Delete.On.Reboot - Weggooien wat niet is weg te gooien

Door: John Vanderaart | 04 december 2021 15:42

How To

Je hebt je C:-partitie (dat is immers de systeemschijf) graag op orde. Onder andere om voldoende vrije ruimte op die partitie te hebben én te houden. Je wordt dan weleens tegengewerkt door mappen en bestanden die zich niet laten opruimen. Dat is vervelend! Delete.On.Reboot kan helpen.

Je loopt er zomaar tegenaan: hardnekkige mappen en bestanden die zich niet laten weggooien. Je hebt Windows Verkenner, de Opdrachtprompt en PowerShell al geprobeerd. En tóch krijg je die mappen en bestanden onmogelijk van je harde schijf verwijderd. Om gék van te worden! Al helemaal als je er de nodige GB’s mee zou kunnen terugwinnen …

Voordat we de oplossing aandragen, eerst een paar achtergronden, oftewel het antwoord op de vraag: waarom laten die mappen en bestanden zich niet verwijderen? Als eerste is het mogelijk dat jij (lees: je gebruikersaccount binnen Windows 10) niet voldoende rechten hebt. Gebruikersaccounts als de administrator en sowieso het systeem zijn je de baas. Ook is het niet mogelijk om bestanden te verwijderen die op dat moment geopend en in gebruik zijn. En laten we ook malware – die op dat moment wellicht draait – niet vergeten. Enfin, als bestanden zich niet laten verwijderen, dan laten de bijbehorende mappen zich ook niet verwijderen.

Windows 10 te vlug af

De oplossing ligt voor de hand: je moet Windows 10 te vlug af zijn. Dat betekent zoveel als dat je de mappen en bestanden weggooit voordat Windows 10 is doorgestart. Want pas als Windows 10 en alle mee-startende apps actief zijn, is de genoemde blokkade pas écht actief. Inderdaad, om die redenen wordt bijvoorbeeld een bootable virusscanner gebruikt. Ga naar de website www.softwareok.com en download de installer voor jouw hoeveelheid bits: 32 of 64.

Meteen daarna kun je Delete.On.Reboot installeren, starten en Nederlandstalig instellen, waarbij je tevens aangeeft dat je een expert (…) bent die weet wat-ie doet. En dat is nog niet alles, want via de menu-opties Extra’s en Toevoegen aan menu Verzenden naar verkenner zorg je voor een Delete.On.Reboot-integratie met Windows Verkenner.

Ja, je bent een expert. Heus. En dan ook nog even de handige contextmenu-optie aan Windows Verkenner toevoegen.

Selecteren en herstarten

Vanaf nu gaat het snel. Open bijvoorbeeld de rootmap van de C:-partitie. Op die plek vind je (als zelfverklaard expert) altijd wat mappen en bestanden die daar eigenlijk niet horen te staan. Maak – eventueel – een selectie met Verkenner, klik met de rechtermuisknop en ga naar de contextmenu-optie Kopiëren naar en Delete.On.Reboot. Als je vervolgens naar het werkventer van Delete.On.Reboot gaat, dan zie je dat de gemaakte selectie al in de lijst met weg te gooien mappen en bestanden is neergezet. Een druk op de knop Start de PC nu opnieuw op is dan voldoende om die lijst echt en definitief op te schonen! Ja, zó eenvoudig kan het zijn …

Wat je uiteindelijk rest is de pc opnieuw starten. Meer is niet nodig om van de rommel af te komen.

0 Reactie(s) op: Delete.On.Reboot - Weggooien wat niet is weg te gooien

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.