© PXimport

Desktopapps maken

Geplaatst: 21 april 2011 - 08:03

Aangepast: 16 november 2022 - 10:27

Redactie ID.nl

Sommige websites zijn zo handig dat u ze haast gebruikt als zelfstandige programma’s in plaats van een pagina in uw browser. Prism van Mozilla Labs stelt u in staat om dergelijke sites (of webapplicaties) voortaan ook daadwerkelijk op die manier te gebruiken. Met Prism kunt u een website als het ware als zelfstandige applicatie op uw bureaublad laten draaien.

1. Prism installeren

Prism is verkrijgbaar in twee versies: als Firefox-extensie en als zelfstandig programma. De zelfstandige versie is niet veel anders dan de Firefox-extensie, maar stelt u wel in staat om ook gebruik te maken van het programma wanneer u bijvoorbeeld Chrome of Internet Explorer gebruikt. Om die reden richten we ons in deze snelstart op de zelfstandige versie, al leggen we natuurlijk wel even uit hoe u beide versies installeert. Om de Firefox-extensie te installeren, surft u naar Mozilla Labs en klikt u op Download Prism now en vervolgens op Prism Firefox Extension. Wilt u het zelfstandige programma downloaden, surf dan naar dezelfde plek, maar kies voor Download Prism. U hoeft het programma niet te installeren: u downloadt een zip-bestand dat u moet uitpakken in een map. Dit betekent overigens ook dat u het programma op een usb-stick kunt plaatsen, zodat u het altijd bij u draagt. Zorg ervoor dat u het programma binnen Windows 7 start als Administrator, door met de rechtermuisknop op prism.exe te klikken en te kiezen voor Als administrator uitvoeren.

© PXimport

U kunt Prism installeren als Firefox-extensie of als zelfstandig programma.

2. Applicaties aanmaken

De interface van Prism bestaat uit één menu en is dan ook niet ingewikkeld. U surft met de browser naar de web­pagina die u graag als bureaubladapplicatie zou willen zien. Vervolgens kopieert u de url uit de adresbalk (selecteren en Ctrl+C of rechtermuisknop en Kopiëren). In Prism ziet u bovenin het veld URL, plak hier de zojuist gekopieerde link in (Ctrl+V of rechtermuisknop en Paste). Klik in het veld Name om een naam toe te kennen aan de applicatie. Terwijl u dit doet selecteert Prism onderin een bijbehorend pictogram. In de velden onder Name kunt u aangeven of de applicatie bijvoorbeeld een browsernavigatiebalk moet hebben en of de applicatie moet minimaliseren naar het systeemvak (Display in the notification area). Ten slotte kunt u bij Create Shortcuts aangeven op welke plek de snelkoppeling naar het ‘programma’ moet worden aangemaakt. Eventueel kunt u via de knop Settings een eigen afbeelding selecteren om te gebruiken als pictogram voor dit programma.

© PXimport

Door de url van de gewenste website op te geven en de kenmerken te selecteren, maakt u de bureaubladapplicatie.

3. Gebruiken of verwijderen

U start de applicatie door op het pictogram op het bureaublad te dubbelklikken of erop te klikken in het startmenu (afhankelijk van welke snelkoppelingen u hebt gekozen). De website die u hebt gekoppeld, werkt nu precies zoals u gewend bent, maar staat nu in een zelfstandig venster. Dit heeft verschillende voordelen. Zo kunt u het minimaliseren naar het systeemvak (mits u deze optie hebt aangevinkt bij het aanmaken), maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om bijvoorbeeld twee applicaties aan te maken van dezelfde site, terwijl u met een ander account bent ingelogd. Bijvoorbeeld twee Gmail-applicaties met ieder een eigen account. Dit helpt u lekker snel schakelen. Maar omdat het zelfstandige applicaties zijn, kunt u ze ook automatisch laten starten wanneer Windows start, zodat u de gewenste website altijd direct voor uw neus hebt. Bent u de applicatie in kwestie weer zat, dan kunt u deze heel eenvoudig verwijderen. Het is in feite namelijk niet veel anders dan een snelkoppeling, dus de-installeren staat hier gelijk aan het pictogram in de prullenbak gooien.

© PXimport

Op deze manier kunt u bijvoorbeeld twee dezelfde sites open hebben met verschillende accounts.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten