Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Desktopapps maken

Door: Martin Gijzemijter Martin | 21 april 2011 12:03

Apps & Software

Sommige websites zijn zo handig dat u ze haast gebruikt als zelfstandige programma’s in plaats van een pagina in uw browser. Prism van Mozilla Labs stelt u in staat om dergelijke sites (of webapplicaties) voortaan ook daadwerkelijk op die manier te gebruiken. Met Prism kunt u een website als het ware als zelfstandige applicatie op uw bureaublad laten draaien.

1. Prism installeren

Prism is verkrijgbaar in twee versies: als Firefox-extensie en als zelfstandig programma. De zelfstandige versie is niet veel anders dan de Firefox-extensie, maar stelt u wel in staat om ook gebruik te maken van het programma wanneer u bijvoorbeeld Chrome of Internet Explorer gebruikt. Om die reden richten we ons in deze snelstart op de zelfstandige versie, al leggen we natuurlijk wel even uit hoe u beide versies installeert. Om de Firefox-extensie te installeren, surft u naar Mozilla Labs en klikt u op Download Prism now en vervolgens op Prism Firefox Extension. Wilt u het zelfstandige programma downloaden, surf dan naar dezelfde plek, maar kies voor Download Prism. U hoeft het programma niet te installeren: u downloadt een zip-bestand dat u moet uitpakken in een map. Dit betekent overigens ook dat u het programma op een usb-stick kunt plaatsen, zodat u het altijd bij u draagt. Zorg ervoor dat u het programma binnen Windows 7 start als Administrator, door met de rechtermuisknop op prism.exe te klikken en te kiezen voor Als administrator uitvoeren.

U kunt Prism installeren als Firefox-extensie of als zelfstandig programma.

2. Applicaties aanmaken

De interface van Prism bestaat uit één menu en is dan ook niet ingewikkeld. U surft met de browser naar de web­pagina die u graag als bureaubladapplicatie zou willen zien. Vervolgens kopieert u de url uit de adresbalk (selecteren en Ctrl+C of rechtermuisknop en Kopiëren). In Prism ziet u bovenin het veld URL, plak hier de zojuist gekopieerde link in (Ctrl+V of rechtermuisknop en Paste). Klik in het veld Name om een naam toe te kennen aan de applicatie. Terwijl u dit doet selecteert Prism onderin een bijbehorend pictogram. In de velden onder Name kunt u aangeven of de applicatie bijvoorbeeld een browsernavigatiebalk moet hebben en of de applicatie moet minimaliseren naar het systeemvak (Display in the notification area). Ten slotte kunt u bij Create Shortcuts aangeven op welke plek de snelkoppeling naar het ‘programma’ moet worden aangemaakt. Eventueel kunt u via de knop Settings een eigen afbeelding selecteren om te gebruiken als pictogram voor dit programma.

Door de url van de gewenste website op te geven en de kenmerken te selecteren, maakt u de bureaubladapplicatie.

3. Gebruiken of verwijderen

U start de applicatie door op het pictogram op het bureaublad te dubbelklikken of erop te klikken in het startmenu (afhankelijk van welke snelkoppelingen u hebt gekozen). De website die u hebt gekoppeld, werkt nu precies zoals u gewend bent, maar staat nu in een zelfstandig venster. Dit heeft verschillende voordelen. Zo kunt u het minimaliseren naar het systeemvak (mits u deze optie hebt aangevinkt bij het aanmaken), maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om bijvoorbeeld twee applicaties aan te maken van dezelfde site, terwijl u met een ander account bent ingelogd. Bijvoorbeeld twee Gmail-applicaties met ieder een eigen account. Dit helpt u lekker snel schakelen. Maar omdat het zelfstandige applicaties zijn, kunt u ze ook automatisch laten starten wanneer Windows start, zodat u de gewenste website altijd direct voor uw neus hebt. Bent u de applicatie in kwestie weer zat, dan kunt u deze heel eenvoudig verwijderen. Het is in feite namelijk niet veel anders dan een snelkoppeling, dus de-installeren staat hier gelijk aan het pictogram in de prullenbak gooien.

Op deze manier kunt u bijvoorbeeld twee dezelfde sites open hebben met verschillende accounts.

0 Reacties op: Desktopapps maken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.