Dit is er nieuw in Chrome 76

Door: Justin Doornekamp | 15 augustus 2019 17:25

Nieuws

In Chrome-versie 73 en 74 maakte de donkere modus zijn opwachting en Chrome 75 bracht niet veel nieuws onder de zon. Inmiddels is versie 76 uit van de Google Chrome Browser. Wat is er nieuw?

Hoewel Adobe pas eind 2020 met de ontwikkeling en verspreiding van browserplug-in Flash stopt, hebben veel grote browsers al enkele jaren geleden de ondersteuning ervan stopgezet. Chrome 76 gaat evenwel een stap verder in het uitbannen van Flash. In de laatste versie van de browser is Flash standaard uitgezet, hetgeen al eerder door Google werd aangekondigd.

Dit betekent dat gebruikers via de browserinstellingen nu per website moeten aangeven of ze Flash willen gebruiken. Door in Chrome naar Privacy en Beveiliging te gaan en vervolgens op Site-instellingen te klikken, vind je het kopje Flash. Daar staat de optie Sites geen toestemming geven Flash uit te voeren (aanbevolen). Wil je wel Flash kunnen gebruiken, dan moet je de schuifknop achter deze optie aantikken. Iedere keer als je een website bezoekt met een Flash-plug-in zal Chrome toestemming vragen.

De maatregel is onderdeel van het plan om de ondersteuning van Flash volledig op te geven. Flash wordt al jaren geplaagd door beveiligingsproblemen, terwijl ontwikkelingen als WebGL en HTML5 de techniek van Adobe grotendeels overbodig hebben gemaakt. Vanaf Chrome 78 volgend jaar december zal Flash helemaal niet meer in de browser werken.

Verder stelt Google Chrome-ontwikkelaar Paul Irish dat websites in Chrome 76 niet langer meer kunnen zien of je in je Chrome-browser de incognitomodus gebruikt. Dit zal vooral bij diverse mediapartijen niet in de smaak vallen. Zij gebruiken vaak scripts om te voorkomen dat je in de incognitomodus gratis artikelen kunt lezen en sturen je door naar een betaalmuur. Dit wordt in versie 76 van je browser beperkt (maar niet volledig uitgebannen).

Donkere modus

Ook werd de donkere modus nog eens onder handen genomen. Deze modus komt alleen goed tot zijn recht als websitebouwers zelf een donkere versie van hun site aanbieden en dat blijkt nu niet altijd het geval. Door wat extra codes toe te voegen, kunnen websites nu gemakkelijker een donkere lay-out implementeren. De websites herkennen dat de browser zich in de donkere modus bevindt en springen dan automatisch over naar een eigen donkere lay-out (mits de websitebouwers dit dus hebben geïmplementeerd).

Andere kleinere veranderingen in Chrome 76 worden op de developerspagina van Chrome benoemd.

0 Reactie(s) op: Dit is er nieuw in Chrome 76

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.