Dit is er nieuw in Android O

Door: Randolf Bouwma | 18 mei 2017 10:14

nieuw in android o
Nieuws

Ieder jaar komt Google met een nieuwe Android-versie en in 2017 is het de beurt aan Android O - misschien Android Oreo. Ook dit jaar staan er weer veel functies gepland die het mobiele besturingssysteem sneller, handiger en veiliger maken. Dit is er nieuw in Android O.

Android Oreo?

Van oorsprong krijgen Android-versies namen van lekkernijen toegekend. Lollipop, Marshmallow, Nougat... en nu iets met een O. Een belangrijk deel van de hype rond een nieuwe Android-release is het raden van die nieuwe naam. Eentje die online vaak voorbij komt, is Oreo. Een merknaam, maar dat weerhield Google er in het verleden ook niet van met Android KitKat.

Ontbijtkoek en Oliebol horen we ook vaak, hoewel we betwijfelen of Google een Nederlandse naam aandurft. Orange dan, misschien? Het is nu nog koffiedik kijken. Vorig jaar mochten gebruikers overigens zelf ideeën aandragen. Helaas, Android McAndroidface werd het niet.

Notificatiesysteem (weer) op de schop

Je krijgt in Android O meer controle over meldingen die binnenkomen. Voorheen kon je per app aangeven of je er wel of geen notificaties van wilde ontvangen, een alles-of-niets-aanpak. Met de komst van notificatie-kanalen kun je ervoor kiezen om alleen bepaalde meldingen per app binnen te krijgen.

Een voorbeeld: je krijgt van WhatsApp enkel meldingen binnen van contacten die je echt belangrijk vindt, van anderen niet. Die zie je wel weer zodra je WhatsApp volledig opent.

Notificaties zijn in Android O ook te 'snoozen', net als een wekker. Je veegt de melding weg, maar krijgt hem na een kwartier of een half uur opnieuw binnen. Zo vergeet je 'm niet, maar ga je er pas mee aan de slag wanneer het jou uitkomt.

Snellere updates

Van oudsher houden smartphone-fabrikanten ervan om hun eigen 'schil' voor Android aan te bieden, om zich zo te onderscheiden met standaard apps en extra functies. Maar iedere keer zodra er een update voor Android uitkomt, moet getest worden of al dat moois nog steeds wel goed werkt. Gevolg: updates doen er maanden over om bij de gebruiker aan te komen.

Google wil daar vanaf en zorgt er met Android O voor dat deze extra's losgekoppeld worden van het kale Android. Updates kunnen daardoor geïnstalleerd worden zonder dat dit impact heeft op de aanpassingen die smartphone-bouwers aan het OS hebben gemaakt. Hopelijk hoeven we daardoor voortaan niet meer zo lang te wachten op de nieuwste updates.

En sneller opstarten

Volgens Google starten smartphones met Android O dubbel zo snel op als telefoons met oudere Android-versies. Een kleine maar fijne aanpassing.

Google Play Protect

Over het algemeen zijn apps uit de Play Store wel veilig, maar voor de zekerheid bouwt Google toch Google Play Protect in Android O. Deze dienst scant apps op dreigingen en kan ze verwijderen zodra daar reden toe is. Wel een tegenvaller voor bedrijven die antivirus-apps aanbieden: Android kan het straks zelf.

Ook onderdeel van Google Play Protect is Find My Device, de vervanger van de Android Device Manager. Daarmee kun je op afstand je telefoon terugvinden en deze eventueel vergrendelen of de inhoud ervan volledig mee wissen.

nieuw in android o
Google Play Protect scant apps op malware.

Verbeterde accuduur

De meeste Android-apps blijven actief op de achtergrond, waar ze een behoorlijke aanslag kunnen plegen op de accuduur. Daarom maakt Google aanpassingen aan de manier waarop deze applicaties actief blijven. Zo zijn er bijvoorbeeld nieuwe beperkingen voor apps die op de achtergrond constant je gps activeren. Dat doen ze voortaan alleen nog maar als je de app in kwestie ook echt open hebt staan.

