Defenx Security Suite 2011

Door: marco-den-teuling | 11 februari 2011 10:36

Apps & Software

Op de overvolle markt met beveiligingssuites komt het Zwitserse Defenx met een nieuw pakket. Een dappere zet, zeker nu er genoeg gratis alternatieven zijn, zoals Microsofts Security Essentials. Voegt het pakket ook echt iets toe?

Van tevoren vreesde men dat de komst van Microsoft Security Essentials de markt voor beveiligingssoftware zou doen krimpen. Toch betalen er nog genoeg mensen voor het beveiligen van hun computer. Zeker als het gaat om een compleet pakket dat meerwaarde biedt boven alle gratis oplossingen.

Het ontbreekt Defenx in ieder geval niet aan functionaliteit: behalve bescherming tegen malware biedt het ook een firewall, antispam, advertentiefilter en meer. Het pakket is overigens gebaseerd op technologie van Agnitum, makers van de Outpost Security Suite. De installatie duurt even, vooral het ophalen van de malwaredatabase, en eindigt met de gebruikelijke herstart.

Gebruiksgemak versus veiligheid

Als u geen ervaren gebruiker bent, kiest u volgens het installatieprogramma het beste de eenvoudige modus. De firewall start dan in ‘automatisch leren’-modus en stoort u niet met lastige vragen. Defenx heeft zo echter geen verweer tegen bijvoorbeeld de PCFlank Leaktest en voegt die vrolijk toe aan het lijstje vertrouwde programma’s. Dat geeft niet echt een veilig gevoel.

De ‘automatisch leren’-modus is een allemansvriend.

We moeten eerst verschillende instellingen wijzigen, voordat de firewall ons bij dit soort zaken alarmeert. De controlemogelijkheden zijn wel erg uitgebreid en gevorderde gebruikers kunnen de firewall helemaal dichttimmeren. Gewone gebruikers zullen waarderen dat Defenx doorheeft wanneer iets op volledig scherm wordt (af)gespeeld en kan overschakelen naar een speciale modus.

Het instellingenvenster is erg uitgebreid.

Uitgebreide mogelijkheden

Het onderdeel Anti-Malware detecteert verdachte bestanden of e-mail. Daarnaast kunt u zaken zelf op aanvraag scannen. Daar moet u wel de tijd voor nemen, want zelfs bij een ‘snelle’ scan kunt u best een kop thee of koffie zetten. Om u een indruk te geven: op een testsysteem met maar 19 GB data duurde de snelle scan bijna dertien minuten.

Het pakket heeft daarnaast nog veel andere functies aan boord, die goed toegankelijk zijn via het programmavenster. Dat venster is dankzij de Nederlandstalige interface en de eenvoudige modus ook helder voor gewone gebruikers. Maar een beveiligingspakket is complexe software en dat ziet u terug in het overvolle instellingenvenster. Het is dan ook jammer dat het Engelstalige helpbestand hier niet op aansluit.

Conclusie

Defenx Security Suite 2011 is een uitgebreid pakket, maar de standaardinstellingen bieden soms weinig bescherming. Ook op andere punten is er genoeg ruimte voor verbetering.

Defenx Security Suite

Prijs € 39,95 (1 licentie, 1 jaar); € 49,99 (3 licenties, 1 jaar)

Taal Nederlands

Medium 1 dvd of 238 MB download

Proefversie 30 dagen

OS Windows 2000/XP/Vista/7

Systeemeisen 450MHz-processor, 256 MB RAM, ca. 200 MB harde-schijfruimte

Maker Defenx

Oordeel 5/10

Pluspunten

Volledig Scherm-modus

Lage prijs bij meer licenties

Minpunten

Trage scans

Standaardinstellingen niet erg veilig

Helptekst Engelstalig

0 Reactie(s) op: Defenx Security Suite 2011

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.