Deze iPhone-apps maken je leven slimmer

Door: Harry Hol | 23 februari 2016 16:59

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

We hebben veel slechte gewoontes die we eigenlijk zouden willen veranderen. Zonde, vooral als je daar met een paar slimmigheden wat aan kan doen. Meer gedaan krijgen met minder moeite is bekend onder de naam 'lifehacking'. Met je iPhone kun je je leven net een tikje soepeler laten verlopen.

Het is een natuurwet dat het meer energie kost om van richting te veranderen dan om op dezelfde koers door te gaan. Slechts heel weinig mensen kunnen met enkel wilskracht hun leven verbeteren. Voor de overige 99% van de mensheid is het dus helemaal geen schande om hulpmiddelen te gebruiken om slechte gewoontes af te leren of om meer grip te krijgen op je tijd. Er zijn heel wat apps die orde scheppen in je dagelijkse chaos en die je helpen om grote klussen in kleine haalbare taken te verdelen. Lees ook: 10 iPad-apps om slechte gewoontes af te leren.

Tijd

Laten we beginnen met het grote overzicht. Voordat je structureel iets aan je leven kunt verbeteren, moet je weten wat je allemaal te doen staat. Inventariseren en plannen van al je taken (privé en werk) is dus stap één.

Er zijn allerlei apps die je helpen om de talloze dagelijkse taken beter te organiseren en uit te voeren. Any.do is een heel mooi vormgegeven takenlijst die automatisch aan het begin van de dag aan je vraagt of je je lijstje even wilt doornemen. Dat is heel belangrijk omdat je zo niet in de valkuil valt van het noteren van je taken om ze dan nooit meer uitvoeren. Any.do werkt samen met de agenda-App Cal waardoor je taken en afspraken in één oogopslag zichtbaar zijn.

Elke dag neem je 's ochtends je takenlijst door.

Ben je al gedisciplineerd genoeg om zelf elke dag je taken te checken, dan is Sunrise een betere agenda met de optie om externe takenlijsten, zoals die van Wunderlist te integreren.

Sunrise heeft bovendien een speciaal iOS-'toetsenbord'. Dit is superhandig, omdat je vanuit bijvoorbeeld je mail-app snel je agenda kunt raadplegen op hetzelfde scherm als het geopende mailtje.

Nog handiger: het toetsenbord geeft je de optie om iemand per mail voor een afspraak uit te nodigen met meerdere tijdstippen om uit te kiezen. De ontvanger van de mail ziet meteen wanneer je kan en als hij of zij een tijdstip uitkiest verschijnt de bevestiging automatisch in je eigen agenda. Zo krijg je sneller grip op je tijd.

Any.do

Score ****

Prijs Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang 37,2 MB

Cal

Score ****

Prijs Gratis

Omvang 35,6 MB

Sunrise

Score *****

Prijs Gratis

Omvang 24,7 MB

Wunderlist

Score ***

Prijs Gratis

Omvang 50,7 MB

Uitvoeren

Al dat plannen is een goede eerste stap om stress te reduceren. Maar het uitvoeren van taken is voor sommigen van ons nog best lastig door alle afleiding om ons heen. Ook voelen taken soms als simpelweg te groot en intimiderend, wat leidt tot het uitstellen tot het laatste moment.

Het is niet efficiënt om je te lang achter elkaar te concentreren. Doe dat dan ook niet.
Dit is geen symptoom van de internetgeneratie, maar werd in de jaren tachtig al onderkend door de Italiaan Francesco Cirillo. Hij bedacht een methode om taken beter en met hogere concentratie uit te voeren. Daarvoor gebruikte hij een tomaatvormige kookwekker, waarmee hij elke taak in brokken van 25 minuten uitvoerde. Na elke sessie laste hij een korte pauze in. Dit heet inmiddels de Pomodoro-methode. Pomodoro is Italiaans voor tomaat. Het fijne van deze manier van werken is dat je je brein een beetje voor de gek houdt: het is veel minder intimiderend om te beginnen aan een korte periode van intensief te werken dan om de enormiteit van een project de hele tijd in je bewustzijn te hebben. Dat gezegd hebbende: sommige mensen worden gillend gek van constant leven met een kookwekker.

De app Pomodoro Time heeft naast een timer ook een ingebouwde takenlijst. Er is zelfs een Apple Watch-app die je een signaal geeft als er een periode van 25 minuten op zit. De gratis versie heeft wat reclamebanners, en het is niet mogelijk om lijsten tussen meerdere apparaten te synchroniseren. Daarvoor heb je de betaalde versie van twee euro nodig.

Pomodoro Time

Score ***

Prijs Gratis

Omvang 15,2 MB

1 Reactie(s) op: Deze iPhone-apps maken je leven slimmer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 27 februari 2016 20:26 Oscar
    iPhone apps kunnen je leven hooguit makkelijker maken, omdat je minder moeite hoeft te doen, om bijvoorbeeld aan informatie te komen. Je hoeft minder te onthouden, zoals telefoonnummers, van bekenden die staan toch in je iPhone, of die je dan effe snel opzoekt. Ook wat locatie van plaatsen/steden betreft, moest je vroeger (uit het hoofd) nog over enige geografische kennis beschikken, waar ongeveer een bepaalde stad/dorp lag, wegenkaart/stadsplattegrond hanteren, om van a naar b te komen, tegenwoordig met een routeplanner app, kom je moeiteloos in steden, en straten ofwel bestemmingen waar je nog nooit geweest bent. Veel mensen hebben wel een iPhone, of android smartphone, maar velen kennen/gebruiken, of weten nog lang niet alle mogelijkheden, die de huidige smartphone apps in combinatie met mobiel 3 of 4G internet hebben. Het draait om slim gebruik van je smartphone, waardoor je voor jezelf het leven wat makkelijker kan maken. Effe snel online tickets bestellen, dat restaurant reserveren, checken hoe laat welke bus/tram gaat. Effe tijdens het onderweg zijn, dat éne, belangrijke (bijna vergeten) mailtje verzenden. enz.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.