Dit zijn de beste apps voor internetbankieren

Door: Maikel Dijkhuizen | 03 januari 2018 08:50

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2: recensies

De tijd dat je de computer inschakelde voor alle bankierzaken is wel zo ongeveer voorbij. Bankier-apps zijn veelzijdiger dan ooit, waardoor je veruit de meeste taken vanaf een smartphone of tablet uitvoert. Toch zijn de verschillen tussen de bankier-apps groot. Welke grote bank heeft zijn mobiele zaakjes het beste voor elkaar? Wij testen de beste apps voor internetbankieren.

Bankieren verplaatst zich van het ouderwetse bankkantoor, het pinautomaat en de browser steeds meer naar de app van je bank. Vanzelfsprekend is de functionaliteit van deze mobiele toepassing dan ook belangrijker dan ooit. Banken als ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS beseffen dat maar al te goed en steken miljoenen in de ontwikkeling van hun app. De rekeninghouder profiteert hiervan, want de investeringen leiden tot allerlei nuttige, originele en exotische functies. Kortom, genoeg reden om de apps van de vier grote banken eens grondig met elkaar te vergelijken.

Veiligheid

Voordat je een bankier-app kunt gebruiken, gaat daar een uitgebreide registratieprocedure aan vooraf. Logisch, want je bank wil natuurlijk zeker weten dat de daadwerkelijke rekeninghouder de app gebruikt. Veel mensen zijn nog altijd erg argwanend om hun smartphone of tablet voor bankierdoeleinden in te zetten, toch zijn ze veiliger dan Windows, waarbij malware zich overal in het besturingssysteem kan nestelen – zelfs in je browser. Maar op openbare wifi-netwerken weet je maar nooit of er hackers in de buurt zijn. Mobiel internetbankieren doe je dan ook bij voorkeur via een eigen beveiligde wifi-verbinding of het netwerk van je provider. Dan mag je ervan uitgaan dat het veilig is, mits je je persoonlijke codes geheimhoudt. Een geruststellende gedachte is dat banken allerlei maatregelen nemen om hun klanten zo goed mogelijk te beschermen. Zo beveilig je de app bij alle besproken bankier-apps desgewenst met een vingerafdruk, als je toestel daarvoor tenminste geschikt is. Verder versleutelen de apps alle gegevens, zodat kwaadwillenden niet zien welke data je met de bank uitwisselt.

Stijging mobiel gebruik

Alle grote banken constateren een stijging van mobiel bankieren. Zo meldde ING eind 2016 dat zo’n 2,8 miljoen rekeninghouders de mobiele app gebruiken, terwijl ABN AMRO begin 2017 bijna twee miljoen mobiele installaties waarnam. ABN AMRO bedient daarnaast nog één miljoen mensen met de betaalverzoek-app Tikkie. Ook de Rabobank-app is erg in trek, want afgelopen mei had ongeveer 3,5 miljoen rekeninghouders deze toepassing geïnstalleerd. SNS heeft momenteel zo’n 375 duizend actieve gebruikers.

Testmethode

Om een goed beeld van de meest gebruikte bankier-apps te krijgen, openden we bij de vier grote banken een rekening. Vervolgens inspecteerden we alle mobiele apps grondig en deden we diverse overboekingen. Bij de test hebben we met name gelet op de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Ook keken we met een schuin oog naar de vormgeving, al weegt deze factor voor bankzaken minder zwaar.

1 Reactie(s) op: Dit zijn de beste apps voor internetbankieren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 4 januari 2018 17:35 AndreDierick
    Met een Windows phone valt de ABN Amro ook nog te benaderen, via Edge (op de phone) en de Website. Even wennen maar het werkt bij mij. Kan alleen niet zeggen of alle app functies het doen (maar daar heb ik geen behoefte aan!)
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.