Dit brengt Windows 10 je in 2019

Door: Mark Gamble | 27 december 2018 18:10

Nieuws

Afgelopen oktober werden we al getrakteerd op wat nieuwe Windows 10-functies, maar het besturingssysteem is nooit af. Ook in 2019 kunnen we weer wat nieuwe functionaliteit verwachten. Hoe ziet Windows 10 er komend jaar uit?

De eerstvolgende grote Windows 10-update kunnen we waarschijnlijk eind maart verwachten. Ieder half jaar komt Microsoft met verbeteringen voor het besturingssysteem. Zo konden we in de laatste update onder meer een vernieuwde klembord en een nieuwe tool voor het maken van screenshots vinden.

Nieuwe aanmeldopties

Microsoft sleutelt continue aan de interface van Windows 10. Zo zagen we de laatste jaren steeds meer animaties, kleurovergangen en transparante schermen in het besturingssysteem verschijnen. In de grote maart-update zal Microsoft meer onderdelen samenvoegen, zodat het voor de gebruiker makkelijker wordt om bepaalde functies sneller terug te vinden.

Zo komen alle aanmeldopties bij elkaar in een enkel scherm. Bovendien biedt Microsoft meteen ook een aantal nieuwe aanmeldmogelijkheden toe. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld nu ook aanmelden met een speciale usb-stick of met een gekoppeld apparaat, zoals een smartphone.

Nieuwe thema's

De komende Windows 10-update zal naar verwachting ook een nieuw kleurenthema krijgen. In een nieuwe 'Light'-theme krijgen de pictogrammen ook een update; zo wordt het Verkenner-pictogram van een iets donkere kleur voorzien, zodat deze beter te zien is in het lichtere Windows 10-thema.

Gedownloade bestanden beter geordend

Je kent vast wel het probleem dat je - als je vaak bestanden downloadt - deze niet snel kunt terugvinden in de download-map. Zeker als je niet meer precies weet wat de exacte naam van het bestand is. Daar heeft Microsoft wat op gevonden. In de komende update kun je al je gedownloade bestanden voortaan ook sorteren op 'recent gedownload', zodat je snel je bestanden kunt terugvinden.

Het startmenu gaat weer op de schop

Het zal nu ongeveer de vierde keer zijn sinds het bestaan van Windows 10, maar ook nu gaat het startmenu weer (deels) op de schop. Een van de nadelen van het startmenu van Windows 10 is dat het vrij lastig is om al je tegeltjes netjes te organiseren: daar ben je namelijk niet even snel mee bezig, maar neemt - als je het goed wilt doen - al zo een paar minuten in beslag. Microsoft gaat het ons weer iets makkelijker maken. Je kunt straks een enkele subset van pictogrammen die je in een groep hebt gezet, snel 'unpinnen' van het startmenu.

Notepad? Ja Notepad!

Notepad is nog steeds onlosmakelijk verbonden met Windows 10, en ja: ook in de komende versie is deze simpele tekst-editor nog steeds aanwezig. Microsoft gooit er zelfs nog wat vernieuwingen tegenaan. Zo kunnen bestanden nu als UTF-8-indeling worden opgeslagen zonder de zogeheten Byte Order Mark. Hierdoor worden UTF-8-bestanden beter compatibel met web-ontwikkeltools. Ook gaat Microsoft duidelijker aangeven dat een bestand nog niet is opgeslagen door middel van een kleine asterisk (*) in de titelbalk, voor de naam van het bestand.

Daarnaast komen er ook wat nieuwe sneltoetsen beschikbaar: Ctrl+Shift+N voor een nieuw Notepad-venster, bijvoorbeeld. Kleine updates, maar wel super handig.

Een kleine greep uit de nieuwe functies die we over een paar maanden in 2019 kunnen verwachten in Windows 10. Uiteraard houden we jullie op de hoogte van nieuwe functies die wellicht later bekend worden gemaakt.

8 Reactie(s) op: Dit brengt Windows 10 je in 2019

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 december 2018 07:47 Schnallie
  "ctrl+SHIT+n voor een nieuw Notepad-venster" :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 januari 2019 10:02 markgamble
  @Schnallie Oops, iets te snel getypt!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 december 2018 16:05 Kasander1
  Hoe meer ik lees over Windows hoe meer ik blij wordt van Linux. Daar wordt tenminste niet alles door je keel gedouwd en beslis je tenminste nog zelf!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 december 2018 22:18 WimUdo
  @Kasander1 , wat doe je dan nog hier? met je gezanik over Linux. Dat OS Interesseert me geen klap, dit artikel gaat over Windows 10.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 januari 2019 19:20 Kasander1
  Veel mensen denken dat ze geen keus hebben door mensen als jouw. Die denken dat er niets anders is dan dat mooie Windows. Echt heel jammer.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 januari 2019 16:03 Admin48
  Bij mij ging deze update van windows dus helemaal mis. Ik nl niet meer inloggen of bij mijn bestanden komen.
  Heb deze dus ook weer verwijderd
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 januari 2019 09:02 pa3akf
  Ik werk nog steeds met versie 1803 van Windows omdat het voor Microzacht blijkbaar te moeilijk is om mij een fatsoenlijk functionerende 1809 update aan te bieden. Niet erg hoor want versie 1803 doet het prima.
  Maar aan artikelen als "wat brengt 2019?" heb ik geen behoefte. Eerst maar eens versie 1809 op orde brengen, zou ik zeggen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 januari 2019 13:17 Orsidee
  Nou jongens, wanneer je het mij vraagt, verandert er echt teveel wat niet echt nodig is. Maar uiteraard vraagt niemand me wat, ben ook een 72jarige die eigenlijk best goed uit de voeten kan met al het nieuwe, maar … too much is too much! Wat mij het meeste stoort is dat men zelf geen hand in het spel heeft. Iets verandert er na een update en "oeps" daar zit je met je handen in je haar!!! Dan zoek je op Google tot je een punthoofd krijgt want een echt oplossing is er dan niet, want "we doen ons best maar de updates zijn nodig om Win10 …. enz … enz … Ook aan Microsoft zelf schrijven geeft niet altijd wat men vraagt, het is ook steeds moeilijk een bepaald probleem uit te leggen, dus je drukt … en drukt … van ja … ik heb dezelfde vraag maar zelden komt men er echt uit!
  Niet dat iemand iets heeft aan dit schrijven maar wilde alleen even mijn mening schrijven en misschien … komt het toch nog zo ver dan men kan "nee" drukken voor een aanbevolen update wanneer men tevreden is met de werking van zijn eigen systeem en van mening is dat DIE update meer kwaad doet dan goed, individueel gezien uiteraard!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.