DirPrintOK 4.31 - Boompjes afdrukken

Door: dirk-schoofs | 31 januari 2021 13:13

Review

Wil je de boomstructuur afdrukken van e-boeken, muziek of andere bestanden die je op je pc of een gegevensdrager hebt verzameld, dan kun je door middel van een Windows CMD-opdracht de inhoud van de map als lijst weergeven in een txt-bestand. Maar het kan eenvoudiger en zelfs met meer mogelijkheden dankzij de freeware DirPrintOK.

DirPrintOK

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows
Website
www.softwareok.com
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Gegevens toevoegen zoals bestandsgrootte, aanmaakdatum enzovoort
  • Minpunten
  • Nederlandse instelling geeft af en toe Engelse opdrachten
  • De interface is overrompelend

De Command prompt dir> print.txt is een verouderde manier om zo’n inhoudslijst te produceren. Bovendien kun je met DirPrintOK een inhoudslijst genereren die je kunt exporteren als tekst, html, csv, xls en doc. DirPrintOK zal daarna automatisch het juiste programma openen om de bestandslijst te bekijken.

Koudwatervrees

Op het eerst gezicht ziet de interface van DirPrintOK er verwarrend uit, maar dat gevoel verdwijnt snel als je ermee aan de slag gaat. Een kwestie van koudwatervrees overwinnen. De linkerkolom fungeert als navigatiebalk waarmee je door de inhoud van de harde schijf of de externe gegevensdrager bladert. De adresbalk bovenaan toont het pad en in het centrale venster zie je de inhoud van de geselecteerde map.

Het centrale vak doet dienst als filter.

Boom en filter

Dit centrale venster heeft zijn eigen werkbalk die standaard in de filterweergave staat. Als de map waarvan je de inhoud wilt afdrukken heel veel items bevat, kun je die hier per niveau uitvouwen of dichtklappen om submappen te openen of te sluiten. En natuurlijk kun je het filter ook gebruiken om bestandstypes uit te sluiten.

De boomstructuurweergave is hetzelfde als de filterweergave, maar zonder de zoekopties. De map waarvan je de inhoud wilt afdrukken moet je selecteren in het linker deelvenster. Als je bijvoorbeeld de map Downloads in de boomstructuur hebt geselecteerd en in het centrale venster de map Foto’s, dan zal het programma de inhoud van de map Foto’s niet afdrukken of exporteren.

De tool kan de inhoud ook exporteren naar een Excel-werkblad.

Conclusie

DirPrintOK is een relatief klein (900 kB) en draagbaar programma waarbij je het woord ‘print’ in de naam breed mag interpreteren. Je kunt immers de informatie net zo goed naar tekst of xls exporteren om die bijvoorbeeld in Word of Excel te openen.

0 Reactie(s) op: DirPrintOK 4.31 - Boompjes afdrukken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.