Dit is er nieuw in de Windows 10 herfst-update

Door: Mark Gamble | 13 september 2018 16:40

Apps & Software

In oktober is het weer zover, Microsoft komt met een grote update voor Windows 10. Ieder half jaar mogen we zo'n nieuwe versie verwachten. Welke nieuwe functies kun je straks verwachten in deze Windows 10 herfst-update?

De eerstvolgende herfst-update, of October 2018-update (zoals de nieuwe versie vooralsnog wordt genoemd) komt halverwege oktober beschikbaar. De update zal automatisch worden uitgerold via de Windows Update-functie en komt tevens beschikbaar in de nieuwe installatiewizard, waarmee je een schone versie van Windows 10 kunt installeren.

Klembord 3.0

Een van de nieuwste opmerkelijke functies in de komende Windows 10 October 2018-update is een vernieuwde klembord-functie. Nu kunnen er meerdere items in gekopieerd en uit geplakt worden, zonder dat je telkens weer terug moet naar de webpagina of het Word-document als je slechts een paar teksten of afbeeldingen ergens anders in wilt zetten.

Met behulp van een nieuwe snelkoppeling (WinToets+V) kun je het nieuwe klembord openen en kun je kiezen welke onderdelen je wenst te kopiëren. Ben je op meerdere Windows 10-computers met hetzelfde account aangemeld? Dan kun je zelfs de onderdelen uit het klembord automatisch synchroniseren met de andere computers, waardoor alle gekopieerde informatie op alle computers beschikbaar is.

Eindelijk kun je nu meerdere items tegelijk in het klembordgeheugen plaatsen.

Er zit wel een limiet aan het geheugen dat gebruikt kan worden voor het plakken van afbeeldingen in het klembord, deze is in de laatste preview-build op 4MB gezet, de kans is groot dat deze opslag nog wel wordt uitgebreid of dat de Windows 10-gebruiker dit zelf nog kan aanpassen.

Screenshots

Gemaakte schermafdrukken (screenshots) met de toets printscr of alt+printscr kun je natuurlijk ook al naar het klembord plakken, maar Windows bevat al sinds jaar en dag de zogeheten sniptool, of in het Nederlands Knipprogramma, waarmee je eenvoudig een stukje van je venster kunt aanmerken, kopiëren en opslaan. Toch best handig, en dat vindt Microsoft ook, want in de komende Windows 10-versie krijgt ook dit programma een update.

Het Knipprogramma wordt omgedoopt naar Knipsel en aantekeningen. Met de nieuwe tool kun je nog steeds afbeeldingen of teksten uitsnijden, maar is het daarnaast ook mogelijk om meteen notities te maken. Het programma verandert wel van een conventioneel Windows-programma naar een zogeheten Universal Windows App, maar dat mag de pret niet drukken; de mogelijkheden zijn in het voordeel uitgebreid. Zo krijg je bijvoorbeeld een digitale liniaal tot je beschikking en heb je meer keuze uit markeeropties.

De nieuwe 'Knipsel en aantekening'-app, een hele mond vol...

Betere koppeling tussen pc en smartphone

In de vorige Windows 10-versie was het al mogelijk om je smartphone te koppelen met je Windows 10-computer, maar in de komende release is er een nieuwe wizard toegevoegd (Your Phone, die je overigens ook al onder de huidige versie van Windows 10 kunt installeren), waarmee je nu ook inhoud van je telefoon op je pc kunt bekijken, zoals opgenomen video's en foto's. Bij het invullen van je mobiele nummer in de app op de pc krijg je een sms-bericht met daarin een koppeling waarmee je de Microsoft-app op je telefoon kunt installeren (beschikbaar voor Android en later ook voor iOS). De app vereist vervolgens toegang tot je adresboek, foto's en telefoongesprekken. Eenmaal toestemming gegeven en de foto's van je telefoon verschijnen in Windows 10, zonder dat beide apparaten direct met elkaar in verbinding staan.

Je kunt nu straks ook foto's vanaf een Android-toestel op je pc bekijken.

Naast foto's en video's kun je ook je sms-berichten rechtstreeks in Windows 10 bekijken. Ook hier moet je eerst weer apart toestemming geven in de app, waarna je deze toestemming op de telefoon moet bevestigen. Het leuke van de sms-functionaliteit is dat je zelf ook vanaf Windows 10 sms-berichten kunt versturen. WhatsApp wordt niet ondersteund, maar die kun je al langer via een webbrowser op je computer gebruiken.

Door je smartphone met je pc te koppelen kun je ook sms-berichten lezen en beantwoorden vanuit Windows 10.

Keep it dark

Een nieuw kleurenschema in Windows 10 brengt ook een verbeterde dark modus naar het besturingssysteem. Deze functie is vergelijkbaar met de Dark Mode in de komende MacOS Mojave-release, die ook binnenkort verschijnt. Naast het instellen van een donkere modus kun je ook de transparantie van de vensters in- of uitschakelen en dat werkt nu ook voor alle Windows 10-onderdelen.

In de huidige April 2018-update was het bijvoorbeeld niet mogelijk om de Windows Verkenner in een donkere weergave te tonen, maar in de October 2018-update kan dat dus wel.

De Windows Verkenner ondersteunt nu ook de donkere modus.

