Dit zijn de beste Adobe Illustrator alternatieven

Door: dirk-schoofs | 11 februari 2019 10:29

How To

Inmiddels ken je genoeg online alternatieven voor Adobe Photoshop om je foto’s te verfraaien, maar wat als je een leuk ontwerp wil maken op basis van digitale tekeningen? De standaard voor de professionele designer is Adobe Illustrator, maar voor de thuisgebruikers is dit pakket te duur en te complex. Gelukkig is er een schat aan online applicaties om vectortekeningen te maken, waarbij je niet eens iets op je pc hoeft te installeren. Wij geven je acht programma’s waar je zonder al te veel studie mee aan de slag kunt.

Tip 01: Gravit Designer

We zoeken nog steeds naar dat addertje in het gras. Het lijkt namelijk te mooi om waar te zijn dat een snelle en krachtige vectorontwerper als Gravit Designer helemaal gratis is. Maar toch is het zo. Gravit Designer werd in juni overgenomen door Corel, een concurrent van Adobe. De webapp werkt in alle belangrijke browsers én er zijn desktopversies voor Mac, Windows, Linux en Chrome OS. Je mag het programma rustig een basisversie van Illustrator noemen. Bovendien gebruikt dit programma een aantal sneltoetsen die identiek zijn aan de software van Adobe. De bibliotheek met instructiefilmpjes helpt je om het programma onder de knie te krijgen. Bovenop de uitgebreide set tools, krijg je een complete collectie aan vooraf ontworpen vormen, illustraties, pictogrammen en lijnen die je in je ontwerpen kunt gebruiken. Wel zo handig is dat je je ontwerp in de cloud van Gravit Designer kunt opslaan, zodat je op ieder denkbare locatie aan je project verder kunt werken.

Gravit Designer beschikt over veel sjablonen en grafische elementen die je gratis mag gebruiken.
Je kunt Gravit Designer gerust een basisversie van Illustrator noemen

Tip 02: Omzetten naar vector

Gravit Designer heeft een slimme functie om raster- of bitmap-afbeeldingen om te zetten in een vectorafbeelding. Gebruik hiervoor de functie Modify / Path / Vectorize image. Hiermee converteer je dus gemakkelijk een jpg- of png-plaatje tot een vectortekening die je vervolgens als dusdanig verder kunt bewerken. Het resultaat van je project kun je als pdf bewaren, als jpg of png of svg (scaleble vector graphics), wat een gangbaar vectorformaat is.

Om het je gemakkelijk te maken, heeft Gravit Designer negentien vooringestelde lay-outs voor het maken van ontwerpen op papier, vijftien presets voor inhoud op sociale media, acht voor webdesign, zeven voor tablets en zes voor smartphones. Alles is eenvoudig toegankelijk, waardoor het platform een uitstekende optie is voor beginners. Eén avondje studeren volstaat om met dit programma mooie dingen te kunnen maken.

Gravit Designer heeft een converter om rasterafbeeldingen om te zetten in vectoren.

Vector of raster

Dit artikel gaat specifiek over toepassingen om vectorafbeeldingen te maken en bewerken. Een foto is bijvoorbeeld een rasterafbeelding en geen vector. Maar wat is het verschil tussen beide? Veel gebruikers vertalen deze vraag als: wat is het verschil tussen Adobe Photoshop en Illustrator? Het eerste programma is zo ongeveer het slagschip om fotobewerkingen te maken, terwijl illustratoren en tekenaars juist naar het tweede programma grijpen. Daar waar een raster- of bitmap-afbeelding is opgebouwd uit pixels, stippen in een bepaalde kleur, is een vector een lijn een tussen twee punten, gebaseerd op een wiskundige formule. Met vectoren kun je verschillende vormen maken, bijvoorbeeld door een lijn van punt A naar punt B in een hoek van 42 graden te trekken. De software tekent de lijn aan de hand van een berekening tussen de twee gemaakte punten in plaats van met pixels. Deze techniek laat meteen zien waarom foto’s dus nooit uit vectoren opgebouwd kunnen worden.

Tip 03: Vectr

Is de leercurve van Gravit Designer je toch te steil, dan bevalt Vectr je misschien beter. Het programma is beschikbaar voor Windows-pc’s, computers met Linux en Chromebooks. Je kunt Vectr gratis downloaden naar je pc of online gebruiken. Vectr moet het vooral hebben van zijn eenvoud wat betreft het maken van snelle vectorontwerpen. Dat is direct al te zien, doordat er qua uitleg alleen maar een mini-tutorial aangeboden wordt. Vectr is vooral geschikt om coverpagina’s voor sociale media te maken. Er zijn vooraf ingestelde documentsjablonen en het is gemakkelijk om foto’s te importeren of tekst toe te voegen. ‘Makkelijker’ betekent in dit geval helaas ook minder functioneel dan bij Gravit Designer (zie tip 1). Wel nieuw in Vectr is dat elke afbeelding zijn eigen unieke internetadres heeft dat je met iedereen kunt delen. Ook handig is het raster dat je op het canvas kunt plaatsen waarop je de objecten kunt vastklikken. Bovendien kan Vectr goed overweg met lagen. Met een simpele sleepbeweging plaats je het ene object boven het andere. Uiteraard kun je de afgewerkte ontwerpen exporteren naar png, jpeg of svg.

