Diashow met hoofdstukken maken doe je zo

Door: John Vanderaart | 20 juni 2021 08:54

Bioscoop
How To

Sinds de komst van Blu-ray en MKV is de dvd min of meer uit de gratie geraakt. Dat geldt echter niet voor de zogeheten dvd authoring tools. Daarmee kun je namelijk perfect gebruikmaken van de interactieve mogelijkheden van de dvd-video, bijvoorbeeld om een diashow te maken.

In dit artikel gaan we een interactieve diashow in elkaar zetten aan de hand van wat mappen met vakantiefoto’s. Altijd leuk voor een avondje familiepret! Programma van dienst is DVDStyler, dat je vindt op www.dvdstyler.org. Dit is een zogeheten authoring tool, waarbij het woord authoring duidelijk maakt dat je met dit programma (veel) meer kunt dan alleen het in elkaar flansen van een eenvoudig filmpje. DVDStyler is niet alleen beschikbaar voor Windows 10, maar ook voor macOS en Linux. Mocht je de voorkeur geven aan je moerstaal: DVDStyler is ook beschikbaar in het Nederlands. Kijk daarvoor op de website bij het onderdeel Translations. Onder de knop Documents vind je extra documentatie, met daarin onder andere de DVDStyler Guide and DVD scripting . In die publicatie lees je een leuke beschrijving van de programmeermogelijkheden die DVDStyler biedt.

Verzamelen

Voor dit artikel hebben we behoefte aan beeldmateriaal, dus dat gaan we verzamelen in afzonderlijke mappen. Met als extra (1) een overkoepelende achtergrond en natuurlijk (2) extra beeldmateriaal voor de hoofdstukknoppen. Dit alles zie je straks vanzelfsprekend terugkomen tijdens het in elkaar zetten van de dvd-video. Maak je je geen zorgen over bestandstypen, DVDStyler kan zo’n beetje alles behappen wat ook maar een beetje op audio, video, afbeeldingen en ondertitels lijkt. Voor nu houden wij het even bij eenvoudige jpg’s.

Instellen

Ga nu binnen DVDStyler naar Configuratie en Instellingen. Dit om de standaardinstellingen zo aan te passen dat we zo dadelijk vliegend van start kunnen gaan. Daarbij je speciale aandacht voor deze onderdelen:

• Standaard videoformaat. Full hd is de standaard in de huiskamer. We werken met dvd-video, dus we moeten ons even behelpen met PAL 720 × 576 met een beeldverhouding van 16:9.

• Standaard titel na-opdracht. Als een hoofdstuk (na het drukken op de hoofdstukknop) is afgespeeld, dan willen we terug naar het hoofdmenu.

• Standaardduur van dia. Hier wordt aangegeven hoe lang een dia op het scherm komt te staan. We kiezen voor 10 seconden.

• Standaardduur overgang. Dit is de tijd die wordt gereserveerd voor het – met een effect – springen naar de volgende dia. Maken we 2 seconden van.

• Standaardovergang dia. De overgang van de ene naar de andere dia gaat gepaard met een effect. Dat mag een willekeurig effect zijn.

• Bestandsverkenner startmap. Meteen naar goed beginnen en wel in de map waarin we ons materiaal hebben verzameld.

Project starten

Al het voorwerk is gedaan. Als je DVDStyler afsluit en opnieuw start, verschijnt er meteen een dialoogvenster waarin je je nieuwe project kunt opzetten. Met als basis de instellingen die je net hebt aangepast. Eigenlijk hoef je dit nieuwe project (en al je nog volgende projecten) alleen nog maar te voorzien van een Disklabel.

Direct daarna krijg je de optie een sjabloon te selecteren uit een forse lijst, die gelukkig in handige categorieën is onderverdeeld. Wel even opgelet, want je moet op méér letten dan alleen de achtergrond. De sjablonen bevatten namelijk ook script-instructies die je tijdens het vervolg van dit artikel nog prima van pas zullen komen! Denk bijvoorbeeld aan een voorpagina waarmee je ook losse hoofdstukken kunt selecteren en aan een vervolgpagina met voorbewerkte knoppen om die losse hoofdstukken te doen starten. Het is dus zaak hier de juiste keuze te maken!

De volgende stap is het kiezen van een leuke achtergrond, waarna je ruwe en nog lege project in de grondverf staat. Als je het werkvenster bekijkt, zie je onderaan de regel: Sleep jouw videobestanden naar hier vanuit bestandsverkenner. Dat is precies wat je zo gaat doen. Sla voor nu het bestand alvast op...

We kiezen een voor ons handig sjabloon. Eentje met een titelpagina én met hoofdstukknoppen.

