Waarom je Windows legaal wil gebruiken

Door: Wesley Akkerman | 08 juli 2022 11:03

Blog

Hoewel het mogelijk is Windows op een illegale manier te activeren en te gebruiken, is dat iets wat we niet aanbevelen. Ja, je betaalt niet voor het besturingssysteem – maar daar kleven een flink aantal nadelen aan vast.

Zo weet je bijvoorbeeld zeker dat je geen updates ontvangt van Microsoft. Het bedrijf uit Redmond brengt op regelmatige basis updates en upgrades houdt. Niet alleen vis je achter het net als het om nieuwe functies gaat, ook loop je allerlei beveiligingsupdates mis. Dat kan mettertijd ten koste gaan van bijvoorbeeld je privacy of je persoonlijke gegevens, wanneer je niet voorzichtig bent op het internet of de verkeerde programma’s gebruikt. 

Daarnaast loopt het aantal bugs dan vrij snel op, waardoor de software ook niet meer soepel draait. En dat kun je allemaal voorbij door gewoon te betalen.

Illegale Windows-versie is niet veilig

In het verlengde van het eerdergenoemde punt is een illegale versie van Windows dus minder veilig voor de gebruiker. Malware, virussen en aanverwante, vervelende dingen krijgen volop ruimte (al moet je hiervoor vaak wel malafide bestanden downloaden) en Microsoft gaat je niet helpen wanneer er iets mis is. 

Gebruik je je computer voor het beheren van persoonlijke bestanden of gegevens of is het apparaat bedoelt voor je werk? Ook dan kun je het beste gewoon een Windows-licentie afnemen. Daarnaast is het zo dat wanneer je een illegale versie downloadt en activeert, je mogelijk meteen iets van malware meeneemt. Dan heb je direct een slechte start.

Ook gaan de prestaties van het Windows-apparaat er op den duur op achteruit. Dat heeft eveneens te maken met het eerdergenoemde punt dat Microsoft geen updates uitbrengt voor illegale versies van Windows. Je computer wordt niet geoptimaliseerd wanneer dat zou gebeuren op het moment dat er een update beschikbaar is. 

Het zou zelfs kunnen zijn dat de leverancier van de illegale versie van Windows het systeem automatisch voorziet van een cryptominer of iets dergelijks, wat een behoorlijke invloed heeft op de prestaties. Het systeem is dan met allerlei zaken op de achtergrond bezig, waardoor jouw taken langzamer gaan.

Nevenschade

En aangezien Microsoft illegale systemen kan herkennen, kan het bedrijf je de toegang tot zijn diensten ontzeggen. Ben je dus iemand die veelal gebruikmaakt van Microsoft Office of de Xbox-app voor pc, dan is de kans zeer groot dat de toegang ontzegd wordt.

Tot slot is het zo dat hackers je kunnen bespioneren. Dat heeft dan weer te maken met de manier waarop je een illegale Windows-versies activeert. Die illegale versie houdt mogelijk verbinding met een server van een derde partij (dus niet van Microsoft), die je op afstand in de gaten zou kunnen houden. Kortom, genoeg redenen om te betalen voor je Microsoft-licentie.

1 Reactie(s) op: Waarom je Windows legaal wil gebruiken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 juli 2022 03:34 ardsur
  In principe ben ik het wel eens met de stelling dat Windows met een geldige licence veiliger is. Er wordt hier echter wel een doem scerario geschets van wat jullie als "Illegaal" gebruik van windows bestempelen.
  Wat is illegaal Windows?
  -duidelijk is dat het illegaal downloaden en illegaal activeren , illegaal genoemd kan worden.
  -wat als je een officiele Microsoft iso download en die gebruikt zonder te activeren? Dat is volgens mij niet illegaal, hoewel MS liever ziet dat je activeert.
  Dit werkt fantastisch al voor de laatsle 2 jaar voor mij. (Mijn hoofd O.S. is Ubuntu en heb Windows11 in dual boot uit interesse). Ik krijg alle MS updates, krijg zelfs de upgrades, heb goed werkende MS accounts. Ik weet niet of dit legaal of illegaal is, maar het werkt subliem en geen enkele toegevoegd gevaar voor malware.
  als ik deze officiele versie van Windows met een illegale key zou activeren, denk ik dat ik wel de illegale kant op ga; niet activeren dus.
  btw het enige kleine ongemak is de melding dat je moet activeren in watermerk op het scherm, soeda.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.