Dit verandert er voor gratis gebruikers van LastPass

Door: Justin Doornekamp | 28 februari 2021 15:03

Nieuws

Gratis gebruikers van LastPass zullen vermoedelijk niet blij zijn met enkele beperkingen die de wachtwoordmanager gaat doorvoeren in maart.

Gebruikers die geen abonnement hebben afgesloten bij LastPass zullen een keuze moeten maken op welk apparaat zij de wachtwoordmanager willen blijven gebruiken. Nu kunnen zij de tool zowel op hun computer als mobiele apparaten gebruiken, maar daar komt volgende maand een einde aan. Dan moet er een keuze gemaakt worden tussen de mobiele versie of desktopversie. Pas als je een abonnement afsluit zal het weer mogelijk worden om beide versies te gebruiken.

Afgelopen week kondigde LastPass aan dat gratis gebruikers vanaf 16 maart een keuze moeten maken tussen beide versies. Maak je een keuze voor de desktopversie, dan kun je LastPass gebruiken binnen alle internetbrowsers op je desktop, laptop en tablets, die draaien op Windows, macOS of Linux. Onder de mobiele apparaten vallen smartphones, smartwatch en tablets die draaien op Android of iOS.

Voorheen hadden gratis gebruikers enkel de restrictie dat zij de tool op drie apparaten tegelijk konden gebruiken, die bovendien van hetzelfde type moesten zijn. Dus drie pc's of drie smartphones of tablets. Wisselen kon niet.

Gezien al je wachtwoorden automatisch worden gesynchroniseerd over al je apparaten, zal je keuze er niet toe leiden dat er wachtwoorden uit je kluis verloren gaan of dat je helemaal geen toegang meer hebt tot je account, zo benadrukte LastPass. 

Meer restricties

De wachtwoordmanager voert nog meer beperkingen door. Vanaf 17 mei zal LastPass geen e-mailondersteuning meer bieden aan gratis gebruikers. Wil je dit wel, dan moet je een Premium- of Familie-abonnement afsluiten. De prijzen variëren van 2,90 euro tot 3,90 euro per maand. Bij het Family-abonnement krijg je zes licenties voor de Premium-versie van LastPass.

De wachtwoordmanager stelt dat het de beperkingen moet doorvoeren om concurrerend te blijven in de “continu veranderende digitale wereld”. LastPass zegt inmiddels 20 miljoen gebruikers te hebben wereldwijd. Er werd niet bekendgemaakt hoeveel gratis gebruikers daartussen zitten.

Met de aangekondigde beperkingen door LastPass, wordt het steeds lastiger om nog een betrouwbare wachtwoordmanager te vinden die gratis alle toeters en bellen biedt. KeePass komt een heel eind, maar heeft ook de nodige beperkingen.

Overigens is het Premium-abonnement van LastPass nog relatief aantrekkelijk geprijsd ten opzichte van andere bekende wachtwoordmanagers, maar de tool is lang niet meer de goedkoopste, zoals enkele jaren geleden nog wel het geval was. Van de bekende wachtwoordmanagers biedt 1Password één van de goedkopere abonnementen met 2,99 dollar per maand (omgerekend 2,50 euro).

In dit artikel geven we zeven tips om de beste wachtwoordmanager te vinden.  

0 Reactie(s) op: Dit verandert er voor gratis gebruikers van LastPass

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.