Dit kun je allemaal met Taakbeheer

Door: Chwhynny Overbeeke | 24 juli 2017 14:24

How To

Taakbeheer in Windows 10 is handig om programma's die vastgelopen zijn geforceerd af te sluiten. Maar je kunt met deze applicatie nog veel meer. Hier geven we een overzicht van de mogelijkheden van Taakbeheer.

Taakbeheer bestaat al heel lang in allerlei versies van Windows. De Taakbeheer-applicatie in Windows 10 is zeer uitgebreid en geeft veel informatie over wat er met je computer aan de hand is. Hier geven we een overzicht van de functies van Taakbeheer.

Taakbeheer kun je openen door met de rechtermuisknop op de taakbalk te klikken en Taakbeheer te kiezen. Klik onderaan op Meer details om de uitgebreide versie van Taakbeheer te gebruiken.

Processen

Het tabblad Processen geeft informatie over de processen die op je pc worden uitgevoerd, waaronder hoeveel systeembronnen ze verbruiken. Een proces kan een programma zijn dat je aan het draaien bent, of een subsysteem of service die door Windows wordt beheerd.

Je kunt hier de processen sorteren op naam en op het verbruik van verschillende systeembronnen (processor, geheugen, schijf, netwerk). Je kunt kiezen of het verbruik in percentages of in waarden moet worden weergegeven.

Processen kunnen worden uitgeklapt door op het pijltje rechts van de procesnaam te klikken. Alle onderliggende processen, zoals bijvoorbeeld wanneer je meerdere Word-documenten tegelijk open hebt staan, worden dan ook weergegeven.

Je kunt de eigenschappen van een proces bekijken door er met de rechtermuisknop op te klikken en Eigenschappen te kiezen. Je krijgt dan een nieuw venster te zien met allerlei gegevens erover.

Als je een proces wilt afsluiten, bijvoorbeeld omdat het is vastgelopen of omdat je het om wat voor reden dan ook niet op je computer draaiende wilt hebben, kun je dit doen door het proces in kwestie aan te klikken en op de knop Taak beëindigen rechts onderaan het venster te klikken.

Als je een programma op deze manier afsluit, gaan alle gegevens die je niet hebt opgeslagen verloren. Als je een systeemproces beëindigt, kan het gebeuren dat een systeemonderdeel niet meer naar behoren zal werken.

Prestaties

Het tabblad Prestaties geeft de prestaties van je computer dynamisch weer, onderverdeeld in processor, geheugen, schijven, ethernet, wifi, bluetooth et cetera. Deze lijst kan variëren op basis van wat er op je computer aangesloten of ingeschakeld is. Door op een item te klikken, kun je allerlei details over de hardware en de prestaties zien.

Je kunt de prestaties in realtime weergeven door op Beels > Bijwerksnelheid te klikken en Hoog te kiezen.

Door onderaan op Broncontrole openen te klikken, kun je de prestaties nog veel uitgebreider bekijken.

App-geschiedenis

Het tabblad App-geschiedenis biedt een overzicht van het verbruik van systeembronnen door de verschillende Windows-programma's, of ze nu actief zijn of niet. Hiermee kun je er bijvoorbeeld achter komen welke apps veel beslag leggen op verschillende systeembronnen.

Standaard worden alleen de moderne Windows-apps weergegeven. Ga naar Opties en zet een vinkje bij Geschiedenis voor alle processen weergeven om een volledige lijst te zien te krijgen, waarin dus ook de overige Windows apps worden getoond.

Als je de gegevens wilt wissen om met een schone lei te beginnen, kun je op Verbruiksgeschiedenis verwijderen klikken. Daarboven wordt aangegeven wanneer de lijst voor het laatst is gewist.

Opstarten

In het tabblad Opstarten kun je zien welke programma's allemaal automatisch geladen worden bij het opstarten van je computer.

In de kolom Uitgever kun je zien welke fabrikant het programma heeft uitgegeven. Op basis hiervan kun je vaak beoordelen of je het programma tijdens het opstarten nodig hebt of niet.

In de kolom Invloed op opstarten kun je zien hoeveel tijd elk programma relatief nodig heeft om mee op te starten. Dit geeft dus een indicatie van de vertraging die het opstarten oploopt vanwege het laden van het programma in kwestie.

Om ervoor te zorgen dat een bepaald programma niet meer automatisch mee opstart, kun je er met de rechtermuisknop op klikken en op Uitschakelen klikken. Om het programma weer in te schakelen tijdens het opstartproces herhaal je de actie en klik je op Inschakelen.

Gebruikers

Het tabblad Gebruikers is eigenlijk alleen nuttig wanneer er meerdere gebruikers van de computer gebruikmaken. Dit tabblad laat namelijk het verbruik van systeembronnen zien per gebruiker. Op deze manier kun je er bijvoorbeeld achter komen of een bepaalde gebruiker het systeem veel zwaarder belast en welke processen hij of zij heeft draaien.

Details

Het tabblad Details is een rommelige maar uitgebreide lijst met processen. In dit tabblad kun je onder andere prioriteiten instellen voor processen en processen aan een cpu-kern verknopen door met de rechtermuisknop op een proces te klikken en een optie naar keuze te selecteren.

Als een programma traag reageert, kun je er met de rechtermuisknop op klikken en Proces analyseren kiezen om te zien of het misschien moet wachten op een systeembron die eerst nog door een ander proces in gebruik is.

Services

In het tabblad Services krijg je een lijst te zien met alle services die actief of gestopt zijn. In tegenstelling tot processen (die meestal aan programma's gekoppeld zijn), worden services door Windows aangedreven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de systeemklok die constant op de achtergrond draait.

Je kunt een service herstarten door er met de rechtermuisknop op te klikken en Opnieuw starten te kiezen. Ook kun je informatie krijgen over een service via Bing door op Online zoeken te klikken.

Door op Services openen te klikken, krijg je toegang tot geavanceerdere opties met betrekking tot services. Als je hier niet ervaren in bent, kun je deze instellingen beter met rust laten.

0 Reactie(s) op: Dit kun je allemaal met Taakbeheer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.