Dit is er nieuw in Gmail

Door: Martin Gijzemijter | 17 augustus 2018 07:08

e-mail macbook
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Gmail heeft onlangs een behoorlijke metamorfose ondergaan. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua functionaliteit. Er is een aantal superhandige nieuwe functies toegevoegd, al zijn die op het eerste gezicht niet allemaal even zichtbaar. Tijd om de nieuwe interface eens uit te pluizen.

Tip 01: Kies je interface

Misschien lees je de kop van dit artikel en vraag je je af wat er zo nieuw is aan Gmail, omdat het er bij jou precies zo uitziet als het de afgelopen jaren heeft gedaan. Dat kan kloppen, Gmail rolt dit soort updates namelijk altijd gefaseerd uit, ook om mensen eerst de gelegenheid te geven eraan te wennen. Tegelijkertijd geeft dat het bedrijf de kans om foutjes eruit te halen voordat iedereen massaal op de interface duikt. Uiteindelijk zal de nieuwe interface voor iedereen actief worden, maar is dat bij jou nog niet het geval, klik dan rechtsboven op het pictogram met het tandwiel en vervolgens op Probeer de nieuwe Gmail. Geen zorgen, als het je niet bevalt kun je op dezelfde manier weer terug naar de ‘oude’ interface, zo lang Google niet heeft besloten om de nieuwe interface voor iedereen verplicht te maken.

Tip 01 De nieuwe interface wordt (nog) niet overal automatisch geladen.

Tip 02: Weergave kiezen

Wanneer je in de nieuwe interface terechtkomt, sta je direct voor een keuze. Het nieuwe Gmail heeft namelijk drie weergaven, Standaard, Gemakkelijk en Compact. Standaard is de meest uitgebreide weergave. Hierin wordt niet alleen de zender van een e-mail getoond in het overzicht, maar ook een deel van de inhoud én eventuele bijlagen die je direct vanuit het overzicht kunt openen. Tussen Gemakkelijk en Compact zit qua functionaliteit niet zo heel veel verschil, het verschil zit hem zoals de naam al zegt in de compactheid. In beide opties worden de bijlagen niet getoond, maar Gemakkelijk neemt meer ruimte om de inhoud te tonen en is dus ook iets drukker. Hoe handig de Standaard-weergave ook is, wij kiezen uiteindelijk toch het liefst voor Compact, omdat dat zorgt voor rust op het scherm en daarmee ook in je hoofd.

Tip 02 Kies welke weergave je het prettigst vindt werken.
Het rechterpaneel is subtiel, maar superhandig

Tip 03: Rechterpaneel

Heel subtiel, maar superhandig is het nieuwe rechterpaneel dat Gmail heeft toegevoegd aan de interface. Het is letterlijk een balk ter grootte van een scrollbalk, maar wanneer je op één van de pictogrammen in deze balk klikt, opent er een groter menu. Wat er in deze balk wordt weergegeven wordt bepaald door de functies die je hebt ingeschakeld in Gmail. Helemaal bovenin vind je (hoogstwaarschijnlijk) je Google Agenda, maar dan wel in beknopte widget-weergave. Onder de pictogrammen in de zijbalk zie je een plusteken. Wanneer je daarop klikt kun je zelf andere widgets toevoegen aan de balk vanuit de G Suite Marketplace. Widgets toevoegen kon je natuurlijk altijd al, maar op deze manier worden ze wat ons betreft veel beter geïntegreerd binnen Gmail.

Tip 03 Voeg zelf nieuwe pictogrammen toe aan het nieuwe slanke zijpaneel.

Tip 04: Snelkoppelingen

Wanneer je een handeling wilde uitvoeren op een Gmail-bericht, dan had je daar tot voor kort maar twee manieren voor. Je kon een vinkje voor het mailtje plaatsen en vervolgens bovenin de gewenste handeling kiezen, of je kon het mailtje openen en daar de gewenste handeling bovenin kiezen. Dat was net één klik te veel vond Gmail (en wij eigenlijk ook) en daarom is het fijn dat de maildienst nu handige snelkoppelingen heeft toegevoegd. Wanneer je in het nieuwe Gmail met je muis over een mailbericht beweegt in het overzicht, zie je direct de meest gebruikte opties in beeld (waaronder Archiveren, Verwijderen, Weergeven als ongelezen en Snoozen). Het scheelt maar één klik, maar het is gewoon fijn dat je nu de gewenste optie direct onder de knop hebt.

Tip 04 Je kunt nu rechtstreeks vanuit het overzicht opties selecteren.

Tip 05: Snoozen

Gebruikers van de app Inbox kennen deze functie al, maar we zijn blij dat hij nu eindelijk ook gewoon in Gmail is geïntroduceerd. We krijgen allemaal wel eens een mailtje dat gewoon net even iets minder belangrijk is, maar dat uiteindelijk wél beantwoord moet worden. Het liefst zou je die mailtjes even in de wacht willen plaatsen, om ze vervolgens weer tevoorschijn te halen als je er iets meer tijd of energie voor hebt. Dat is precies wat de functie Snoozen in Gmail doet. Wanneer je een mailtje ontvangt waar je nu eventjes geen tijd voor hebt, dan plaats je een vinkje voor dit mailtje en klik je vervolgens bovenin op het pictogram met de klok (Snoozen). Vervolgens vraagt Gmail je tot wanneer je het bericht wilt Snoozen. Zodra je een tijd hebt gekozen, verdwijnt het bericht (in werkelijkheid wordt het verplaatst naar de map Gesnoozed) om vervolgens weer tevoorschijn te komen op het moment dat je hebt aangegeven. Zo kun je je werklast heel efficiënt over je werkdag verdelen.

Tip 05 Door mails te snoozen kun je ze terug laten komen als het jou beter uitkomt.
Nooit meer vergeten om op een mailtje te reageren

1 Reactie(s) op: Dit is er nieuw in Gmail

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.