DiskGenius - Van partitiebeheer tot dataherstel

Door: Toon van Daele | 13 maart 2020 18:30

Partitie schoonmaken
Review

Er zijn tools om partities te beheren en er zijn er om verloren data te herstellen. DiskGenius verenigt beide functies in één interface. Dat is behoorlijk ambitieus en hiermee mikt het programma vooral op de wat gevorderde gebruiker.

DiskGenius

Prijs
Gratis (met beperkingen)
Taal
Engels
OS
Windows 7 en hoger
Website
www.diskgenius.com
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Veel functies voor partitiebeheer
  • Minpunten
  • Enkele beperkingen (vooral naar dataherstel toe)
  • Drukke (en niet zo’n gelikte) interface

DiskGenius is van Chinese origine en er zijn drie edities, waarvan twee betaalde versies (vanaf circa 84 euro). De gratis versie heeft uiteraard enkele beperkingen. Op de website vind je een detailvergelijking, maar de belangrijkste beperking van de gratis variant zit vooral in het dataherstel: dat laat je alleen kleine bestanden herstellen.

Partitiebeheer

Start je DiskGenius op, dan krijg je een opsomming van alle schijven en de bijbehorende partities. Je krijgt tevens heel wat detailinformatie, zoals de S.M.A.R.T-status van je schijven, de clustergrootte en aantal sectoren van je partities enzovoort. Vanuit dynamische contextmenu’s krijg je toegang tot alle beheeropties en dat zijn er best veel. Zo kun je partitietabellen back-uppen, of schijven en partities klonen, en ook weer terughalen. Andere klassieke bewerkingen zijn bijvoorbeeld het verplaatsen, schalen, verwijderen, formatteren en splitsen van partities.

Er zitten er ook wel minder bekende functies tussen, zoals het in één beweging aanmaken van diverse partities waarbij je zelf de grootte en het bestandssysteem bepaalt. De meeste functies zijn overigens behoorlijk gebruiksvriendelijk.

Diskgenius
We kunnen ons best voorstellen dat de talrijke functies een beginner wat afschrikken.

Dataherstel

Selecteer je een partitie, dan kun je de inhoud ook op bestandsniveau bekijken, wat perspectieven voor dataherstel biedt. Met een druk op de knop instrueer je DiskGenius om naar verloren (gewaande) data te zoeken, waarbij je zelf aangeeft in welke bestandstypes je geïnteresseerd bent. Zo’n scan laat zich op elk moment onderbreken, waarna je de gevonden data al meteen kunt herstellen.

Handig is ook dat je van DiskGenius met een paar muisklikken een live usb-stick kunt maken. Geeft Windows er ooit de brui aan, dan kun je partitie- of dataherstel nog altijd langs deze weg proberen.

Diskgenius bewerkt
DiskGenius is naarstig aan het speuren naar mogelijk herstelbare bestanden.

Conclusie

DiskGenius is een flexibele partitiebeheerder en datahersteller. Zodra je wat zicht krijgt op de drukke interface en de talrijke opties van de contextmenu’s, kun je er een mooi aantal ook geavanceerde schijf- en data(herstel)operaties mee uitvoeren.

0 Reactie(s) op: DiskGenius - Van partitiebeheer tot dataherstel

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.