Zelfs het kleurenbeheer in Vectr werkt erg eenvoudig.

Voordelen van vector

Vectorafbeeldingen bestaan uit meetkundige objecten zoals lijnen, cirkels of curves die door parameters zoals het beginpunt, eindpunt, straal, kantlengte, lijndikte, kleur en vulpatronen worden gedefinieerd. Moderne vector-tekenprogramma’s geven zelfs kleurverloop en transparantie weer. Het grote voordeel van vectorafbeeldingen ten opzichte van rasterplaatjes is dat je zo’n vector naar wens kunt vergroten zonder kwaliteitsverlies, omdat de opgeslagen parameters gewoon worden omgerekend naar de nieuwe afmeting. De weergavegrootte van een vectorafbeelding heeft geen invloed op de bestandsgrootte, die wordt bepaald door het aantal opgeslagen parameters.

Dezelfde afbeelding blijft als vector scherp bij een vergroting van x800 (links), waar je rechts ziet dat het onscherp wordt.
De leercurve van Figma is steil, maar er is weinig dat je niet met het programma voor elkaar kunt krijgen

Tip 04: Figma

Figma is gericht op de gebruiker die eigenlijk reeds vertrouwd is met Illustrator. Ook dit programma komt met zowel een desktopversie (macOS, Windows en Linux) als webeditie. Met een gratis lidmaatschap mag je drie projecten maken en in een team met twee leden samenwerken. Figma is gebouwd om interfaces te ontwerpen en werkt heel nauw samen met bestanden die gemaakt zijn in Sketch. Er zijn trouwens ook mobiele apps voor iOS en Android zodat je je ontwerpen ook op locatie kunt bekijken of kunt laten zien aan anderen. De leercurve van Figma is steil, maar er is weinig dat je niet kunt doen met Figma. Het programma ondersteunt Google Fonts en al je eigen geïmporteerde offline lettertypen. Bovendien kun je componenten opslaan om die later te gebruiken in andere projecten. Heb je een ontwerp afgerond, dan kun je je werk exporteren als png, jpg of svg of je kunt de stijl kopiëren als css-code.

Figma is gemaakt voor het ontwerpen van interfaces.

Svg

De typische vectorformaten zijn svg, eps, ai, cdr en wmf. Standaard gaan vrijwel alle online vector-editors voor het svg-formaat. Het fijne hieraan is dat je eenvoudig de code van de gemaakte illustratie(s) kunt kopiëren en deze op een willekeurige website kunt plakken. Svg is namelijk een xml-opmaaktaal die wordt gebruikt om tweedimensionale vectorafbeeldingen te beschrijven, waardoor zo’n bestand alleen maar uit tekst bestaat. De afbeelding wordt dus aan de hand van tekstuele gegevens opgebouwd, er komt geen enkele pixel aan te pas.

Een svg-bestand is niet zomaar een tekening, maar een bestand dat is opgebouwd uit cijfers en tekst.

Tip 05: Boxy SVG

Over svg gesproken, Boxy SVG is een online svg-editor die werkt op Chromium-gebaseerde browsers. Dat is dus in de eerste plaats Chrome, maar ook Opera, Vivaldi en enkele minder bekende browsers zoals Yandex en Brave. Voordeel is dat je de afbeeldingen nooit hoeft te exporteren naar svg, want dit is het standaardformaat van Boxy SVG. Dit betekent meteen dat je de html-code van de afbeeldingen kunt kopiëren en rechtstreeks in een webpagina kunt plakken. Boxy SVG heeft alle basisgereedschappen voor het tekenen van vormen. Heel prettig is de integratie met Google Fonts, waardoor je toegang hebt tot een bijna eindeloze collectie gratis lettertypes. Er is ook een desktopversie voor Windows, Mac en Chrome OS, maar die zijn niet gratis. De macOS-versie kost bijvoorbeeld 10,99 euro.

Boxy SVG ondersteunt alle Google Fonts.

