Deel uw scherm eenvoudig via internet

Door: Robbin Ooijevaar | 15 maart 2010 10:03

Apps & Software

Dankzij diensten als CrossLoop en Teamviewer is het eenvoudig om ondersteuning te bieden op afstand. Zonder technische routerinstellingen kunt u een beeldscherm overnemen op afstand. Minder bekend, maar niet minder handig is Yuuguu. Het programma werkt net andersom en is bedoeld om uw beeldscherm te delen met anderen. Ideaal om instructie te geven via internet of samen naar een ontwerp te kijken. Uw beeldscherm wordt op een website ‘geprojecteerd’. Hierdoor hoeft de kijker hoeft dus helemaal niets te installeren.

1. Werking van Yuuguu

Om uw beeldscherm te kunnen delen, hebt u Yuuguu nodig en een gratis registratie. Het Yuuguu-programma ondersteunt in tegenstelling tot andere diensten waarmee u het beeldscherm kunt delen meerdere besturingssystemen. Het programma werkt onder Windows, Linux en Mac OS. Aan de kant van de client (de kijker) zijn programma en registratie overbodig, een webbrowser voldoet. Het Yuuguu-programma projecteert uw beeldscherm op een website. De kijker heeft hiervoor alleen de juiste URL en een wachtwoord nodig. Dit wachtwoord is een pincode die automatisch in uw scherm verschijnt. U kunt deze doorgeven via telefoon, mail of instant messenger.

Ga naar Yuuguu.com en klik op de knop Download Yuuguu. De betaalde versie heet Yuuguu Plus, maar u hebt de gratis versie Yuuguu Free nodig. Doorloop de installatie door steeds op Next te klikken en start Yuuguu aan het einde van de procedure op. Het programma krijgt een icoontje van een halve rode worst in uw systeemvak.

Yuuguu werkt onder Windows, Linux en Mac OS.

2. Yuuguu instellen en beeldscherm delen

De eerste keer dat Yuuguu start, dient u zich te registreren. Klik hiervoor op I want to sign up en vul de registratie in. Er wordt een bevestigingsmail gestuurd naar het mailadres dat u opgeeft.

De belangrijkste knop in Yuuguu heet Web share. Hiermee verschijnt een chatvenster en brengt u Yuuguu in gereedheid voor de beeldschermuitzending. Yuuguu maakt automatisch een pincode aan van zes cijfers. Deze code hebben de kijkers nodig om uw beeldscherm te zien. Klik nu op de knop Show om uw beeldscherm te delen, uw ‘uitzending’ is begonnen. De knop Show verandert van naam en heet nu End. Door hierop te klikken wordt de beeldschermuitzending beëindigd. Gebruik de knop Pause om de sessie tijdelijk te onderbreken zonder dat de verbinding met de kijkers verloren gaat.

Leuk detail is dat er in het chatvenster een telefoonnummer verschijnt. Iedereen die belt naar dit nummer komt in een soort babbelbox terecht. Uiteraard kunt u ook één op één via de normale telefoon communiceren of andere communicatiemiddelen gebruiken om tijdens de sessie met elkaar van gedachten te wisselen.

Via het chatvenster kunnen u en uw kijkers met elkaar praten.

3. Extra instellingen

Puntje van kritiek is dat Yuuguu standaard altijd automatisch opstart met Windows. Dit geldt alleen voor het programma, een beeldschermuitzending dient u altijd handmatig te starten. Het automatisch starten van Yuuguu is eenvoudig uit te schakelen via het menu Settings / Advanced. Verwijder hier het vinkje bij Run on startup. In de tabbladen External account en Skype kunt u Yuuguu optioneel koppelen aan instant messengerdiensten, maar dat is niet noodzakelijk.

Uw beeldscherm is te zien via www.yuuguu.com/share, maar verschijnt pas echt nadat een kijker de pincode en een naam (Screen name) opgeeft. Die schermnaam ziet u vervolgens in uw Yuuguu-venster, zodat u weet dat er iemand meekijkt.

Het scherm van de webbrowser van de kijker(s) is opgesplitst in tweeën. Links verschijnt uw beeldscherm en aan de rechterkant een chatvenster. Als u niet via de telefoon communiceert, kunt u hier korte berichten uitwisselen. Met de knop Take control kan een kijker verzoeken tijdelijk de controle over te nemen van uw beeldscherm, bijvoorbeeld om iets aan te wijzen op uw scherm. Dit verzoek dient u nadrukkelijk goed te keuren.

Yuuguu maakt uw beeldscherm zichtbaar op de website www.yuuguu.com/share.