DiskCryptor - een goede TrueCrypt-vervanger?

Door: Edmond Varwijk | 11 juni 2014 12:03

Review

TrueCrypt is hét programma om computergegevens te versleutelen. Onlangs lieten de makers van TrueCrypt echter weten dat hun product niet veilig is en zij de ontwikkeling stoppen. Dan liever een ander opensource-project, bijvoorbeeld DiskCryptor.

Taal

Nederlands

OS

Windows XP/Vista/7

Website

[urlx]http://diskcryptor.net[/urlx]

6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Opensource
 • Versleutelt hele schijven en partities
 • Ondersteunt usb-opslagmedia
 • Minpunten
 • Ontbreken versleutelde containers
 • Geen ondersteuning Linux, OS X en Windows 8
 • Reboot na installatie

Versleuteling is een belangrijke techniek om gegevens te beschermen. Heb je jouw account afgeschermd met een gebruikersnaam en wachtwoord dan kan een administrator toch altijd nog bij jouw bestanden. Bij versleuteling kan dat niet. Versleuteling geeft de bestanden alleen prijs aan wie ook echt de sleutel heeft. TrueCrypt is al jaren het meest gebruikte programma om gegevens te versleutelen. Het is klein, gratis, open source en erg veelzijdig. Maar nu ook onveilig, althans dat zeggen de makers ervan. Overstappen naar BitLocker (wat de TrueCrypt-ontwikkelaars adviseren) is geen alternatief, het is niet opensource en ook voor veel Windowsgebruikers niet beschikbaar.

Géén Windows 8

DiskCryptor is net als TrueCrypt opensource en (dus) gratis. Echt installeren en rebooten is nodig omdat DiskCryptor een driver installeert. Gebruiken zonder installatie zoals TrueCrypt dat kan, kan DiskCryptor niet. Ook ondersteunt het geen ander besturingssysteem dan Windows en daarvan alleen Windows XP tot en met Windows 7. Gebruik van DiskCryptor met Windows 8 wordt officieel niet ondersteund, er staan genoeg horrorverhalen van gebruikers op het internet die het toch probeerden en alle data verloren. Gebruik van DiskCryptor in combinatie is dan ook echt af te raden! Een functie die verder mist vergeleken met TrueCrypt is het maken van een versleutelde container. Zo'n container (eigenlijk een bestand) is binnenin helemaal versleuteld en laat zich door TrueCrypt als een harde schijf koppelen. In de Verkenner kun je er dan gewoon bestanden op zetten of afhalen, tot je de container weer loskoppelt. Ideaal voor mobiel gebruik maar niet mogelijk met DiskCryptor.

DiskCryptor versleutelt partities en hele schijven en kan ook goed overweg met verwisselbare media.

Wat DiskCryptor wel goed kan is het versleutelen van harde schijven, partities en usb-opslagmedia als een usb-geheugenstick of een externe harde schijf. Zo'n schijf versleutelen en later koppelen gaat erg eenvoudig en vereist minder handelingen dan bij TrueCrypt. TrueCrypt biedt meer opties maar stelt ook heel veel meer vragen, zelfs al zijn die verpakt in een vriendelijke wizard. Bij DiskCryptor geen wizard maar gewoon twee, drie opties en klaar. De rest doet het programma. Vooral het versleutelen van de systeemschijf gaat in DiskCryptor daardoor veel gemakkelijker en dat zal beginnende beveiligers zeker aanspreken.

Conclusie

DiskCryptor is het meest genoemde alternatief voor TrueCrypt. Het ontbreken van de mogelijkheid met versleutelde containers te werken is een groot gemis evenals dat het programma niet zonder installatie gebruikt kan worden. Ook Linux, OS X en Windows 8 worden niet ondersteund. Wat het wel kan is hele schijven en partities versleutelen en dat doet het zonder onnodig technisch te worden. TrueCrypt vervangen en doen vergeten kan DiskCryptor echter niet.

DiskCryptor biedt minder opties dan TrueCrypt maar als het om versleuteling gaat wel de belangrijkste.

3 Reactie(s) op: DiskCryptor - een goede TrueCrypt-vervanger?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 11 juni 2014 18:51 Anoniem
  Ook niet echt veilig hoor, trouwens jullie hoeven geen illusies te scheppen, windows & totale veiligheid is nonsens gebleken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juni 2014 19:29 Jorispeterse
  Wat heeft de veiligheid van Windows ermee te maken? Als je gegevens goed versleuteld zijn valt er alsnog niks buit te maken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 juni 2014 10:21 Anoniem
  En toch gebeurt het, alle experten zijn het erover eens, NSA op kop, tja als je geen stevige fundering hebt ben je de klos.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.