Windows 8.1 staat centraal bij toekomstplannen Dell

Door: kristian-van-tuil | 24 oktober 2013 14:53

Nieuws

ACHTERGROND - Computergigant Dell investeert fors in nieuwe productlijnen met Windows 8.1. Topman Michael Dell is zeer positief gestemd over de toekomst van zijn heroverde bedrijf. "Windows 8.1 maakt een hoop goed", aldus Dell.

Dell is positief over de toekomst van Microsofts veel bekritiseerde besturingssysteem Windows 8. De vorige week uitgebrachte 8.1-update "maakt een hoop goed" en "lijkt veel sterker" dan de eerste versie van het controversiële besturingssysteem dat de vertrouwde gebruiksinterface overhoop haalde en zich vooral richtte op gebruik met aanraakschermen. Dat zei topman Michael Dell dinsdag op het Dell Technology Camp in Parijs.

De CEO van het opnieuw in private handen gekomen computerbedrijf uitte zich op het eigen evenement in opvallend positieve bewoordingen over het besturingssysteem dat de motor vormt van een aantal recent geïntroduceerde apparaten - waaronder veel tablets en hybride laptops - en ook het platform gaat worden voor nieuwe toekomstige devices van de Texaanse leverancier. Toch moet men niet de vergissing maken te veronderstellen dat het alleen Windows 8 is wat de klok slaat in de strategie van de fabrikant. "Vergeet niet dat we ook veel andere dingen blijven doen", sprak Dell. "Apparaten met Ubuntu en Android bieden ons ook vele kansen."

Windows 8 straks wel voor bedrijven interessant?

Over de toekomst van Windows 8 in het bedrijfsleven was Dell voorzichtiger. "We merken dat op zakelijk gebied vooral de overstap van XP naar Windows 7 speelt. Op dit moment is er niet veel animo voor Windows 8 adoptie te bespeuren, maar dat was nooit eerder met bedrijven en nieuwe Windows-versies het geval", waarmee Michael Dell impliceerde dat de enterprisemarkt in de toekomst wel naar Windows 8 zal gaan lonken.

Dell had op het evenement veel aandacht voor de high-end Dell Precision M3800 laptop en de Dell Venue 8 en 11 Pro tablets. Laatstgenoemden zijn relatief goedkope tablets met een Atom- of Core i5-processors en een hoogwaardig IPS-scherm bedoeld voor veeleisende consumenten, maar ook geschikt voor zakelijk gebruik door toevoeging van een vingerafdrukscanner en een TPM-module. Ook werden de spotlights op de gigantische XPS 18 tablet gericht, die net als andere genoemde apparaten op Windows 8.1 draait en ook als desktop kan functioneren. Nieuwe apparaten op basis van Windows 8.1 RT waren zoals verwacht niet te bewonderen. "Windows RT was een vergissing", bekende Michael Dell.

De Dell XPS 10 Windows RT tablet blijkt achteraf bezien een eenmalig experiment.

De topman ging tijdens zijn voordracht minutenlang in op de recente buy-out die Dell van de Amerikaanse beurs haalden. Michael Dell ervaart de omgekeerde beursgang als een enorme opluchting. "In de VS is bij beursgenoteerde bedrijven altijd sprake van korte termijn denken. Publieke bedrijven moeten in hun planning altijd rekening houden met de verwachtingen van de markt voor komende maanden. Wij kijken liever naar de periode voor komende drie, vijf tot zelfs tien jaar. Daar zijn nu meer mogelijkheden voor, waardoor we tot 25 procent meer in Research & Development kunnen investeren."

Mikken op groei in Azië

Dell vertelt verder dat het bedrijf dit jaar al een recordaantal patenten heeft ingediend, dat de enterprise-divisie veel sterker groeit dan die van concurrenten en dat het bedrijf veel kansen ziet in de Aziatische opkomende economieën van India en China. "We willen onze vleugels daar uitslaan door in die landen een grotere salesforce te laten rondlopen het een partnerprogramma te versterken. Voor ons liggen daar vooral kansen in bedrijven met honderd tot vijfhonderd medewerkers."

Naast dat Michael Dell aangaf dat het bedrijf een gezonde toekomst voor de pc-formfactor ziet ("Helaas zijn afgelopen jaar veel incorrecte verhalen de wereld ingebracht, terwijl we juist flink investeren."), stelt hij ook zijn bedrijf er in financieel opzicht erg florissant voor staat. "We hebben het geld van de beurs niet meer nodig, want we genereren nu meer dan genoeg cashflow. We hebben genoeg investeerders met voldoende kapitaal om ook komende tijd nog acquisities te doen."

Acquisities vooral op gebied van cloud en security

Volgens VP Software Marketing Joanne Moretti is er bij Dell nog ruimte voor overnames op gebied van bescherming van intellectueel eigendom, cloudautomatisering, cloudintegratie en client back-up, zo vertelde ze in een interview met Computerworld.nl. Daarover lees je volgende week meer.

Joanne Moretti werkte eerder enkele jaren voor CA Technologies voordat ze in juli 2012 overstap maakte naar Dell.

Bron: Computerworld.nl

0 Reactie(s) op: Windows 8.1 staat centraal bij toekomstplannen Dell

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.