Deze apps heb je nodig in noodsituaties

© PXimport

Deze apps heb je nodig in noodsituaties

Geplaatst: 30 mei 2020 - 05:33

Aangepast: 25 november 2022 - 10:24

Martin Gijzemijter Gijzemijter

De smartphone wordt vaak vervloekt omdat we alleen nog maar naar het schermpje staren en daardoor veel minder in reallife sociaal bezig zijn. Daar zit wellicht een kern van waarheid in, maar je smartphone kan ook het ideale apparaat zijn als de nood aan de man is. Wij bespreken tien gratis apps die onmisbaar zijn in noodsituaties.

Tip 01: Medische informatie

Eigenlijk is Medische informatie geen app, maar een basisfunctie van je smartphone die nog steeds veel te weinig gebruikt wordt. Het maakt niet uit of je een Android-toestel hebt of een iPhone, beide besturingssystemen hebben de mogelijkheid om bepaalde informatie toe te voegen, zodat hulpverleners informatie hebben die het verschil kan betekenen tussen leven en dood, mocht het daarop aankomen.

Op je iPhone kun je deze informatie invoeren door te navigeren naar Instellingen en vervolgens naar Gezondheid. In dit menu vind je twee opties die van belang zijn, Gezondheidsprofiel en Medische ID. In Gezondheidsprofiel geef je informatie op zoals je naam, geboortedatum, bloedgroep, huidtype enzovoort. In Medische ID kun je aanvullende informatie kwijt, zoals eventuele aandoeningen die je hebt, wie je noodcontactpersoon is, en dergelijke. Zorg er wel voor dat Toon bij vergrendeling aan staat, zodat je toestel niet eerst ontgrendeld hoeft te worden. Bij Android is het iets minder uitgebreid, daar kun je alleen een noodcontactpersoon toevoegen. Zoals Android betaamd, moet je vaak zelf even zoeken waar je die informatie kwijt kunt. Bijvoorbeeld bij Contacten / Groepen / ICE - contacten bij nood. Klik op het plusteken om een contactpersoon toe te voegen, en selecteer de persoon die je wilt laten bellen wanneer er iets niet in orde is met jou.

Tip 02: Hoofdletsel Sport

Ongelukken kunnen overal gebeuren en letsel kun je overal oplopen. Toch is de kans dat je letsel oploopt wanneer je fanatiek aan het sporten bent een stukje groter dan wanneer je thuis op de bank zit te Netflixen. Daarom is deze app een must-have voor iedereen die op wat voor manier dan ook actief is in de sportwereld. De app Hoofdletsel Sport richt zich met name op hoofdletsel bij het sporten, omdat de zorg die daarbij verleend moet worden een stuk acuter is dan bij bijvoorbeeld een gebroken of gekneusde enkel. Wanneer er iemand met medische kennis in de buurt is, kun je die natuurlijk het beste zijn werk laten doen, maar is die persoon er niet, dan zul je zelf adequaat moeten handelen. Deze app helpt je daarbij aan de hand van een aantal vragen, zoals: is de sporter bij bewustzijn (geweest)? Heeft de sporter pijn aan nek of rug? Aan de hand van je antwoorden krijg je advies wat te doen. Uiteraard is al deze informatie ook gewoon online beschikbaar, maar het stapsgewijs beantwoorden van vragen helpt je snel en adequaat te kunnen reageren.

Tip 02 Hoofdletsel vereist een specifieke aanpak, deze app helpt je daar snel bij.

© PXimport

Hoe meer je van tevoren invult, hoe minder je hoeft te doen in geval van nood

-

Tip 03: ANWB Wegenwacht

Tip 03 Vul zo veel mogelijk informatie van tevoren in. Sta je een keer met pech langs de weg, dan is dat het enige wat je nog maar aan hoeft te geven.

© PXimport

Noodgevallen zijn natuurlijk niet altijd direct van levensbedreigende aard. Wanneer je onderweg bent en je auto stopt ermee, dan valt dat in sommige gevallen wel degelijk onder een noodgeval. En doorgaans is dat ook het moment dat je de Wegenwacht belt. In theorie is het natuurlijk ook gewoon mogelijk om alle informatie die de Wegenwacht nodig heeft via de telefoon te verstrekken, maar veel eenvoudiger is het om dat te doen in de app die zij daarvoor ontwikkeld hebben, ANWB Wegenwacht Pechhulp.

