standaard voor de weergave van webpagina’s is, maar ook voor browserplug-ins en webapplicaties. Met Chromium hoopt Microsoft de gebruikers een betere ervaring te geven, maar opnieuw ook zakelijke gebruikers en ontwikkelaars voor de eigen browser te winnen. Ontwikkelaars moeten nu bijvoorbeeld alles wat zij ontwikkelen apart testen voor EdgeHTML, terwijl maar weinigen die browser ook echt gebruiken. Daarom zien veel ontwikkelaars af van die tests en verliest Edge nog meer terrein. De keuze voor Chromium betekent bovendien dat Microsoft de nieuwe Edge-browser straks ook op Windows 7 en 8/8.1 kan aanbieden én heel belangrijk, doordat de keuze voor Chromium Microsoft dwingt deze uit het besturingssysteem te halen, deze ook veel sneller en vaker kan updaten dan nu met Edge het geval is.

Ondanks alle moeite is de Edge-browser nooit een succes geworden.

Windows Lite?

Zo open als Microsoft is over de toekomst van Edge, zo gesloten is het nog over Windows Lite. Volgens de geruchten is Windows Lite een op Windows Core OS gebaseerd besturingssysteem, bedoeld om de concurrentie aan te gaan met Chromebooks. Windows Lite zal vermoedelijk Universal Windows Apps (UWP) draaien, bekend uit de Windows Store, maar ook Progressive Web Apps (PWA), de nieuwste generaties applicaties voor gebruik in de browser, een Chromium-browser. PWA’s bestaan vooral uit html5, javascript en css3 en zijn daarmee gemakkelijk te porten tussen verschillende besturingssystemen, maar ze bieden ook offline-functionaliteit, toegang tot online opslag en bijvoorbeeld push-meldingen.

Windows Lite wordt een compromisloze versie van Windows waar bijvoorbeeld alle oude programmeercode die zo hard nodig is voor de terugwaartse compatibiliteit op de pc, uit gestript is en die misschien uiteindelijk niet eens Windows zal heten. Lite zal draaien op Qualcomm Snapdragon-processors en de nieuwste generaties Intel 10nm-processors volgens de Ice Lake-architectuur.

Windows Insider-programma

Wil je nu al aan de slag met de volgende versie van Windows 10? Meld dan een van jouw Windows 10-pc’s aan bij het Windows Insider-programma. Je krijgt dan, afhankelijk van het soort previews en de snelheid die je kiest, tot wel elke week een nieuwe preview-versie van de volgende grote Windows-versie op je pc. Deelname is gratis, maar houd er wel rekening mee dat je nog niet definitief geteste software gebruikt, die dus meer fouten kan bevatten. Ook moet je akkoord gaan met het door Microsoft verzamelen van uitgebreide gebruiksgegevens.

Deelnemers in het Windows Insider-programma krijgen eerder toegang tot testversies van de volgende Windows-versie.

5 Reactie(s) op: De toekomst van Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 april 2019 19:06 Kasander1
  https://computertotaal.nl/artikelen/blog/deze-kwetsbaarheden-misbruiken-hackers-het-vaakst
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 april 2019 19:31 scorpio1
  Ik werk nog, tot mijn grote tevredenheid, met Windows 7 Pro.
  Heb het artikel over de 10 gelezen, en jullie stellen ergens dat de 10 dan de baas wordt van mijn systeem.
  Ik vraag me nu af hoe ver dat rijkt.
  Bijvoorbeeld : ik pik graag her en der programmas op, test die uit en als zij doen wat ik ervan verwacht, dan blijven ze geïnstalleerd.
  Als 10 me dat dan onmogelijk maakt, dan is de liefde over natuurlijk.
  Belangrijker is dat mijn antivirus (Avast) en de avast secure browser voor mij de essentieel zijn.
  Dus ja, kan dat nog of heeft microsoft daar een hekel aan.
  Ik gebruik Google als zoekmachine en ben niet geinteresseert in wat de 10 te bieden heeft op dit vlak.
  Ik heb wel een microsoft account want anders kan ik Skype niet gebruiken.
  Microsoft heeft daar ook al een tijdje de poot op gelegd.
  Ik heb dus een waslijst aan dingen die ik bij 10 niet zie zitten.
  Kan iemand me vertellen hoe het precies zit?
  Dank
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 april 2019 15:24 Malachi
  @scorpio1 Ik kan nog altijd allerlei programma's op mijn windows 10 machine installeren. (Er is een optie die je tegenwoordig moet aanvinken hiervoor.. zodat je programma's accepteerd die niet via de windows store binnenkomen) Je kunt je eigen browser installeren en ook Google gebruiken als zoekmachine (staat helemaal los van win10). Je hebt ook geen Microsoft account nodig voor je login. En als je wilt dat win10 op win7 lijkt (start menu), dan installeer je gewoon Classicshell. Dat heb ik ook gedaan en ben daar heel tevreden over.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 april 2019 15:56 jan24
  Leuk al die veranderingen/vernieuwingen. Ben echter ook benieuwd of er iets gedaan wordt aan dubbele vermeldingen van stations in verkenner. Dat vind ik een storende en slordige bug in Windows 10.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 april 2019 19:05 pa3akf
  Mij is de oktoberupdate na alle ellende in november 2018 niet meer aangeboden. Onlangs heb ik hem zelf maar geïnstalleerd. Van Windows 10 ben ik nooit echt vrolijk geworden maar ja…..we blijven er toch met zijn allen mee doorsukkelen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.