Disk Drill - Haal je verdwenen data terug

© PXimport

Disk Drill - Haal je verdwenen data terug

Geplaatst: 10 augustus 2015 - 05:16

Aangepast: 14 december 2022 - 15:20

Ignace de Groot

Je hebt per abuis de verkeerde schijf geformatteerd of je prullenmand met daarin enkele belangrijke bestanden leeggemaakt. Dat lijkt rampzalig, maar met wat geluk haalt een tool als Disk Drill for Windows de verloren gegevens nog naar boven.

Disk Drill bestaat al geruime tijd voor OS X, maar sinds kort is daar een Windows-versie bijgekomen. In tegenstelling tot de Mac-versie is deze laatste gratis. Wanneer je Disk Drill opstart, krijg je een lijst met de gedetecteerde fysieke opslagmedia te zien, met de bijhorende partities. Dat geldt zowel voor interne als externe schijven, usb-sticks en geheugenkaarten (en voor de populairste bestandssystemen: (ex)FAT, NTFS, HFS+ en Linux Ext2/3/4). Opvallend is dat je met een druk op de knop ook onzichtbare partities naar boven kunt halen, zoals de door Windows gereserveerde systeempartitie. Lees ook: Verwijderde bestanden terughalen met Recuva.

Scanrondes

Bij elk item tref je een Recover-knop aan, waarmee je de beschikbare herstelmethodes opstart. Het komt erop neer dat Disk Drill eerst een snelle en vervolgens een grondige scan uitvoert, op zoek naar mogelijk verdwenen data. Gaat het om een fysiek opslagmedium, dan kan de tool tevens naar verloren partities speuren. Het verschil tussen de snelle en de grondige scan wordt nergens duidelijk gedocumenteerd, maar het tijdverschil is helder: enkele seconden versus tientallen minuten. Het programma tracht de opgeviste bestanden dan in logische categorieën onder te brengen, zoals Documents, Pictures, Video, Audio en Archives.

Ik merkte dat de grondige scan (logischerwijs) haast altijd meer verdwenen data naar boven wist te halen dan de snelle scan. Tegelijk moest ik ook vaststellen dat deze tool in onze testscenario's nooit méér bestanden wist terug te halen dan gratis rivaal Recuva. Het is bijvoorbeeld bizar dat Disk Drill een bestand dat ik net ervoor opzettelijk uit de prullenbak hadden verwijderd wel wist terug te halen, maar blijkbaar de originele bestandsnaam was verloren. Recuva had hier geen moeite mee.

 

© PXimport

Disk Drill herkent diverse opslagmedia en bestandssysteemformaten.

Extra's

Disk Drill pakt ook uit met een 'recovery vault protection'. Je kunt een NTFS-partitie aan deze kluis koppelen, wat ervoor zou zorgen dat je data uit die mappen altijd kunt terughalen. Tijdens mijn tests bleek dit echter niet goed te functioneren. Bijzonder aan Disk Drill is nog dat je een partitie geheel naar een dmg-schijfimage kunt kopiëren. Dit bestand kun je dan aan een virtueel schijfstation koppelen.

Conclusie

Disk Drill is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. maar kan mij voorlopig niet helemaal overtuigen daar waar het echt op aankomt: het terughalen van verloren gewaande data.

 

© PXimport

Een verdienstelijke poging om gevonden data volgens bestandstype in te delen.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Overzichtelijk

Ondersteunt diverse media en bestandssystemen

Mogelijkheid tot partitie-images

Minpunten

Matige herstelfunctie

'Kluisbescherming' onbetrouwbaar

Conclusie

Disk Drill ---------- **Prijs** Gratis **Taal** Engels **OS** Windows XP/Vista/7/8 **Website** ...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten