Dit kun je met Evernote

Door: Toon van Daele | 02 augustus 2019 17:11

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Tip 06: Drive & Outlook

Dat Evernote Google goedgezind is, zag je al bij de registratie: dat kan immers ook met je Google-account. Maar de ‘samenwerking’ gaat verder. Je kunt namelijk ook bestanden uit Google Drive aan Evernote-notities toevoegen als bijlagen of als links, zonder de app te hoeven verlaten, als je Google Drive aan Evernote gekoppeld hebt tenminste. Open daarvoor de instellingen van je account en klik op de rubriek Gekoppelde diensten. Zet de schuifknop bij Drive, Calendar en Contacten op Aan, selecteer het juiste Google-account en bevestig met Toestaan. Wanneer je nu een notitie opent, vind je (bijvoorbeeld in de Windows-app) de knop Google Drive terug. Er duikt een dialoogvenster op van waaruit je het gewenste bestand kunt ophalen. Een andere manier om een bijlage toe te voegen aan Evernote werkt vanuit Google Drive zelf: rechtsklik op een document, kies Deelbare link ophalen en plak het vervolgens in een Evernote-notitie. Ook handig: wanneer je Evernote op een pc installeert waar ook MS Outlook op staat, verschijnt daar standaard de knop In Evernote opslaan wanneer je een e-mail opent. Met een druk op deze knop verschijnt er een venster waarin je labels en/of een opmerking aan de mail kunt toevoegen en kunt aangeven in welk notitieboek deze moet belanden. Met Sla op bevestig je je keuze.

Tip 06 Evernote integreert zich ook netjes in MS Outlook.
Voeg vanuit Google Drive bestanden als bijlage of link toe aan je Evernote-notitie

IFTT

De website van IFTT (If This Then That) werkt met talrijke services samen en kan erg handig zijn om het een en ander te automatiseren. Zo bestaan er enkele tientallen handige applets voor Evernote: je vindt ze hier.

We beperken ons hier tot een paar voorbeelden: Save your Instagram photos in Evernote, Save your Favorite tweets in an Evernote notebook, Archive notes in Google Drive when you label them with a specific tag, enz. We nemen deze laatste even als voorbeeld. Selecteer die en klik op Get Started, meld je eventueel nog bij de service aan, bevestig met Turn on en autoriseer de service. Vervolgens kun je de applet configureren door aan te geven welke tag je verkiest en waar de notitie (als bestand) terecht moet komen.

Met behulp van IFTT kun je Evernote aan nog heel wat andere services koppelen.

Tip 07: Delen

Het zal je weinig verbazen dat je je notities en zelfs complete notitieboeken met anderen kunt delen. Notities kunt je op twee manieren delen. Open de bewuste notitie, klik op het knopje met de drie puntjes en selecteer Deel notitie. Vervolgens zet je in het dialoogvenster bij Deelbare link inschakelen de schuif aan waarmee je een url krijgt die rechtstreeks naar je notities verwijst en die je met iedereen kunt delen. De tweede manier is om daar een of meer gebruikersnamen of e-mailadressen in te vullen en aan te geven welke machtigingen je de ontvanger(s) wil geven: Bekijken, Bewerken of Bewerken en uitnodigen. In het laatste geval kan de ontvanger je notitie ook met anderen delen.

Heeft zo’n contactpersoon al een eigen Evernote-account, dan zien ze zo’n melding in de applicatie en zal je notitie bij hen in de rubriek Gedeeld met mij verschijnen. Hebben ze geen account, dan ontvangen ze een e-mail met de bijhorende link en krijgen ze toegang zodra ze zelf een Evernote-account aanmaken.

Een notitieboek delen gaat ongeveer op dezelfde manier: open het notitieboek, klik op de knop met drie puntjes en op Deel notitieboek. Net als bij notities hoef je ook hier alleen maar de gewenste namen of adressen in te vullen en de machtigingen te selecteren.

Je kunt je notities en notitieboeken delen met wie je wilt.
Met Web Clipper kun je gemakkelijk (delen van) webpagina’s in een notitieboekje opslaan

Tip 08: Uitbreidingen

Evernote is al een behoorlijk flexibele tool, maar er zijn ook heel wat uitbreidingen en externe apps beschikbaar die naadloos met het programma samenwerken en elk op hun eigen manier de functionaliteit verhogen. Je vindt hier een overzicht. De apps zijn verdeeld over diverse categorieën en je kunt ze filteren op apparaat of platform.

De makers van Evernote zelf hebben ook een paar handige features uitgebracht. Het meest populair is Web Clipper, een extensie voor diverse browsers, waaronder Chrome, Firefox en Edge. Eenmaal geïnstalleerd, druk je op de extensie om aan te geven wat je van de geopende webpagina of het pdf-document in je notitieboek wilt bewaren: dat kan het volledige document, een vereenvoudigde versie of een (rechthoekig) screenshot.

Andere interessante apps van dezelfde makers, zijn Skitch, een gratis tool om foto’s en screenshots met allerlei grafische elementen op te leuken, Scannable waarmee je allerlei documenten met de camera van je mobiele apparaat kunt scannen (inclusief OCR-tekstherkenning) en Penultimate om notities of schetsen te maken met je vinger of stylus. Helaas zijn deze drie apps alleen beschikbaar voor iOS (Skitch ook voor MacOS).

1 Reactie(s) op: Dit kun je met Evernote

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 augustus 2019 22:31 chrislaarman
  Evernote Premium heeft een plafond van 100.000 notities (ongeacht hoeveel ruimte die innemen op hun server).

  Dat had ik in enkele jaren "uitknippen om te bewaren" bereikt. Ik heb hen maanden voor het aflopen van mijn Premium abonnement gezegd, dat ik dan niet zou verlengen, en dat ze zouden begrijpen, dat ik niet licht vanaf een andere opslagstructuur zou terugkeren. Dan niet…!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.