Picture-in-picture

Deze functie stond eerder eigenlijk gepland voor Android N, maar haalde die deadline uiteindelijk niet. In Android O komt het er toch van, en het werkt op dezelfde manier als je van televisies gewend bent. Apps kunnen in een klein venstertje blijven draaien, wat handig is voor video-applicaties. Zo kun je video's blijven bekijken terwijl je andere dingen doet.

Apps navigeren met keyboard

Dit is met name interessant voor Chrome OS-gebruikers, die sinds kort Android-apps uit de Play Store kunnen installeren op hun Chromebooks. Het navigeren van deze apps is vanaf Android O makkelijker in combinatie met keyboards. Zo werken straks de tab- en pijltjestoetsen binnen applicaties.

Wi-Fi Aware

Ook bekend onder de naam Neighbor Awareness Networking (NAN). Laat apparaten met elkaar communiceren zonder tussenkomst van een accesspoint, bijvoorbeeld om bestanden met elkaar uit te wisselen. Vergelijkbaar met bluetooth, maar dan via de wifi-chip - met een groter bereik tot gevolg.

Makeover voor emoji

De emoji van Google hebben er altijd een beetje anders uitgezien dan de smileys van andere bedrijven. Wij vinden de blobjes van Google wel charmant, maar smaken verschillen natuurlijk en belangrijker: door emoji op een andere manier weer te geven, kan miscommunicatie ontstaan. Daarom krijgen alle emoji in Android O een make-over, zodat ze beter aansluiten op de emoji die je o.a. tegenkomt in iOS en WhatsApp.

nieuw in android o
Links de oude en rechts de nieuwe emoji.

Notificatie-bolletjes op homescherm

Je kent het misschien wel van iOS, bolletjes op het homescherm die aangeven dat bepaalde apps meldingen voor je klaar hebben staan. Ook sommige Android-telefoons boden die functie al aan, zoals de toestellen van Sony. Met Android O zit de functionaliteit standaard ingebakken, en zo zie je voortaan dus snel of je ergens gemiste notificaties hebt.

Door het app-icoontje iets langer dan normaal in te drukken, kun je ook zien om wat voor meldingen het gaat zonder dat je daarvoor de hele app hoeft te openen.

Betere geluidskwaliteit door LDAC-codec

Android O krijgt ondersteuning voor de LDAC-audiocodec van Sony, voor een betere geluidskwaliteit in combinatie met draadloze koptelefoons. Dankzij die codec kan er een hogere bitrate (tot 990 kbit/s) via het Bluetooth-signaal worden verzonden.

Maar: de headsets zelf moeten ook LDAC ondersteunen, en voorlopig doen alleen bepaalde dure koptelefoons van Sony zelf dat. Als andere fabrikanten LDAC willen integreren in hun producten, moeten ze daarvoor een licentie afnemen bij Sony.

Android O installeren

Ben je al enthousiast? Dan kun je Android O nu al installeren. Althans, een bètaversie. En alleen als je een Nexus 5X, Nexus 6P, Pixel of Pixel XL bezit. Andere telefoons komen er nog niet voor in aanmerking.

Meld je hier aan voor het Android-bètaprogramma, en je krijgt dan spoedig een melding op je telefoon binnen waarmee je de update binnenhaalt en installeert. Zorg ervoor dat je wel bent aangemeld met het e-mailadres dat gekoppeld is aan je smartphone.

Houd er rekening mee dat alles van je toestel wordt gewist zodra je terugkeert naar een vorige, stabiele versie van Android. Maar niet als je overstapt naar Android O. Je kunt zelf het beste bepalen of je dat risico wilt nemen, of toch liever even wacht.

0 Reactie(s) op: Dit is er nieuw in Android O

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.