4 gratis programma's die het gebruik van Windows makkelijker maken

Door: Robbin Ooijevaar | 18 februari 2015 12:08

Apps & Software

Er zijn wellicht momenten dat Windows niet werkt zoals je wilt. Freewaremakers lopen hier vaker tegenaan en komen met gratis programma's om het gebruik van Windows efficiënter en leuker te maken. Deze vier tips mag je niet over het hoofd zien.

Tip 01: Supermenu bewerken

Geschikt voor: Windows 8(.1)

Gevorderde gebruikers zijn bekend met de toetscombinatie Windows-toets+X. Hiermee roep je een soort supermenu op waarmee je direct toegang krijgt tot instellingen als apparaatbeheer, taakbeheer, configuratiescherm en mobiliteitscentrum. Ook kun je een opdrachtprompt of de Windows Verkenner starten. De toetscombinatie werkt overal in Windows. Met Win+X Menu Editor pas je de instellingen van het 'supermenu' aan. Je kunt onderdelen toevoegen, verplaatsen of verwijderen. Dit laatste is uiteraard op eigen risico. Klik eerst op Create a group om een nieuwe groep aan te maken. Klik op Add a program en voeg een eigen programma toe of een vooraf gedefinieerd onderdeel. Met Add a control panel item of Add an Administrative Tool item kun je onderdelen toevoegen uit deze gelijknamige Windows-gereedschapskist.

Het is overigens lastig om het menu Windows-toets+X volledig te verknallen. Met Restore defaults herstel je de standaardonderdelen van het menu.

Tip 01 Met Win+X Menu Editor pas je het menu aan achter de toetscombinatie Windows-toets+X.

Tip 02: Vliegende start

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Zodra je je computer aanzet en Windows opstart, worden er automatisch allerlei programma's geladen. Sommige daarvan zijn essentieel, bijvoorbeeld je virusscanner en Dropbox. Andere programma's kun je, als je ze bijvoorbeeld bijna niet gebruikt, veilig uit het opstartproces verwijderen. Dit is eenvoudig te realiseren met Autorun Organizer. Dat toont een overzicht van alle programma's die automatisch opstarten. Klik met de rechtermuisknop op een programma dat je wilt uitschakelen en kies Temporary disable. Hiermee wordt het programma tijdelijk uitgeschakeld en niet langer meegenomen in het opstartproces van je computer. Deze actie is ook weer eenvoudig ongedaan te maken door het vinkje bij Temporary disable weg te halen. Met de optie Delay load for 30 seconds wordt een programma wel gestart, maar pas na dertig seconden. Met deze vertraagde start geef je essentiële programma's alle ruimte om zichzelf sneller op te starten.

Tip 02 Autorun Organizer helpt bij het optimaliseren van het opstartproces van je computer.

Tip 03: Super verkenner

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Gevorderde gebruikers lopen snel tegen beperkingen van de Windows Verkenner aan. Een van de gebreken is het gemis van een 'splitscreen'-weergave. Daarmee kun je bijvoorbeeld snel de inhoud van twee mappen naast elkaar weergeven en bestanden of mappen kopiëren. Deze handige optie wordt wel geboden door Saladin. Verder hebben belangrijke acties, zoals kopiëren en verplaatsen, een duidelijke knop in het menu. De acties kun je ook met toetsen bedienen.

Zo voert F5 een kopieeractie uit, met F6 verplaats je bestanden/mappen en met F8 gooi je de selectie in de prullenbak. Saladin is handig en licht, maar niet voor beginners, want met de snelheid en het gemak van de freeware is een foutje snel gemaakt. De toetscombinatie Ctrl+Z, om je laatste gemaakte actie ongedaan te maken, werkt helaas niet in Saladin.

Tip 03 Saladin is een handig alternatief voor de standaard Windows Verkenner en biedt onder andere 'splitscreen bladeren'.

Tip 04: Omvang mappen

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8(.1)

Wie snel wil weten hoeveel ruimte bestanden in een bepaalde map in beslag nemen, gebruikt in de Windows Verkenner de optie Eigenschappen via de rechtermuisknop. Als je diverse mappen wilt controleren, kan dit een tijdrovende klus zijn. Hier heeft Folder Size iets op gevonden. Het programma toont een icoontje in je systeemvak. Je kunt de Windows Verkenner gebruiken zoals je gewend bent. Zodra je op het Folder Size-icoontje dubbelklikt, toont het programma een pop-up met hierin alle mappen met de bijbehorende omvang op de schijf.

Tip 04 Folder Size toont snel de omvang van mappen als je werkt met de Windows Verkenner.

Windows-versie?

Soms is het handig om te weten welke Windows-versie je computer draait, bijvoorbeeld als een freewaremaker diverse versies van een programma aanbiedt. Voor een ouder besturingssysteem gemaakte programma's werken meestal probleemloos onder een nieuwere versie van Windows. Als je bijvoorbeeld een download binnenhaalt voor Windows 7, werkt het programma vrijwel altijd ook onder Windows 8.1 (zelfs als de makers dit niet expliciet vermelden).

Er is nog iets om rekening mee te houden: je type systeem. Dit kan 32 bit of 64 bit zijn. Hierbij geldt dat een 32bit-programma ook werkt onder een 64bit-versie van Windows, maar niet omgekeerd. Als je een 64bit-versie van Windows hebt en de makers een 64bit-programmaversie aanbieden, verdient laatstgenoemde versie de voorkeur. Druk gelijktijdig op Windows-toets+Pause en kijk bij Windows-versie. Hier staat bijvoorbeeld Windows 7 of Windows 8.1. Bij Type systeem vind je de aanduiding 32 bit of 64 bit.

Controleer je Windows-versie en welk type systeem je hebt: 32 bit of 64 bit.

0 Reactie(s) op: 4 gratis programma's die het gebruik van Windows makkelijker maken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.