Dit is de beste messenger-app voor jou

Door: richard-veenstra | 24 januari 2017 07:06

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Er zijn heel veel messenger-apps beschikbaar, zowel voor je mobiel als voor je computer. Welke zet je nu het beste in voor welk doel en wat is het unieke aan elke dienst? In dit artikel zetten we alle opties op een rij, zodat je kunt bepalen welke messenger het meest geschikt is voor jou.

Tip 01: Facebook Messenger

Iedereen kent Facebook: het sociale medium heeft miljoenen gebruikers over de hele wereld. Deel van Facebook is Messenger, een dienst om berichten naar andere Facebook-gebruikers te sturen. Maar wist je dat je Facebook Messenger ook los van Facebook kunt gebruiken? Zelfs als je je Facebook-profiel deactiveert, kun je gebruik blijven maken van Facebook Messenger. De app is ook los verkrijgbaar in de app-stores zodat je niet afgeleid wordt door mensen die berichten op je tijdlijn zetten. Je kunt vanuit de app groepsgesprekken starten en zelfs contactpersonen bellen of videobellen. Je kunt foto’s en video’s delen en als je op het vierkantje met de drie stipjes tikt, verzend je je actuele locatie naar een contactpersoon of laat je een audioboodschap achter. Facebook Messenger is ook in je browser te raadplegen via www.messenger.com. Je vindt hier dezelfde functies als in de mobiele versie en je kunt gemakkelijk het profiel van één van je contacten bekijken. Per contactpersoon is het mogelijk om de kleur van de tekstballonnetjes te wijzigen; ook het standaard Facebook-duimpje kun je veranderen. Deze aanpassingen worden meteen naar je andere apparaten gestuurd.

Tip 01 Selecteer één of meerdere vrienden om een bericht te sturen.

Tip 02: WhatsApp

Tip 02 Chats in WhatsApp worden standaard versleuteld en zijn dus niet zomaar te onderscheppen.

WhatsApp blijft een van de populairste messenger-apps, zelfs na de overname door Facebook vorig jaar. Sinds dit jaar worden gesprekken tussen jou en je contactpersoon standaard versleuteld. Dit betekent dat je gesprekken niet zomaar zijn te onderscheppen. Het is handig om af en toe een reservekopie van je chats te maken. Dit doe je door bij Instellingen op Chats / Reservekopie te tikken en voor Maak nu reservekopie te kiezen. Wil je dat er automatisch reservekopieën worden gemaakt, dan kun je de optie Autom. reservekopie aanzetten. Om video’s op te slaan, moet je de optie Inclusief video’s ook activeren. Een bekende functie in WhatsApp is dat je kunt zien of je contactpersoon je berichtje heeft gelezen. Dit betekent omgekeerd dat een contactpersoon dit ook van jou kan zien. Wil je deze functie uitzetten, ga dan naar Instellingen / Account / Privacy en zet de optie Leesbewijzen uit. Je schakelt nu de functie uit voor jezelf, maar je kunt ook niet meer zien of iemand anders jouw bericht heeft gelezen. Het uitschakelen werkt alleen voor een-op-een chats; in groepsgesprekken staan de leesbewijzen altijd aan. WhatsApp kun je ook in je browserof zelfs als op zichzelf staand programma gebruiken, maar dan moet je wel je smartphone aan hebben staan. Ga hiernaartoe en scan de code met je smartphone. Deze functie is handig als je een langere tekst wilt typen en dit liever met je computer wilt doen dan met je smartphone.