Wanneer je de app installeert, krijg je meteen de vraag of je telefoonnummer en locatie gedeeld mag worden. We adviseren je dat te doen, zodat de Wegenwacht je in geval van nood snel kan bereiken én je locatie vast kan stellen. Vervolgens raden we je aan om ook alvast de gegevens van je voertuig in te voeren. Wanneer er dan daadwerkelijk iets aan de hand is, hoef je alleen nog maar aan te geven wát er precies stuk is, waarna de Wegenwacht dit kan combineren met de gegevens die je eerder al hebt ingevuld. Helaas is de dienst van de Wegenwacht zelf niet gratis.

Tip 04: HogeNood

Voordat we ons verder richten op incidenten die je gezondheid in gevaar kunnen brengen, willen we nog even niet-levensbedreigend noodgeval benoemen. Tenslotte is er maar weinig vervelender dan onderweg zijn en ineens heel erg nodig naar de wc moeten, maar geen idee hebben waar het dichtstbijzijnde toilet is. Met de app HogeNood hoef je je daar geen zorgen meer om te maken.

Het is dan wel onze gewoonte om apps geen toegang te geven tot onze locatie, maar bij dit soort apps is het gewoonweg noodzaak. Want wanneer de nood hoog is, wil je niet eerst nog je locatievoorzieningen aan hoeven zetten. Zodra je de app opstart, zie je direct waar je in de buurt een toilet kunt vinden. Daarbij zie je eerst de meest nuttige informatie, zoals de afstand, het soort toilet (man/vrouw/invalide) en of het toilet open is of niet (niet geheel onbelangrijk). Druk je op een toilet in kwestie, dan krijg je nog wat extra informatie te zien, zoals de kosten voor het doen van je boodschap.

Tip 04 Nodig naar de wc moeten, maar niet weten waar dat kan, is ook een noodgeval. HogeNood helpt je uit de brand.

© PXimport

Back-up, geen vervanging!

Tip 05: Reanimatie

Wordt er iemand getroffen door een hartstilstand, dan is het van levensbelang dat er iemand in de buurt is die hem of haar kan reanimeren. Het prettige aan deze app van de Hartstichting, Reanimatie, is dat men rekening heeft gehouden met twee situaties: de behoefte aan informatievoorziening in het algemeen, en de behoefte om snel te kunnen handelen. Je kunt deze app dus ook gebruiken als er niets aan de hand is, om alles te leren over reanimatietechnieken, op zoek te gaan naar cursussen op dit gebied enzovoort.

Voor de tweede situatie is er de knop Nu reanimeren, die wat ons betreft wel wat groter had gemogen. Met één druk op de knop zet je het volume van je toestel op de hoogste stand, waarna je aan de slag kunt met behulp van audio-instructies. Je hoeft dus niet naar je telefoonscherm te kijken en kunt je volledig richten op het reanimatieproces.

Tip: gebruikers klagen soms dat de app steeds crasht. Wij hadden daar geen last van, maar daar wil je uiteraard niet pas achter komen als je hem nodig hebt.

Tip 05 Reanimeren kun je leren, maar als iemand een hartstilstand heeft, moet je direct handelen. Deze app biedt beide mogelijkheden.

© PXimport

Als je echt in gevaar verkeert, heb je vaak geen tijd of ruimte om te bellen of appen

-

Tip 06: Rode Kruis EHBO

Tip 06 De EHBO-app van het Rode Kruis vertelt je alles wat je moet weten over het verlenen van eerste hulp, in tekst én geluid.

© PXimport

Er zijn uiteraard meer soorten letsel te bedenken dan een hartaanval, en ook dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk de juiste hulp verleent om erger te voorkomen. Het Rode Kruis heeft daarom een app uitgebracht, Rode Kruis EHBO, vol met actuele (en voortdurend bijgewerkte) EHBO-instructies.

De indeling van de app is heel prettig, met bovenaan de meest dringende situaties die kunnen voorkomen (zoals hevig bloeden, bewusteloosheid, niet meer ademen en brandwonden) en daarnaast een zoekveld, zodat je ook kunt zoeken naar een andere situatie die zich op dat moment voordoet. Net als bij de app van de Hartstichting, kun je een audio-instructie inschakelen waarna je het toestel weg kunt leggen en vervolgens hulp kunt verlenen.

Let wel: als je toestel op stil staat, zal het geluid niet te horen zijn (dat klinkt logisch, maar de app van de Hartstichting negeert – terecht – je geluidsinstelling).

Tip 07: Circle of 6

Een smartphone is natuurlijk een ideaal apparaat om contact te zoeken met vrienden en familie wanneer je in de problemen zit. Maar zit je echt in gevaar, dan heb je daar meestal niet de tijd voor. Met deze situatie in het achterhoofd is de app Circle of 6 ontwikkeld. Je kunt hiermee in één klap de juiste mensen op de hoogte te stellen en je locatie delen.

