Diepte-effect met Photoshop Elements 9

© PXimport

Diepte-effect met Photoshop Elements 9

Geplaatst: 9 juni 2011 - 08:35

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Kees Krick

Door een buiten-de-grenzeneffect (Engels: out of bounds) toe te passen, steekt een deel van het hoofdonderwerp uit het fotokader. De foto komt dan plotseling tot leven en er kan zelfs de illusie van diepte ontstaan (3D). In Photoshop Elements 9 is dit effect redelijk eenvoudig aan een foto toe te voegen.

1. Stap voor stap

Photoshop Elements zit vol geavanceerde gereedschappen. Sommige effecten zijn best ingewikkeld om zelf te maken, omdat ze uit veel stappen bestaan en een redelijk diepgaande kennis van het programma vereisen. Vandaar dat Adobe enkele effecten van stap-voor-stap-instructies heeft voorzien. Zodoende zijn ze voor iedereen uit te voeren. Ga rechtsboven in de interface naar het tabblad Bewerken en klik op de knop Met instructies. Daar vindt u onder het kopje Grappige bewerkingen de optie Buiten-de-grenzeneffect. Zodra u die aanklikt, verschijnt een lange kolom met instructies. We willen niet al te streng overkomen, maar het is erg belangrijk dat u deze kolom exact stap voor stap doorloopt en goed leest wat er van u verwacht wordt. Alleen dan zult u het gewenste resultaat krijgen. We vertellen er alvast bij dat de stappen soms wat onduidelijk lijken en een vergissing is dan ook snel gemaakt. Raakt u de draad kwijt, klik dan op annuleren (de knop Annul.) en begin opnieuw.

© PXimport

Om dit effect goed te laten lukken, is secuur uitvoeren van de stappen essentieel.

2. Fotokader instellen

Voordat u aan de slag gaat, is het verstandig om naar het plaatje van de voetballende jongen (bovenin de instructiekolom) te kijken. U ziet het uiteindelijke resultaat. Brengt u de muiscursor naar de foto, dan ziet u de originele foto. Zo ziet u wat de bedoeling is en kunt u alvast inschatten wat bij uw foto een leuk effect kan geven. Onder het kopje Kader gaan we dan eindelijk van start. U klikt op de knop Kader toevoegen en daarna bakent u het deel van de foto af dat u wilt houden door er een kader omheen te plaatsen. Belangrijk is hierbij dat het hoofdonderwerp grotendeels binnen het kader zit, maar dat er ook een deel buiten valt. Dat maken we straks namelijk weer zichtbaar door het uit de achtergrond los te weken. Om diepte te suggereren is het een idee om het kader te vervormen door Ctrl+Alt+Shift in te drukken en dan de hoekpunten te verslepen. Klik dan op het groene vinkje rechts onderin het kader. Alleen het deel binnen het fotokader blijft nu zichtbaar.

© PXimport

Eerst plaatst u het kader en daarna vervormt u het voor meer dieptewerking.

3. Uitstekend onderwerp

Inmiddels bent u bij het kopje Kaderbreedte aanbeland. Standaard wordt een klein wit randje aan de foto toegevoegd. Wilt u die rand breder maken, dan versleept u de hoekpunten. Het gebiedje tussen stippellijn en foto zal de fotorand worden. Klik daarna op het groene vinkje, ook als u niets versleept hebt. Onder het kopje Extensie selecteren maken we het deel van het hoofdonderwerp dat buiten het kader uitsteekt zichtbaar. Klik op de knop Snelle selectie en schilder over het onderwerp. Het gereedschap zoekt zelf de randen op. Delen binnen het kader die meekomen zijn niet erg, maar let op dat buiten het kader geen achtergrond in de selectie terechtkomt. Die gebieden wist u door er met ingedrukte Alt-toets overheen te schilderen. Zodra de selectie klaar is, klikt u op de knop Buiten-de-grenzeneffect maken onder Effect instellen. Tenslotte kunt u onder het kopje Stileren nog het schaduweffect instellen (Klein, Middel of Groot). Tevens kan de achtergrond optioneel een mooi verloop krijgen.

© PXimport

Het stokstaartje springt nu bijna letterlijk zijn vrijheid tegemoet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten