Demonsaw - Versleutelde communicatie

Door: Toon van Daele | 19 oktober 2018 12:21

Review

Je wilt chatten en bestanden uitwisselen, maar je vertrouwt (de exploitanten van) de grote communicatieplatformen als WhatsApp niet zo. Demonsaw is een kleinschalig alternatief waarmee je zonder veel moeite een beveiligde communicatielijn opzet met andere gebruikers.

Demonsaw

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows, macOS, Linux
Website
www.demonsaw.com
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Gebruiksvriendelijk
  • Versleuteld
  • Minpunten
  • Beperkte opties
  • Eigen router wat lastig

Demonsaw, vroeger Titan genoemd, laat zich tot op zeker niveau heel vlot en makkelijk inzetten. Je hoeft alleen het uitgepakte programma te starten (een installatie is niet eens nodig) en je kunt nagenoeg meteen aan de slag. Je vult een (fictieve) naam in of je gebruikt een van de toevallig gegenereerde namen zoals Wild Porcupine, Hairy ShapeShifter of Rare Poltergeist en je drukt op de startknop.

Veilig chatten

Je krijgt meteen de namen te zien van de gebruikers die zich met dezelfde Demonsaw-router hebben verbonden; standaard is dat router.demonsaw.com. Je selecteert de gewenste gebruiker om berichten uit te wisselen. Je hoeft je dus niet eens te registreren met een e-mailadres.

De uitgewisselde data worden bovendien standaard versleuteld en de maker maakt zich sterk dat er op de servers oftewel routers op geen enkel moment data worden bewaard, zodat derde partijen als regeringsinstanties geen weet hebben van wat er wordt uitgewisseld.

Bestandstransfer

Naast chatberichten kun je ook gewone bestanden of zelfs complete mappen met de andere gebruikers van diezelfde router uitwisselen. De data die ter beschikking worden gesteld, vind je dan terug bij de namen van de personen die ze hebben gedeeld, waarna je die kunt downloaden. We vonden hier daarom flink wat films en andere mediamateriaal terug.

Via de beperkte opties verander je het thema en de grootte van het lettertype. Je kunt tevens een transferlimiet (in Mbit/s) instellen voor het downloaden en uploaden van bestanden.

Naam (en router) gekozen? Starten maar!

Eigen router

Wie echt op zijn privacy is gesteld en alleen met vertrouwde gebruikers gegevens wil uitwisselen, moet nog een stap verdergaan en zelf een Demonsaw-router opzetten. Die kun je afzonderlijk downloaden. We hebben hier niet de ruimte om de configuratiemogelijkheden te bespreken, maar online vind je de nodige instructies.

Conclusie

Je kunt weliswaar ook versleuteld communiceren via platformen als WhatsApp of Telegram, maar Demonsaw is een kleinschaliger en gebruiksvriendelijk alternatief. Echter, wie nog meer garantie op privacy wil, moet wel zijn eigen router opzetten en dat is ongetwijfeld niet voor iedereen weggelegd.

Bestanden uitwisselen gaat ook, inclusief complete films.

0 Reactie(s) op: Demonsaw - Versleutelde communicatie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.