Dimensions 2 Folders - Foto's sorteren voor gevorderden

Door: Toon van Daele | 12 april 2017 10:28

fotos
Review

Je hebt een hele reeks foto’s op schijf staan: met je eigen camera genomen, van familie of vrienden gekregen of zelf gedownload. Die had je nu graag wat geordend volgens grootte. Een arbeidsintensieve klus, tenzij je Dimensions 2 Folders inschakelt.

Dimensions 2 Folders

Taal
Engels
OS
Windows 7/8/10
Website
skwire.dcmembers.com
8
Score
80
Score: 80

De portable tool Dimensions 2 Folders heeft maar één doel voor ogen: een fotocollectie zo snel mogelijk ordenen op basis van de fotoresolutie. In principe komen alle foto’s met dezelfde resolutie telkens in een en dezelfde map terecht, waarbij de mapnaam de resolutie van de foto’s aangeeft.

Basisinstellingen

Alle instellingen van Dimensions 2 Folders gebeuren vanuit hetzelfde programmavenster. Logischerwijs verwijs je eerst naar de bronmap die je fotocollectie huisvest en vervolgens naar de doelmap. Als je dat zo instelt, worden automatisch ook foto’s uit submappen van je bronmap mee in de operatie betrokken.

Standaard controleert de tool zowel de breedte als de hoogte van elke foto, waarbij alle foto’s met dezelfde resolutie naar een submap van de ingestelde bestemmingsmap worden gekopieerd. De namen van de bestemmingsmappen geven telkens aan om welke resolutie het gaat (bijvoorbeeld 800x600, 1920x1080 enz.). Je kunt de werking van het programma nog op verschillende manieren bijsturen.

Kies zelf met welke resoluties de tool rekening moet houden en hoe tolerant hij moet zijn.

Finetunen

Standaard worden je originele foto’s gekopieerd naar de doelmap, maar als je dat absoluut wilt, kunnen ze ook worden verplaatst. Houd er echter rekening mee dat het programma niet voorziet in een functie ‘ongedaan maken’. Het is mogelijk een ander scheidingsteken in te stellen voor de mapnamen (bijvoorbeeld 800-600 in plaats van 800x600). Je beslist ook zelf of de tool met beide dimensies rekening moet houden, dan wel alleen met de breedte of de hoogte. Ga je bijvoorbeeld alleen voor de breedte, dan komen foto’s met 700x394 en 700x474 in dezelfde map terecht. Of je legt zelf een of meer resoluties vast, met een instelbare tolerantiegraad, waar de tool rekening moet mee houden; foto’s die buiten deze resoluties vallen worden dan genegeerd.

Tot slot kun je ook alleen foto’s laten sorteren die wel of net niet overeenkomen met een door jou ingestelde beeldverhouding, zoals 16:9 of 4:3. Als je dat verkiest koppel je hier nog een pixelbereik aan vast, zodat bijvoorbeeld alleen foto’s tussen 400.000 en 900.000 pixels in aanmerking komen.

Conclusie

Dimensions 2 Folders heeft slechts een zeer beperkt toepassingsgebied: je kunt er uitsluitend foto’s mee sorteren op basis van hun resolutie. Een zeer specifiek tooltje dus, maar absoluut handig voor wie precies zo’n operatie voor ogen had.

0 Reactie(s) op: Dimensions 2 Folders - Foto's sorteren voor gevorderden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.