Project invullen

De volgende stap is het invullen van het project. Als je goed kijkt, dan zie je (in ons sjabloon-geval) onderin beeld twee pictogrammen: (1) Menu 1 en (2) Menu 2. Het eerste pictogram verwijst naar de voorpagina met het hoofdmenu. Het tweede pictogram is een pagina met zes knoppen die je kunt gebruiken om evenzovele hoofdstukken te starten. Nu even goed opgelet:

• Klik links bovenin beeld op het tabblad Bestandsverkenner.

• Het is de bedoeling dat je naar de map gaat waarin al het materiaal gereedstaat.

• Voor nu concentreren we ons op de zes mappen met inhoud.

• Open de eerste map en selecteer alle jpg-bestanden die in die map staan.

• Sleep de gemaakte selectie naar de onderkant van het werkvenster waar je ziet staan Sleep jouw videobestanden naar hier vanuit bestandsverkenner.

• Herhaal het bovenstaande ook voor de volgende 5 mappen.

• Met als gevolg dat even later de zogeheten Titelset 1 met de titels Titel 1 tot en met Titel 6 is gevuld.

We hebben de inhoud van zes mappen naar één Titelset met zes Titels gesleept.

Project testen

Op dit moment hebben we het skelet van het project overeind gezet: “Alle dia’s staan op hun plek.” Om te zien of dat skelet ook overeind blijft staan, kies je voor Bestand en Brand DVD. In het dialoogvenster plaats je een vinkje voor het veld Voorbeeld en je geeft aan dat er gebruik moet worden gemaakt van de mediaspeler VLC Media Player. Een druk op Start is voldoende om DVDStyler aan het ‘renderen’ te zetten en niet veel later (dat is afhankelijk van de hoeveelheid bestanden waaruit het project bestaat) kun je de dvd-video testen in de VLC Media Player.

Een dvd-video dus… Ga meteen, na het project te hebben getest met VLC Media Player, naar je persoonlijke gebruikersmap. Dat is iets als C:\Gebruikers\Uwnaam. In die map vind je een submap met dezelfde naam als het DVDStyler-project. In die submap tref je de structuur aan van een échte dvd-video. Je zou je project ook in VLC media player kunnen starten door de map VIDEO_TS met de rechtermuisknop aan te klikken. Maar dat geheel terzijde.

Om ons project te testen kiezen we voor Bestand en Brand DVD. Daarna laten we het project ‘renderen’ en afspelen met behulp van de VLC media player.

Netjes afronden

Uiteindelijk moet het project ook nog netjes worden afgerond en daarvoor gebruiken we het extra artwork dat we al eerder hebben klaargezet in de map met de voor het project benodigde jpg-bestanden. Voor het nette moet worden gezegd dat je dat extra beeldmateriaal wel van handige breedte-/hoogte-verhoudingen dient te voorzien! De achtergrondafbeelding voor het titelmenu graag 16:9. Voor de afbeeldingen die ‘onder’ de knoppen komen te zitten, dien je de Eigenschappen van de knoppen op te vragen, waarna de sectie Grootte je vertelt wat je wilt weten; daar komen we zo dadelijk op terug.

Als eerste de achtergrondafbeelding voor het titelmenu. Klik met de rechtermuisknop op de huidige achtergrondafbeelding en kies voor Eigenschappen. Bij het veld Achtergrond klik je op de 3 puntjes en je selecteert je eigen achtergrondafbeelding. Datzelfde doe je uiteraard voor de achtergrondafbeelding van de pagina met de hoofdstukknoppen.

Vervolgens zijn stuk voor stuk de hoofdstukknoppen aan de beurt. Ook die klik je aan met de rechtermuisknop en ook nu kies je voor Eigenschappen. Bij het veld Afbeelding klik je op de 3 puntjes om daarna de juiste afbeelding te selecteren. De al genoemde sectie Grootte weet je intussen precies te vertellen wat de juiste hoogte-/breedte-verhoudingen zijn voor de plaatjes die ‘in’ de hoofdstukknoppen komen te staan; doe daar je voordeel mee.

Bij de sectie Grootte zie je wat de juiste hoogte-breedteverhouding van een hoofdstukknop is.

Project branden

Waarna je het project nog één keer kunt testen om te zien of alles goed is. De stap die dan nog overblijft is het branden van dat het project op een dvd, waardoor er een echte dvd-video wordt gemaakt. Ook kun je de inhoud van de getoonde map VIDEO_TS op een USB-stick zetten, om het mogelijk op die manier af te spelen op een andere computer, op een smart-tv of via een losse mediaspeler.

0 Reactie(s) op: Diashow met hoofdstukken maken doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.