Tip 06: Generatoren

Boxy SVG oogt eenvoudig, speels zelfs, maar toch herbergt deze online tool veel functies en interessante mogelijkheden. Zo vonden we een rechtstreekse verbinding met de bibliotheek van Open Clipart. In de set generatoren zit een converter om svg-ontwerpen te rasteren en een tool om QR-codes en streepjescodes samen te stellen. Bovendien bevat het een aantal bijzondere generatoren, zoals een generator om achtergronden te genereren op basis van driehoeken en de Parliamant chart, waarmee je razendsnel de samenstelling van een plenaire vergadering in beeld brengt.

Snel tover je de verdeling van het aantal zetels op het scherm.
Wie net zo creatief is als een baksteen, kan met Canva toch met professioneel uitziende ontwerpen voor de dag komen

Tip 07: Canva

Canva is een buitenbeentje in deze reeks. En wel om drie redenen. Canva dankt zijn populariteit omdat de gebruiker eigenlijk niets hoeft te tekenen. In deze browsergerelateerde ontwerptool gebruik je de 50.000 aanwezige sjablonen die je een beetje aanpast en samenvoegt. Op die manier stel je logo’s, e-bookomslagen, posters en advertenties samen. Ten tweede heeft Canva een specifiek verdienmodel. Heel veel sjablonen zijn gratis, maar vaak kom je toch uit bij elementen waarvoor je moet betalen. Ten derde laat Canva de gebruiker weinig ruimte voor eigen creativiteit. Er zijn geen tekengereedschappen, dus het is niet mogelijk om iets geheel nieuws te creëren. Kortom, wie net zo creatief is als een baksteen, kan via Canva toch met professioneel uitziende ontwerpen voor de dag te komen.

Canva zet gratis en betaalde elementen door elkaar.

Tip 08: Inkscape

Inkscape heeft lang de reputatie gehad van het beste gratis Illustrator-alternatief. Hoewel het altijd een desktopprogramma is geweest, kun je met Inkscape wel degelijk online werken via de RollApp-service. RollApp is een cloudplatform voor applicaties waartoe je toegang krijgt via je mailadres, Facebook- of Google-account. Als je Inkscape opent in de browser komt het ietwat vreemd over, de volledige werkomgeving in namelijk in dat ene browservenster gepropt. Alles ziet er al stukken beter uit wanneer je de browser in schermvullende modus zet. Inkscape kan dan wel een krachtig programma zijn, maar het niet gemakkelijk te gebruiken en voelt ook een beetje sloom aan. Je kunt Inkscape het best gebruiken wanneer je onderweg een bestand wilt bewerken, maar door de opbouw van het programma is het niet bepaald uitnodigend om een project vanaf nul te beginnen.

Om goed in Inkscape te kunnen werken, moet je het browservenster schermvullend instellen.

Tip 09: Janvas

Een paar jaar geleden was Janvas een erg populaire svg-editor. De online editor ziet er nog steeds goed uit, maar helaas ligt de ontwikkeling al een tijdje stil. Janvas beschikt over functies als vormen, tekst, tekenhulpmiddelen, maskers en lagen en heeft een bibliotheek met pictogrammen, userinterface-elementen en fotoboeksjablonen. Ook de kant-en-klare texturen en filters kun je met één klik toepassen op je ontwerp. We houden van de donkere interface waardoor de kleuren mooi uitkomen, maar je moet goed zoeken om de lay-out van het programma een beetje naar je hand te zetten. Er is één belangrijk nadeel aan Janvas: het online programma ondersteunt geen sneltoetsen. Janvas is een behoorlijke keuze voor kleine, snelle projecten, maar voor complex werk schiet hij toch tekort.

Janvas kent een sjabloon om fotoboeken samen te stellen.
Er is één belangrijk nadeel aan Janvas: het online programma ondersteunt geen sneltoetsen

Tip 10: Vecteezy

Vecteezy is een goede keuze als je een bestaand svg-bestand wilt aanpassen. Deze online tool bestaat in een gratis en premium variant. Kies je voor de betaalde versie (9 dollar per maand op jaarbasis) dan krijg je toegang tot de volledige bibliotheek met premium-afbeeldingen. Vecteezy werkt eenvoudig. Je krijgt pen- en schrijfgereedschappen en een set getekende illustraties die je kunt importeren in het project. Vecteezy Vector Editor is geladen met 800 lettertypen en meer dan 25.000 ontwerpelementen, waardoor je bijna oneindig de vectorafbeeldingen kunt aanpassen zonder dure software van derden te gebruiken. Ook het opslaan van de bestanden verloopt eenvoudig. Je exporteert het ontwerp naar svg, jpg of png zodat je de afbeelding onmiddellijk kunt downloaden.

Vecteezy is een prima oplossing om bestaande svg-tekeningen aan te passen.

0 Reactie(s) op: Dit zijn de beste Adobe Illustrator alternatieven

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.