Vernieuwde zoekfunctie in Start

Toegegeven, met de huidige zoekfunctie in het startmenu van Windows 10 was op zich niets mis; je typt een (deel van een) woord in en Windows 10 toont je direct de resultaten. Toch heeft Microsoft deze functie veranderd in de nieuwe October 2018-update. Je kunt nog steeds typen om te zoeken naar een bepaald programma of bestand, maar het meest overeenkomende resultaat wordt in plaats van het hoofddeel van het startmenu nu voortaan aan de rechterzijde in een nieuwe kolom getoond. Daarnaast kun je nu bovenin het startmenu filteren als er meerdere resultaten tevoorschijn komen.

Apps in tabs

Een nieuwe functie waarbij meerdere apps bij elkaar onder verschillende tabbladen kunnen staan, waardoor je vanuit een enkel venster meerdere programma's kunt starten (zogeheten Sets), is wederom op de lange baan geschoven. Aanvankelijk zou deze functionaliteit al bij de in April 2018 Spring Creators Update uitgekomen update aanwezig zijn, maar Microsoft heeft laten deze functie alsnog voorlopig in de ijskast te zetten. De nieuwe tabs-functie vereist namelijk ook een nieuwe manier van werken in het besturingssysteem en vermoedelijk denkt Microsoft dat gebruikers nog niet klaar zijn voor zo'n grote wijziging. Zodra Computer!Totaal meer informatie heeft, melden we dat zo snel mogelijk.

HDR en WCG

Vanaf de oktober-update wordt de verbetering voor HDR- (High Dynamic Range) en WCG (Wide Color Gamut) verbeterd. Als je een HDR-beeldscherm hebt, werkt deze dus zonder problemen met Windows 10 en kun je bovendien ook games met HDR-ondersteuning spelen en natuurlijk ook foto's en video's met HDR bekijken.

HDR wordt eindelijk nu ook officieel ondersteund in Windows 10

On the fly lettertypegrootte aanpassen

In de huidige Windows 10-versies is het vrij lastig om de grootte van het weergegeven lettertype aan te passen, bijvoorbeeld te verkleinen of te vergroten. Je kunt namelijk alleen kiezen uit een percentage, waarbij ook meteen alle vensters worden aangepast, en je je als gebruiker opnieuw moest aanmelden. Vanaf de komende update kun je er eindelijk voor kiezen om alleen de lettertypegrootte aan te passen. Via een simpel schuifje kun je van 100 procent naar 225 procent uitvergroten. Verkleinen is dan weer niet mogelijk, daarvoor moet je dan de algehele beeldschermresolutie aanpassen.

Als je nu de grootte van het lettertype aanpast, hoef je je zelf niet meer opnieuw aan te melden, maar wordt de wijziging na een druk op de knop Toepassen meteen doorgevoerd.

8 Reactie(s) op: Dit is er nieuw in de Windows 10 herfst-update

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 september 2018 21:11 Kasander1
  Maar wanneer wordt de bug eindelijk eens opgelost zodat je weer je shares op het netwerk kunt benaderen vanuit Windows 10?!!! Dat vind ik (en VELEN met mij) veel belangrijker!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 september 2018 13:47 markgamble
  Dat is geen bug, maar een functie die is uitgeschakeld. Je kunt deze weer als volgt inschakelen. Ga naar Configuratiescherm, kies voor Programma's en Onderdelen. Vervolgens ga je links naar Windows-onderdelen in- of uitschakelen en zet je een vinkje bij Ondersteuning voor SMB 1.0/CIFS voor het delen van bestanden.

  Computer opnieuw opstarten en je kunt weer bij je shares. Ik heb er meteen ook maar even een workshopje over geschreven:

  https://computertotaal.nl/artikelen/apps-software/zo-krijg-je-in-windows-10-weer-toegang-tot-je-nas/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 september 2018 11:25 blablablablaap
  @markgamble bedankt, naar je waarschijnlijk gekopieerde reaktie klopt niet meer. Start, Configuratiescherm, apps en onderdelen, helemaal onderaan programmas en functies, links in scherm windows-onderdelen in.. etc. Het kan ook sneller, start en dan typen onderdelen, dan verschijnt de optie bovenaan. Forums worden vaak niet geschoond op dit soort foute paden. Windows 10 heeft veel onaangekondigde pad wijzigingen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 september 2018 19:51 Kasander1
  Helaas, de enige "verbetering" is dat ik nu mijn shares zie maar er nog steeds niets mee kan!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 september 2018 15:35 arendshorst.hans-3
  Ik mis de eerder beloofde tabbladen in de Verkenner.
  Jammer. Gemiste kans.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 september 2018 16:35 qork
  @arendshorst.hans-3 Zou inderdaad erg handig zijn als dit standaard in Windows zou zitten. Ik gebruik hiervoor het programma Clover. Zie ook het artikel op Computertotaal: https://computertotaal.nl/artikelen/apps-software/clover-handige-verkenner-met-tabbladen-62421/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 september 2018 17:15 jan24
  Na mijn voorjaars-update ook geen gedeelde mappen meer. Update verwijderd.
  Alles werkte toen weer, echter nu de aanwijzingen van Markgamble gevolgd met als resultaat geen gedeelde bestanden meer. SMB weer uitgeschakeld en alles werkt weer naar behoren.
  Gaat dit foefje alleen op na een update?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 september 2018 19:03 PVos
  Beste Mark Gamble,
  Op 1 van mijn computers heb ik recent W10 64 bit geïnstalleerd. Daar is bewust SMB1 verwijderd. Alleen SMB2 wordt nu ondersteund. Ik zou graag willen weten hoe ik SMB1 terug kan zetten. Die heb ik dringend nodig
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.