© PXimport

Dit is er nieuw in Gmail

Geplaatst: 17 augustus 2018 - 03:08

Aangepast: 14 december 2022 - 13:37

Martin Gijzemijter Gijzemijter

Gmail heeft onlangs een behoorlijke metamorfose ondergaan. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua functionaliteit. Er is een aantal superhandige nieuwe functies toegevoegd, al zijn die op het eerste gezicht niet allemaal even zichtbaar. Tijd om de nieuwe interface eens uit te pluizen.

Tip 01: Kies je interface

Misschien lees je de kop van dit artikel en vraag je je af wat er zo nieuw is aan Gmail, omdat het er bij jou precies zo uitziet als het de afgelopen jaren heeft gedaan. Dat kan kloppen, Gmail rolt dit soort updates namelijk altijd gefaseerd uit, ook om mensen eerst de gelegenheid te geven eraan te wennen. Tegelijkertijd geeft dat het bedrijf de kans om foutjes eruit te halen voordat iedereen massaal op de interface duikt. Uiteindelijk zal de nieuwe interface voor iedereen actief worden, maar is dat bij jou nog niet het geval, klik dan rechtsboven op het pictogram met het tandwiel en vervolgens op Probeer de nieuwe Gmail. Geen zorgen, als het je niet bevalt kun je op dezelfde manier weer terug naar de ‘oude’ interface, zo lang Google niet heeft besloten om de nieuwe interface voor iedereen verplicht te maken.

Tip 01 De nieuwe interface wordt (nog) niet overal automatisch geladen.

© PXimport

Tip 02: Weergave kiezen

Wanneer je in de nieuwe interface terechtkomt, sta je direct voor een keuze. Het nieuwe Gmail heeft namelijk drie weergaven, Standaard, Gemakkelijk en Compact. Standaard is de meest uitgebreide weergave. Hierin wordt niet alleen de zender van een e-mail getoond in het overzicht, maar ook een deel van de inhoud én eventuele bijlagen die je direct vanuit het overzicht kunt openen. Tussen Gemakkelijk en Compact zit qua functionaliteit niet zo heel veel verschil, het verschil zit hem zoals de naam al zegt in de compactheid. In beide opties worden de bijlagen niet getoond, maar Gemakkelijk neemt meer ruimte om de inhoud te tonen en is dus ook iets drukker. Hoe handig de Standaard-weergave ook is, wij kiezen uiteindelijk toch het liefst voor Compact, omdat dat zorgt voor rust op het scherm en daarmee ook in je hoofd.

Tip 02 Kies welke weergave je het prettigst vindt werken.

© PXimport

Het rechterpaneel is subtiel, maar superhandig

-

Tip 03: Rechterpaneel

Heel subtiel, maar superhandig is het nieuwe rechterpaneel dat Gmail heeft toegevoegd aan de interface. Het is letterlijk een balk ter grootte van een scrollbalk, maar wanneer je op één van de pictogrammen in deze balk klikt, opent er een groter menu. Wat er in deze balk wordt weergegeven wordt bepaald door de functies die je hebt ingeschakeld in Gmail. Helemaal bovenin vind je (hoogstwaarschijnlijk) je Google Agenda, maar dan wel in beknopte widget-weergave. Onder de pictogrammen in de zijbalk zie je een plusteken. Wanneer je daarop klikt kun je zelf andere widgets toevoegen aan de balk vanuit de G Suite Marketplace. Widgets toevoegen kon je natuurlijk altijd al, maar op deze manier worden ze wat ons betreft veel beter geïntegreerd binnen Gmail.

Tip 03 Voeg zelf nieuwe pictogrammen toe aan het nieuwe slanke zijpaneel.

© PXimport

Tip 04: Snelkoppelingen

Wanneer je een handeling wilde uitvoeren op een Gmail-bericht, dan had je daar tot voor kort maar twee manieren voor. Je kon een vinkje voor het mailtje plaatsen en vervolgens bovenin de gewenste handeling kiezen, of je kon het mailtje openen en daar de gewenste handeling bovenin kiezen. Dat was net één klik te veel vond Gmail (en wij eigenlijk ook) en daarom is het fijn dat de maildienst nu handige snelkoppelingen heeft toegevoegd. Wanneer je in het nieuwe Gmail met je muis over een mailbericht beweegt in het overzicht, zie je direct de meest gebruikte opties in beeld (waaronder Archiveren, Verwijderen, Weergeven als ongelezen en Snoozen). Het scheelt maar één klik, maar het is gewoon fijn dat je nu de gewenste optie direct onder de knop hebt.

Tip 04 Je kunt nu rechtstreeks vanuit het overzicht opties selecteren.

© PXimport

Tip 05: Snoozen

Gebruikers van de app Inbox kennen deze functie al, maar we zijn blij dat hij nu eindelijk ook gewoon in Gmail is geïntroduceerd. We krijgen allemaal wel eens een mailtje dat gewoon net even iets minder belangrijk is, maar dat uiteindelijk wél beantwoord moet worden. Het liefst zou je die mailtjes even in de wacht willen plaatsen, om ze vervolgens weer tevoorschijn te halen als je er iets meer tijd of energie voor hebt. Dat is precies wat de functie Snoozen in Gmail doet. Wanneer je een mailtje ontvangt waar je nu eventjes geen tijd voor hebt, dan plaats je een vinkje voor dit mailtje en klik je vervolgens bovenin op het pictogram met de klok (Snoozen). Vervolgens vraagt Gmail je tot wanneer je het bericht wilt Snoozen. Zodra je een tijd hebt gekozen, verdwijnt het bericht (in werkelijkheid wordt het verplaatst naar de map Gesnoozed) om vervolgens weer tevoorschijn te komen op het moment dat je hebt aangegeven. Zo kun je je werklast heel efficiënt over je werkdag verdelen.

