Zo maak je zelf een muziekquiz

Door: Mark Gamble | 08 september 2018 10:50

Muziek downloaden: header-afbeelding
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Ken je die quizzen op de radio nog waarbij de luisteraar na het beluisteren van (een stukje) intro een bepaald liedje moest raden? Zo'n muziekquiz kun je met ook met vrienden spelen, maar dan nog een stukje moeilijker! Het enige dat je nodig hebt is het gratis programma Audacity en wat op internet verkrijgbare multitrack-audiobestanden.

Oké, we geven het toe, de auteur van dit artikel is gek van pubquizzen en heeft al meerdere collega’s van de redactie met deze hobby aangestoken. Dus een waarschuwing vooraf: het kan verslavend zijn!

01 Multitrack

Een echte muziekliefhebber herkent een nummer al na een paar tonen. Hoe leuk is het dan om op basis hiervan een leuke quiz te maken voor een avondje muziekplezier. En we maken het een stapje moeilijker door niet alle instrumenten te laten horen.

Hiervoor gebruiken we multitrack-audiobestanden. Dit zijn muziekfiles waarin meerdere instrumenten afzonderlijk op aparte stereotracks zijn opgenomen. Dat zijn natuurlijk niet bestanden die je dagelijks gebruikt. Sterker nog: dergelijke bestanden zijn normaliter alleen voor gebruik door bijvoorbeeld geluidsstudio’s. Maar als je op internet goed zoekt op de term ‘multitrack audio’ of ‘isolated tracks’, dan kom je toch wat materiaal tegen waarvan je niet verwacht dat dit te downloaden valt. Ook op YouTube kun je diverse losse audiofragmenten van bekende popnummers vinden. In die gevallen vind je een losse track van bijvoorbeeld alleen een basgitaar, drumpartij of keyboards. Die opnamen zijn zelfs van het originele muziekstuk, wat het geheel nog interessanter maakt. Niet alleen voor een muziekquiz, maar ook als je fan bent van een bepaalde artiest of graag muziek wilt leren spelen. Met de afzonderlijke tracks kun je zonder afleiding van de omringende instrumenten precies horen hoe iets wordt gespeeld. Multitrack-audiobestanden worden aangeboden in het ogg-vorbis codecformaat en dragen de extensie .mogg.

Legaal of illegaal?

Multitrack-audiobestanden zijn in de meeste gevallen nooit door een artiest of studio uitgebracht. Hoe kan het dan toch dat je dergelijke bestanden op internet vindt? Dat is grotendeels te danken aan de muziekgame Rock Band. Om ieder instrument afzonderlijk in dit spel te kunnen naspelen, wordt gebruikgemaakt van officiële audiotracks van studiokwaliteit. De afzonderlijke instrumententracks en stemmen zijn ‘uit elkaar getrokken’ en op individuele sporen gezet. Vaak wordt gebruikgemaakt van de master-tapes uit van de studio’s zelf. De maker van Rock Band betaalt de artiesten daar netjes royalty’s voor.

Slimme hackers hebben de mogg-bestanden de Rock Band-serie echter geript en online gezet. Dat is natuurlijk illegaal, maar toch kun je (als je goed zoekt) deze bestanden eenvoudig uit diverse fora downloaden. Op YouTube vind je van sommige populaire bands uit de jaren 80 en 90 (bijvoorbeeld Toto, The Police en Queen) ook multitrack-files, waarbij je dan een enkel instrument kunt afluisteren. Sommige van die tracks staan er al jaren op, dus waarschijnlijk wordt dit door de artiest of de platenmaatschappij gedoogd. Via verschillende tools kun je video’s van YouTube downloaden en als audiobestand opslaan. Bijvoorbeeld via de tool 4K Video Downloader.

02 Inhoud van multitrack openen

Er zijn niet veel gratis audioprogramma’s die overweg kunnen met multitrack-audio. Audacity is een digitale audioduizendpoot dat dat wel kan. Er zijn versies voor Windows, macOS en Linux beschikbaar. Installeer de software en open het gedownloade mmog-bestand via het menu Bestand / Openen. Het openen van het bestand duurt even, omdat Audacity eerst alle afzonderlijke tracks uit het hoofdbestand splitst. Sommige mmog-bestanden bevatten zo’n vijf of zes afzonderlijke instrumententracks. Een gemiddeld muzieknummer heeft doorgaans veel meer instrumenten, en om die reden zul je bij sommige audiosporen ook meerdere instrumenten horen; het is niet altijd mogelijk om een instrument compleet te isoleren. Over het algemeen zijn de drums, basgitaar en de stemmen wel apart te beluisteren. Maar dat is een kwestie van uitproberen, van tevoren kun je dat niet zien, het bestand moet je dus altijd eerst openen in Audacity om de afzonderlijke kanalen te kunnen afluisteren.

02 Audacity opent het bestand, waarna je de afzonderlijke audiosporen ziet.

03 Stereotrack

Als je je mogg-bestand in Audacity hebt geopend, zie je direct hoeveel verschillende audiosporen het bestand bevat. Audacity splitst automatisch ieder audiospoor in een linker- en rechterkanaal, oftewel twee keer mono. Heb je een bestand geopend met zes afzonderlijke audiosporen, dan zie je er in Audacity dus 12. Gelukkig groepeert Audacity de kanalen wel bij elkaar en het is eenvoudig om de twee mono-sporen samen te voegen tot één stereotrack. Dat doe je als volgt: klik bij het bovenste audiospoor van de groep van twee op het kleine zwarte pijtje naar de naam van het audiobestand en kies uit het menu voor de optie Stereotrack maken. Een stereotrack klinkt net even wat ruimtelijker dan een afzonderlijk mono-track.

03 Maak van twee afzonderlijke mono-tracks een stereo-track voor betere geluidskwaliteit.

Drums, drums en nog eens drums

Bij veel uit de game Rock Band afkomstige mogg-bestanden vind je meerdere drumtracks terug. Dat komt omdat het doel van het spel is een bepaald instrument zo precies mogelijk na te spelen om de meeste punten te halen. Een drumstel is het enige instrument dat uit meerdere ‘sub’-instrumenten bestaat: basdrum, snaredrum, hi-hat, bekkens en tomtoms. Al deze individuele instrumenten kunnen via het drumstel uit Rock Band worden nagespeeld en de game houdt precies bij wanneer op welke drum wordt geslagen.

In Audacity kun je – als je dat wilt – alleen de hihat, snaredrum of basdrum afzonderlijk afspelen. De afzonderlijke bekkens zijn doorgaans opgenomen in het audiospoor van de hihat.

Met dit gamingdrumstel kunnen alle partijen uit Rock Band gespeeld worden.

0 Reactie(s) op: Zo maak je zelf een muziekquiz

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.