Dia Diagram Editor - Creatief met stroomdiagrammen

Door: dirk-schoofs | 22 januari 2022 12:06

Regel snel een strakke grafiek in Excel
Review

Zoek je een gratis alternatief voor het prijzige Visio waarmee je stroomdiagrammen maken kunt die helpen bij het schematiseren en organiseren? Dia is een desktop-oplossing voor gelaagde diagrammen, en het resultaat exporteer je eenvoudig naar een andere grafische indeling.

Dia Diagram Editor 0.97.2

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows, Linux en macOS
Website
www.dia-installer.de
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Eenvoudig in gebruik
  • Enorme keuze aan vormen en symbolen
  • Lagenstructuur
  • Minpunten
  • Verouderde interface

Dia gaat al lang mee en ondanks verschillende updates, schrikt het programma toch af door de verouderde interface. Niettemin heeft het alles aan boord om flowcharts, netwerkdiagrammen en elektrische circuits te tekenen.

UML-diagrammen

Oorspronkelijk is Dia bedoeld om UML-diagrammen te ontwerpen. De Unified Modeling Language is een gestandaardiseerd systeem om processen en complexe structuren in kaart te brengen. Deze opensource-toepassing heeft een bibliotheek met meer dan duizend voorgevormde objecten en symbolen. En het is zelfs mogelijk om nieuwe vormen toe te voegen door middel van xml-bestanden.

De tool kan ook diagrammen opslaan en laden in een aangepast xml-formaat. Het resultaat voer je dan weer uit naar eps, svg, xfig, wmf of png. En als je wilt, kun je het ontwerp afdrukken over meerdere pagina’s.

Dia heeft verschillende symbolensets per onderwerp.

Vormen, lijnen, pijlen

Op het eerste zicht komt de gebruikersinterface overrompelend over, vooral als je niet vertrouwd bent met beeldbewerkingstools. Gelukkig heeft het programma een help-menu en een Quickstart die zorgen dat je snel aan de slag kunt.

Het programma opent met een rastercanvas. Bovenaan staat de werkbalk met verschillende opties voor het bekijken en bewerken van de verschillende lagen waaruit een ontwerp kan bestaan. Daaronder staan de hulpmiddelen om tekst en vormen toe te voegen. Het is ook mogelijk om kleuren te gebruiken.

Diagram-indelingen

Het programma ondersteunt meer dan dertig verschillende diagramindelingen, zoals flowcharts, netwerkstructuren, databasemodellen. Dia heeft dus ook een heleboel inhoud die je waarschijnlijk niet nodig hebt. Sommige diagramtools gebruiken sjablonen waarmee je een vrijwel volledig diagram maakt, maar die zijn moeilijk te aan te passen.

Conclusie

Dia heeft een breed gamma aan technische objecten voor wie bijvoorbeeld it-schema’s wilt tekenen, maar het is ook geschikt voor niet-techneuten. Het ziet er allerminst flitsend uit, maar het blijft een prima technisch hulpmiddel.

0 Reactie(s) op: Dia Diagram Editor - Creatief met stroomdiagrammen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.