Tip 05 Door mails te snoozen kun je ze terug laten komen als het jou beter uitkomt.

© PXimport

Nooit meer vergeten om op een mailtje te reageren

-

Tip 06: Herinneringen

Het Snoozen dat we genoemd hebben in de vorige tip is een handige manier om je mail wat beter te structureren, maar uiteraard zal het nog altijd zo zijn dat er mails in je mailbox blijven staan waarop je had moeten reageren, maar niet hebt gedaan. Daarvoor heeft Gmail nu een fantastische nieuwe functie, om te voorkomen dat dit soort mails in de vergetelheid raken. Wanneer er een mailbericht is dat je enige tijd geleden hebt ontvangen, maar waarop je nog steeds geen reactie hebt gegeven, dan zal Gmail in het overzicht een oranje tekst weergeven met een herinnering dat dit bericht nog niet beantwoord is. Wat we zo fijn vinden aan deze functie, is dat hij superbehulpzaam is, maar niet opdringerig. En, niet onbelangrijk, het heeft er al een paar keer voor gezorgd dat we een mailtje hebben beantwoord dat we anders waarschijnlijk pas over drie weken weer hadden ontdekt.

Tip 06 Als je niet tijdig op een mail reageert, trekt Gmail even aan de bel voor je.

© PXimport

Tip 07: Vertrouwelijk

In Mission Impossible (én Inspector Gadget) hadden vertrouwelijke boodschappen de neiging om te ontploffen nadat ze bezorgd waren. Nu hoef je dat in Gmail niet te verwachten, maar de nieuwe Vertrouwelijke Modus stelt je wél in staat om berichten te laten verdwijnen na een door jou vooraf gedefinieerde tijd. Wanneer je een nieuw mailtje opstelt, klik dan rechtsonder op het pictogram met het slotje en het klokje. Je schakelt dan vertrouwelijke modus in, waarbij je kunt aangeven na hoeveel tijd het mailbericht moet verdwijnen. Daarnaast kun je aangeven dat de ontvanger via zijn mobiele telefoon een sms-code ontvangt die nodig is om het mailbericht te kunnen lezen. Tot slot is het goed om te weten dat mails die gestuurd zijn in vertrouwelijke modus niet kunnen worden doorgestuurd, en dat de tekst in die mails niet kan worden gekopieerd en geplakt.

Tip 07 Mails in vertrouwelijke modus verdwijnen na een door jou aangegeven tijd.

© PXimport

Tip 08: Mentions

Het is je ongetwijfeld wel eens overkomen: je bent een mailtje naar iemand aan het sturen, maar bedenkt je halverwege dat je iemand vergeten bent in de cc te zetten. Je moet dan stoppen met typen, je muisaanwijzer naar het juiste veld bewegen en de contactpersoon daar invoeren. We geven toe, het is geen ramp om dat te moeten doen, maar alles dat efficiënter kan juichen we toe, en dat is in dit geval absoluut zo. Met het nieuwe Gmail kun je namelijk simpelweg een plusteken typen in je bericht en daarachter de naam van de contactpersoon die je wilt toevoegen. De persoon in kwestie wordt dan direct toegevoegd aan de lijst met ontvangers, en daar hoef je je muis dus niet eens voor te bewegen. Google heeft deze simpele en handige functie Mentions genoemd, en we merken dat we hem nu al met regelmaat gebruiken.

Tip 08 Je kunt eenvoudig ontvangers toevoegen door een plusteken en de naam erachter te typen.

© PXimport

Tip 09: Hovercards

Hovercards zijn natuurlijk niet nieuw, maar ze zijn wel voorzien van een nieuw ultracompact ontwerp, zodat je snel de gewenste actie kunt uitvoeren voor de persoon in kwestie. Een hovercard is een soort visitekaartje dat verschijnt wanneer je muisaanwijzer op de naam van een persoon houdt, in bijvoorbeeld een e-mail die je hebt ontvangen. Je ziet dan direct de relevante contactgegevens van de persoon in kwestie en kunt de persoon met één muisklik toevoegen aan je adresboek. Daarnaast vind je hier andere snelkoppelingen, zoals een e-mail opstellen, een afspraak inplannen, maar ook een chatgesprek inplannen mocht de persoon in kwestie de chatfunctie van Google ingeschakeld hebben.

Tip 09 De nieuw ontworpen hovercards bieden je een snelle manier om contact te leggen.

© PXimport

Tip 10: Gevaarmeldingen

Tot slot een wijziging die we ontzettend toejuichen. Gmail waarschuwde altijd al wanneer een bericht mogelijkerwijs een spam- of phishing-mail was, maar in de nieuwe interface doet de maildienst daar nog een schepje bovenop. Wanneer een bericht als spam wordt beschouwd dan staat dit behoorlijk dominant boven in beeld in een grijze balk. Gaat het echter om een potentiële phishing-mail, dan staat er een loeigrote waarschuwing knalrood in beeld, om te voorkomen dat je op een link klikt waar je beter niet op kunt klikken. Zo kun je in ieder geval niet meer zeggen dat je niet gewaarschuwd was. Het screenshot van deze waarschuwing hebben we even moeten lenen van Google zelf, aangezien we godzijdank dit soort mails standaard niet in onze mailbox hebben staan.

Tip 10 Zo ziet het er ongeveer uit als je een gevaarlijk mailtje voor je neus hebt staan.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000