Facebook Viewpoints: Wat is het en wat kun je er mee?

Door: Justin Doornekamp | 03 december 2019 17:01

Facebook logo
Nieuws

Facebook heeft in de Verenigde Staten Viewpoints gelanceerd, een marktonderzoeksapp waarmee gebruikers kunnen deelnemen aan enquêtes en onderzoeken in ruil voor PayPal-tegoed. De app moet volgend jaar in meerdere landen beschikbaar komen.

Facebook heeft de app naar eigen zeggen opgezet om “de negatieve impact van social media te beperken en de voordelen ervan te vergroten”. Door middel van vragenlijsten, maar ook via het uitproberen van nieuwe apps of apparaten, wil Facebook meer informatie krijgen over de wensen van gebruikers om zo producten als WhatsApp en Oculus te kunnen verbeteren.

Een voorbeeld van een onderzoek dat op internet circuleert heeft bijvoorbeeld 83 vragen en zou circa 15 minuten in beslag nemen. Gebruikers verdienen duizend punten voor de ingevulde vragenlijst, hetgeen overeenkomt met circa 5 dollar aan Pay Pal-tegoed. Per duizend punten betaalt Facebook uit.

De app vraagt onder meer informatie als je naam, e-mailadres, het land waarin je woont en je geboortedatum. Om in aanmerking te komen voor bepaalde onderzoeksprogramma’s is het bovendien noodzakelijk om aanvullende informatie te geven, bijvoorbeeld over je huidige locatie.

Facebook zegt de gegevens en antwoorden van gebruikers alleen intern te gebruiken en zal geen informatie verkopen. Desondanks blijft het de vraag of gebruikers zich er prettig bij voelen om nog meer data aan Facebook af te staan.

Eerdere initiatieven

Het is niet de eerste keer dat Facebook een soortgelijk initiatief opzet. Dergelijke initiatieven werden evenwel opgeheven na de nodige ophef. Begin dit jaar bleek bijvoorbeeld dat Facebook tieners al jaren betaalde om hun netwerkverkeer af te laten luisteren. Dit keer zegt Facebook duidelijker te willen zijn over welke informatie er wordt verzameld. Bovendien moeten gebruikers ouder zijn dan achttien om deel te kunnen nemen aan Viewpoints.

Facebook is niet het enige bedrijf dat gebruikers compenseert voor het invullen van vragenlijsten. Ook Google heeft een populaire app, genaamd Opinion Rewards.

1 Reactie(s) op: Facebook Viewpoints: Wat is het en wat kun je er mee?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 10 december 2019 11:06 Katysweet
    Op zoek naar een minnaar voor een nacht.
    Mijn naakte foto's en video's hier - http://na.to/katfoto
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.