Dit is er nieuw in Gmail

Door: Martin Gijzemijter | 17 augustus 2018 07:08

e-mail macbook
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 06: Herinneringen

Het Snoozen dat we genoemd hebben in de vorige tip is een handige manier om je mail wat beter te structureren, maar uiteraard zal het nog altijd zo zijn dat er mails in je mailbox blijven staan waarop je had moeten reageren, maar niet hebt gedaan. Daarvoor heeft Gmail nu een fantastische nieuwe functie, om te voorkomen dat dit soort mails in de vergetelheid raken. Wanneer er een mailbericht is dat je enige tijd geleden hebt ontvangen, maar waarop je nog steeds geen reactie hebt gegeven, dan zal Gmail in het overzicht een oranje tekst weergeven met een herinnering dat dit bericht nog niet beantwoord is. Wat we zo fijn vinden aan deze functie, is dat hij superbehulpzaam is, maar niet opdringerig. En, niet onbelangrijk, het heeft er al een paar keer voor gezorgd dat we een mailtje hebben beantwoord dat we anders waarschijnlijk pas over drie weken weer hadden ontdekt.

Tip 06 Als je niet tijdig op een mail reageert, trekt Gmail even aan de bel voor je.

Tip 07: Vertrouwelijk

In Mission Impossible (én Inspector Gadget) hadden vertrouwelijke boodschappen de neiging om te ontploffen nadat ze bezorgd waren. Nu hoef je dat in Gmail niet te verwachten, maar de nieuwe Vertrouwelijke Modus stelt je wél in staat om berichten te laten verdwijnen na een door jou vooraf gedefinieerde tijd. Wanneer je een nieuw mailtje opstelt, klik dan rechtsonder op het pictogram met het slotje en het klokje. Je schakelt dan vertrouwelijke modus in, waarbij je kunt aangeven na hoeveel tijd het mailbericht moet verdwijnen. Daarnaast kun je aangeven dat de ontvanger via zijn mobiele telefoon een sms-code ontvangt die nodig is om het mailbericht te kunnen lezen. Tot slot is het goed om te weten dat mails die gestuurd zijn in vertrouwelijke modus niet kunnen worden doorgestuurd, en dat de tekst in die mails niet kan worden gekopieerd en geplakt.

Tip 07 Mails in vertrouwelijke modus verdwijnen na een door jou aangegeven tijd.

Tip 08: Mentions

Het is je ongetwijfeld wel eens overkomen: je bent een mailtje naar iemand aan het sturen, maar bedenkt je halverwege dat je iemand vergeten bent in de cc te zetten. Je moet dan stoppen met typen, je muisaanwijzer naar het juiste veld bewegen en de contactpersoon daar invoeren. We geven toe, het is geen ramp om dat te moeten doen, maar alles dat efficiënter kan juichen we toe, en dat is in dit geval absoluut zo. Met het nieuwe Gmail kun je namelijk simpelweg een plusteken typen in je bericht en daarachter de naam van de contactpersoon die je wilt toevoegen. De persoon in kwestie wordt dan direct toegevoegd aan de lijst met ontvangers, en daar hoef je je muis dus niet eens voor te bewegen. Google heeft deze simpele en handige functie Mentions genoemd, en we merken dat we hem nu al met regelmaat gebruiken.

Tip 08 Je kunt eenvoudig ontvangers toevoegen door een plusteken en de naam erachter te typen.

Tip 09: Hovercards

Hovercards zijn natuurlijk niet nieuw, maar ze zijn wel voorzien van een nieuw ultracompact ontwerp, zodat je snel de gewenste actie kunt uitvoeren voor de persoon in kwestie. Een hovercard is een soort visitekaartje dat verschijnt wanneer je muisaanwijzer op de naam van een persoon houdt, in bijvoorbeeld een e-mail die je hebt ontvangen. Je ziet dan direct de relevante contactgegevens van de persoon in kwestie en kunt de persoon met één muisklik toevoegen aan je adresboek. Daarnaast vind je hier andere snelkoppelingen, zoals een e-mail opstellen, een afspraak inplannen, maar ook een chatgesprek inplannen mocht de persoon in kwestie de chatfunctie van Google ingeschakeld hebben.

Tip 09 De nieuw ontworpen hovercards bieden je een snelle manier om contact te leggen.

Tip 10: Gevaarmeldingen

Tot slot een wijziging die we ontzettend toejuichen. Gmail waarschuwde altijd al wanneer een bericht mogelijkerwijs een spam- of phishing-mail was, maar in de nieuwe interface doet de maildienst daar nog een schepje bovenop. Wanneer een bericht als spam wordt beschouwd dan staat dit behoorlijk dominant boven in beeld in een grijze balk. Gaat het echter om een potentiële phishing-mail, dan staat er een loeigrote waarschuwing knalrood in beeld, om te voorkomen dat je op een link klikt waar je beter niet op kunt klikken. Zo kun je in ieder geval niet meer zeggen dat je niet gewaarschuwd was. Het screenshot van deze waarschuwing hebben we even moeten lenen van Google zelf, aangezien we godzijdank dit soort mails standaard niet in onze mailbox hebben staan.

Tip 10 Zo ziet het er ongeveer uit als je een gevaarlijk mailtje voor je neus hebt staan.

1 Reactie(s) op: Dit is er nieuw in Gmail

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.