WhatsApp kun je ook in de browser gebruiken; handig als je een langere tekst wilt typen

Tip 03: Skype

Skype kennen we natuurlijk allemaal als een app voor videobellen, maar je kunt de dienst ook prima gebruiken voor normale messenger-functies. Als je eenmaal een contactpersoon hebt toegevoegd, kun je tekstberichten, foto’s en audioberichten versturen. Skype is voor alle platformen beschikbaar en zelfs voor je browser is er een aparte versie van de dienst. Deze versie heet Skype for Web en bereik je door naar https://web.skype.com te gaan. Als je de browser wilt gebruiken, moet je wel een invoegtoepassing installeren. Je browser zal dit aangeven zodra je iemand probeert te bellen. Als je Skype-tegoed hebt aangeschaft, kun je ook normale telefoonnummers bellen via je computer of de mobiele app. Klik op het telefoon-icoontje en vervolgens op Skype-tegoed toevoegen. Je kunt het tegoed betalen via je creditcard, PayPal of iDEAL. In een gesprek kun je je locatie naar een contactpersoon verzenden. Klik hiervoor je op het locatie-icoontje onderin.

Tip 03 Om iemand via Skype for Web te kunnen videobellen, moet je een invoegtoepassing installeren.

Tip 04: Snapchat

Het grote verschil ten opzichte van andere messenger-apps is dat alles in Snapchat tijdelijk is. Aanmelden kan met je mobiele nummer of via een e-mailadres; in het laatste geval tik je bij de aanmelding op Aanmelden met e-mailadres. Wil je dat Snapchat in je telefoonboek naar contacten zoekt, dan is het aan te raden om je met je telefoonnummer te registreren. Het originele idee van Snapchat is dat je foto’s of korte video’s (Snaps genaamd) die niet bewaard kunnen worden naar vrienden stuurt. Het leent zich dus goed voor het sturen van gekke foto’s of niet zo charmante selfies. Je bepaalt zelf hoe lang de ontvanger de foto of video kan bekijken, van één tot tien seconden. Maakt een ontvanger een schermafbeelding van je foto of video, dan krijg je hier een bericht van, al zijn er wel tips om dit te omzeilen. Tegenwoordig kun je ook zogenaamde Stories (verhalen) naar volgers versturen. Dit zijn eigenlijk Snaps die maximaal 24 uur op je account blijven staan. Snaps van jezelf kun je bovendien opslaan in de filmrol van je smartphone door op het download-icoontje te tikken. Gewone tekstberichten kun je ook versturen via Snapchat. Daarvoor veeg je naar rechts op een contactpersoon. Hier vind je bovendien icoontjes om je contactpersoon te bellen of te videobellen.

Tip 04 Meerdere Snaps voeg je samen tot een Story, die 24 uur zichtbaar blijft voor je volgers.
Dankzij hashtags kun je in Telegram makkelijk sleutelwoorden in een gesprek terugvinden

Tip 05: Telegram

Sinds de overname van WhatsApp door Facebook zijn veel mensen op zoek naar een goed alternatief. Telegram heeft dezelfde functionaliteit als WhatsApp, maar is van Russische makelij met het hoofdkantoor in Berlijn. Alle servers staan in Europa, terwijl de servers van WhatsApp zich in Amerika bevinden. Een voordeel van Telegram is dat je in groepsgesprekken veel meer functies tot je beschikking hebt. Zo kun je personen in een groepsgesprek direct aanspreken door op @ te tikken en de naam van de persoon in te geven. Ook kun je hashtags gebruiken voor sleutelwoorden in een gesprek. Je kunt dan later makkelijker deze termen terugvinden als je hier naar zoekt. Een ander voordeel is dat de browserversie van Telegram een volwaardige app is, je hoeft je smartphone niet te koppelen met de web-versie. Als je op de web-versie inlogt, kun je hier gewoon verder typen aan een gesprek. De wijzigingen worden vervolgens ook in de smartphone-app zichtbaar. Voor zowel pc, Mac als Linux zijn zelfs aparte desktopversies beschikbaar. Deze download je hier. Je registreert je bij Telegram met je telefoonnummer; je kunt allerlei chatinstellingen wijzigen bij Instellingen / Chatinstellingen.

0 Reactie(s) op: Dit is de beste messenger-app voor jou

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.