Diagram Designer: gratis en snel diagrammen ontwerpen

Door: ignace-de-groot | 17 juli 2013 13:50

Review

Microsoft Visio is een uitstekende tool voor het ontwerpen van allerlei diagrammen, maar je betaalt er dan ook een stevige prijs voor. Voor simpele ontwerpen heb je wellicht voldoende aan Diagram Designer. Het programma is niet alleen gebruiksvriendelijk, het is bovendien compleet gratis.

Standaard installeert Diagram Designer zich met een Engelstalige interface, maar je vindt op de site extra taalbestanden, waaronder het Nederlands. Let wel, de ingebouwde helpfunctie blijft Engelstalig.

Een ‘klassieke’, maar doordachte interface: objectboom, ontwerpvenster en objectpalet.

De interface is logisch opgebouwd. In het rechterpaneel vind je een overzicht van de beschikbare objecten, in het midden het eigenlijke ontwerpveld en links een lijst met de gebruikte objecten.

Paletten

Een object gebruiken is niet lastiger dan het gewenste object naar het ontwerpveld te verslepen. Welke objecten je in het overzicht te zien krijgt, hangt af van het geselecteerde palet. Standaard worden onder meer de volgende paletten mee geïnstalleerd: electronic symbols (circa 60), flowcharts (circa 45) en UML Class Diagram (circa 20). Op de website kan je echter terecht voor een 30-tal bijkomende paletten, van tekstballonnen via veelhoeken tot Cisco-symbolen voor netwerktopologie.

Eigenschappen-editor

Wanneer je op een object dubbelklikt, verschijnt een ingebouwde teksteditor, zodat je het object (bijvoorbeeld) kan labelen. Tekst lay-outen gebeurt op een wat onhandige manier: je moet die namelijk te voorzien van een soort html-tags, zoals \Bvetjes\b voor vetgedrukte tekst. Rechtsklik je op een object, dan komt een uitgebreid snelmenu ter beschikking, van waaruit je het object niet alleen kan kopiëren, knippen of plakken, maar bijvoorbeeld ook roteren, uitlijnen, naar voren of achteren brengen en groeperen (dit laatste uiteraard indien je meer dan één object hebt geselecteerd). Afhankelijk van het objecttype laten zich tevens allerlei eigenschappen, zoals grootte, lijndikte en vulkleur aanpassen.

Jammer genoeg blijkt de link naar anderstalige woordenboeken niet intact en om één of andere reden aanvaardde de tool evenmin de link naar ons eigen testwoordenboekje (dat we volgens de opgegeven specificaties hadden samengesteld). Maar daar valt mee te leven: spellingscontrole is hier niet meteen het essentieelste onderdeel.

Afhankelijk van het object komen heel wat bewerkbare eigenschappen beschikbaar.

Diashow

Inventief en handig is de mogelijkheid om met (maximaal vier) lagen te werken, waarbij je vanaf een hoger liggende laag telkens ook alle objecten op de onderliggende lagen te zien krijgt. Ook leuk: je voegt eenvoudigweg meer pagina’s toe aan je ontwerp, waarna een ingebouwde (weliswaar simplistische) diashow die pagina’s in volgorde afspeelt. De gecreëerde pagina’s laten zich overigens naar diverse grafische formaten exporteren, waaronder gif, jpg en png.

Diagram Designer 1.26

Taal Nederlands

OS Windows XP/Vista/7/8

Pluspunten

Gebruiksvriendelijk

Snel installeerbare sjabloonpaletten

Herschalen zonder kwaliteitsverlies

Minpunten

Ingebouwde teksteditor met codes

SCORE 7/10

0 Reactie(s) op: Diagram Designer: gratis en snel diagrammen ontwerpen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.