Dit kun je met Evernote

Door: Toon van Daele | 02 augustus 2019 17:11

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Doen je bureau en pc ook weleens chaotisch aan, met hier en daar wat notities van een cursus en bonnetjes. Of staan dezelfde documenten in verschillende mappen en heb je overal bookmarks naar interessante artikelen opgeslagen? Een app als Evernote brengt snel orde op zaken. Je kunt hierin immers zowat alles bewaren, organiseren en terugvinden.

Tip 01: Webversies

Je vindt Evernote op www.evernote.com, waar je je gratis kunt registreren met je Google-account of een nieuw account kunt aanmaken. Als je aangemeld bent, kom je via je browser in je eigen werkomgeving. De webapp is onlangs vernieuwd en werkt momenteel met Chrome, Opera en Safari. Mocht je die nieuwe versie maar niets vinden, dan kun je terugkeren naar de oude versie: klik daartoe op je naam of adres in de linkerbovenhoek en kies Schakel over naar de oude Evernote versie. Soms is het trouwens zelfs noodzakelijk over te schakelen naar de oude versie, want sommige functies blijken nog niet beschikbaar in de nieuwe versie. Welke dat zijn, kun je dit lezen. Weer terugkeren naar de nieuwe versie doe je door linksonder op de Account-knop te klikken en voor Switch naar de nieuwe Evernote web te kiezen.

Tip 02: Downloads

Evernote is niet alleen te gebruiken als webapp, er zijn ook apps beschikbaar voor Windows, MacOS en de mobiele platformen. Hiervoor kun je hier terecht of in de officiële appstores van Microsoft, Android of Apple. Met de smartphone-apps wordt het bovendien nog veel eenvoudiger om bijvoorbeeld audio-opnames, foto’s en handgeschreven teksten aan Evernote toe te voegen. Het handige dat Evernote op al die verschillende platformen werkt, is dat alle informatie die je via een van deze apps toevoegt automatisch met de andere apps wordt gesynchroniseerd zodat al je notities, bijlagen, links enzovoort altijd bij de hand hebt. Bekijken welke apparaten aan je Evernote-account zijn gekoppeld, doe je door op je accountnaam in de webapp te klikken en te kiezen voor Instellingen / Apparaten. Klik op Toegang intrekken als je een apparaat liever buiten de synchronisatie houdt. Houd er wel rekening mee dat je met een gratis account maximaal twee apparaten kunt synchroniseren. Je maandelijkse uploads zijn dan beperkt tot 60 MB met een maximale notitiegrootte van 25 MB. Andere beperkingen zijn onder meer dat je je notitieboeken niet offline kunt bekijken, dat je geen e-mails naar je Evernote-account kunt versturen en dat je niet in Office-documenten en pdf’s kunt zoeken. Een Premium-account van 5 euro per maand verlost je van deze restricties.

Tip 02 Je kunt de toegang tot gekoppelde apparaten op elk moment weer intrekken.

Tip 03: Notitieboeken

Een logisch begin in Evernote is het maken van een eerste notitie. Dat kan via de knop Nieuwe notitie in de nieuwe webapp. Dat werkt eigenlijk als een eenvoudige tekstverwerker, zodra je tekst intikt verschijnt bovenaan een balk met knoppen om tekst een kleur te geven, vet te maken of te onderstrepen, er een link aan toe te voegen of – via het knopje met de drie puntjes – om een andere uitlijning te kiezen of een tabel toe te voegen. Allemaal lekker vertrouwd. Fijn is dat je aan die notitie ook bijlagen kunt toevoegen. Niet alleen via het knopje Voeg bestand toe, maar ook door een bestand naar je notitie te verslepen. Je notitie belandt automatisch in het notitieboek Mijn notitieboek. Als je snel iets wilt noteren of doorsturen, belandt zo’n notitie normaliter in dit notitieboek en daarom is het geen slecht idee het te hernoemen in bijvoorbeeld iets als Inbox. Open daarvoor de rubriek Notitieboeken en klik op het knopje met de drie puntjes rechts van het notitieboek. Kies hier voor Geef notitieboek een andere naam.

Tip 03 Geef het notitieboek een duidelijke naam.

Tip 04: Stapels & labels

Een notitieboek kan uiteraard meerdere notities bevatten, ook kun je meerdere notitieboeken creëren via Nieuw notitieboek. Van zo’n notitieboek kun je ook een stapel (stack) maken, waarbij iedere stapel meerdere notitieboeken kan bevatten. Werk je met de webapp, dan moet je hiervoor naar de oudere versie omschakelen. Om een stack van je verzameling notitieboekjes te maken, klik je op Notitieboeken en stapel je het ene notitieboek boven op het andere. Je krijgt nu de vraag of je een stapel wilt creëren en deze een naam wilt geven.

Het kan ook nuttig zijn om labels (tags) aan je notities te koppelen. Dat doe je door helemaal onderaan je notitie een of meer labels in te tikken – druk op de Enter-toets om een volgend label in te voeren. Je vindt de toegevoegde labels in alfabetische volgorde terug in de gelijknamige rubriek, van waaruit je trouwens ook nieuwe labels kunt creëren. In de oude versie kun je labels bovendien naar andere labels verslepen: het versleepte label wordt daarmee een soort sublabel.

Met de ingebouwde zoekfunctie van Evernote kun je op trefwoorden en labels filteren. Door zoektermen te combineren of uit te sluiten kun je je zoekopdracht uitbreiden. Hier zie je een overzicht van deze (Engelstalige) syntax.

Tip 04 Heb je veel notitieboeken, dan kun je ze stapelen om een beter overzicht te creëren.
Laat Evernote je op al je apparaten herinneren aan een notitie die je niet wilde vergeten

Tip 05: Links & reminders

Het is ook mogelijk notities aan elkaar te koppelen door middel van notitielinks. Elke notitie die je maakt, krijgt namelijk automatisch een eigen link mee. Open de gewenste notitie en klik rechtsboven op het knopje met de drie puntjes. Selecteer Kopieer interne link en open een andere notitie waar je met Ctrl+V de link in de notitie plakt. In dit menu vind je ook de optie Voeg snelkoppeling toe. Hiermee voeg je in de zijbalk onder Snelkoppelingen een link naar de bewuste notitie toe, zodat je nog sneller naar zo’n notitie kunt navigeren.

Vanuit de oude webapp kun je tevens herinneringen aan notities koppelen: selecteer of open de notitie en klik op het klok-icoontje. Zodra je bevestigt met Herinnering instellen wordt de notitie aan de rubriek Herinneringen toegevoegd. Klik je hier op Bewerk / Waarschuw mij dan kun je – op alle gekoppelde apparaten – een reminder laten weergeven op de door jou ingestelde datum en tijd.

Tip 05 Via interne links kun je verwante notities aan elkaar koppelen.

1 Reactie(s) op: Dit kun je met Evernote

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 augustus 2019 22:31 chrislaarman
  Evernote Premium heeft een plafond van 100.000 notities (ongeacht hoeveel ruimte die innemen op hun server).

  Dat had ik in enkele jaren "uitknippen om te bewaren" bereikt. Ik heb hen maanden voor het aflopen van mijn Premium abonnement gezegd, dat ik dan niet zou verlengen, en dat ze zouden begrijpen, dat ik niet licht vanaf een andere opslagstructuur zou terugkeren. Dan niet…!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.