Wanneer je de app opstart, heb je de mogelijkheid om zes contactpersonen toe te voegen. Drie is in principe ook genoeg, maar de makers adviseren om er echt zes toe te voegen. Wanneer je dit hebt gedaan, verschijnt er in het midden van de cirkel: Ask my circle to… Hier heb je drie opties: een berichtje sturen met de melding dat je opgehaald moet worden, een berichtje met de vraag of ze je even willen bellen en doen alsof je per direct nodig bent (handig tijdens mislukte dates), of een berichtje met de melding dat je dringend iemand moet spreken. Is er echt iets aan de hand, dan open je de app en kies je de voor dat moment relevante optie, waarna er direct hulp wordt ingeschakeld.

Tip 07 Met één druk op de knop al je noodcontactpersonen inschakelen, daar is deze app voor gemaakt.

© PXimport

Hulp is niet alleen iets dat je zelf nodig hebt, hulp kun je ook verlenen

-

Tip 08: Be My Eyes

Hulp is natuurlijk niet alleen iets dat je zelf nodig hebt, hulp kun je ook verlenen. Wanneer je niets (meer) kunt zien, kan het leven behoorlijk lastig zijn. Blinden en slechtzienden weten zichzelf vaak veel beter te redden dan wij ons kunnen voorstellen, maar dan nog zijn er situaties waarin ook zij weleens hulp nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan een ernstige situatie waarin een medicijn ingenomen of toegediend moet worden, maar de persoon in kwestie niet kan zien wat hij/zij vasthoudt.

Als er niemand in de buurt is om het aan te vragen, komt de smartphone goed van pas. Heb je de app Be My Eyes geïnstalleerd en heb je jezelf geregistreerd als iemand die hulp wil bieden, dan kan iemand die blind of slechtziend is contact zoeken wanneer dat ook maar nodig is. Er wordt hulp gevraagd aan personen die op dat moment beschikbaar zijn, en als je de oproep accepteert, kun je dus voor heel even iemands ogen zijn. Het is één van de meest innovatieve en sociale initiatieven op het gebied van hulp-apps die we tot nu toe hebben gezien, en je helpt er écht mensen mee uit de brand.

Tip 09: Family Locator

De functie Zoek mijn vrienden op een iPhone kun je gebruiken om uit te zoeken waar iemand op een bepaald moment is. Maar wanneer er iets ernstigs aan de hand is, wil je in één klap kunnen zien waar bijvoorbeeld je gezinsleden zich bevinden. Installeer dan de app Family Locator en voeg de personen toe die je graag wilt kunnen volgen (uiteraard moeten zij toestemming geven voordat je ze kunt volgen). Vervolgens verschijnen ze direct in beeld op een kaart. Je kunt nu zones invoeren die veilig en niet veilig zijn, en een melding krijgen wanneer bepaalde zones worden verlaten of betreden. Het werkt goed en overzichtelijk, maar we raden je wel aan de app alleen te gebruiken in geval van nood, want je wordt geheid paranoïde wanneer je de hele dag de locatie van je dierbaren in de gaten houdt.

Overigens is de app gratis, maar na een proefperiode van zeven dagen betaal je zo’n 54 euro per drie maanden (of 75 euro per jaar). Je moet dus echt wel iemand zijn die zich enorme zorgen maakt om die prijs te willen betalen.

Tip 09 Waar je gezinsleden of vrienden zijn? Met Family Locator breng je ze in één klap in kaart.

© PXimport

Tip 10: COVID-19 Tracker

Tip 10 Apps zijn ook een fantastische manier om de uitbraak van virussen te volgen.

© PXimport

Op het moment van schrijven zitten we midden in de periode waarin het coronavirus vat heeft gekregen op ons land. We hebben geen idee hoe het met Corona gesteld is op het moment dat je dit blad onder ogen krijgt, wél weten we dat COVID-19 Tracker een fantastisch voorbeeld is van hoe technologie gebruikt kan worden om de risico’s te beperken in het geval van een lokale of, in dit geval, wereldwijde crisis. De app laat je op een kaart zien hoeveel besmette personen er zijn (zelf gemeld en gemeld door de Wereldgezondheidsorganisatie, ieder met een eigen kleur).

Dat is natuurlijk geen vrijbrief om lekker tussen die gebieden door te fietsen, maar wel een goede indicator om bepaalde gebieden te vermijden. We noemen deze app vooral als voorbeeld, bij elk nieuw virus verschijnt er wel een dergelijke tracker, je hoeft alleen maar op de naam van het virus in kwestie te zoeken. Goed om te zien is dat de informatie in ieder geval zeer up-to-date is, het aantal besmette personen, waaronder het aantal doden, klopte op het moment van schrijven precies met wat er enkele minuten eerder door het RIVM was doorgegeven.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000