Dit zijn de beste apps voor je Chromebook

Door: Martin Gijzemijter | 29 januari 2020 06:12

Acer Chromebook R13
How To

Chromebooks hebben bewezen dat een degelijke laptop niet duur hoeft te zijn. Daarvoor moet je wel accepteren dat die laptop dan niet op Windows draait en je niet alle programma’s kunt gebruiken die je in het verleden draaide. Gelukkig is verandering niet altijd slecht, want er zijn veel apps en extensies die je wél kunt gebruiken en flink wat alternatieven die minstens zo interessant zijn.

Tip 01: VLC media player

VLC is zonder twijfel de krachtigste en meest veelzijdige mediaspeler die er is, terwijl het programma zelf niet zo heel veel van je systeem vraagt. Dat maakt het natuurlijk een ideale kandidaat voor je Chromebook. Met VLC voor Chrome OS kun je, net als met de variant voor Windows, dvd-images afspelen, evenals netwerkstreams, maar ook een enorme hoeveelheid bestandstypen, zoals mkv, mp4, avi, mov, ogg, flac en noem maar op, zonder daarvoor extra codecs te hoeven downloaden.

VLC mediaspeler
Tip 01 VLC is de enige mediaspeler die je nodig hebt op je Chromebook.

Tip 02: Polarr

Als we het hebben over fotobewerking, denken we al snel aan Photoshop. Dat is prima, maar Photoshop is duur en voor de meeste gebruikers te zwaar voor het eenvoudig bewerken van je foto’s. Daarom slaan we tools van Adobe voor Chromebook even over en richten we ons op een fantastisch alternatief: Polarr. Voor beginners heeft deze app handige tools die effecten automatisch toepassen. Heb je meer kennis en wil je meer controle, dan kan dat ook. Of het nu gaat om werken met lagen, maskers, curven, filters enzovoort, met Polarr kan het!

Polarr
Tip 02 Photoshop? Nergens voor nodig: gebruik Polarr.

Geen inferieure laptop

Er wordt nog steeds geroepen dat Chromebooks inferieure laptops zijn, omdat ze minder krachtig zouden zijn. Dat laatste is (soms) waar, maar wordt grotendeels gecompenseerd door het feit dat Chrome OS, het besturingssysteem, ook véél minder van de hardware vraagt, waardoor er meer rekenkracht overblijft voor andere apps. De apps in dit artikel vind je onder hun naam in de Chrome Web Store, tenzij anders aangegeven.

Er is geen betere screenshot-app voor je Chromebook dan Nimbus

Tip 03: Nimbus Screenshot

De ingebouwde screenshotfunctie van Chrome OS is wat beperkt. Om die reden raden we je aan om Nimbus Screenshot te installeren als je net iets meer functionaliteit wilt. Je kunt eenvoudig configureren wat voor soort screenshot je wilt nemen (volledig scherm, venster enzovoort) en je kunt zelfs een hele webpagina vastleggen wanneer die niet helemaal op je bureaublad past. Eenmaal vastgelegd kun je je screenshots eenvoudig bewerken en opslaan.

Nimbus screenshot
Tip 03 Nimbus breidt je Chromebook uit met handige screenshot-functies.

Tip 04: Clipchamp

Niet alle Chromebooks zijn in staat om video’s te bewerken, maar bewerken is ook niet altijd wat je wilt doen. Soms wil je een video omzetten naar een ander bestandstype, soms wil je ze alleen maar comprimeren omdat ze te groot zijn om te versturen, en soms wil je even iets vastleggen met je webcam. Al dit soort dingen kun je doen met Clipchamp (waarbij de diensten deels via de servers van de ontwikkelaar lopen om je Chromebook te ontlasten). Zo kun je dus ook op minder krachtige Chromebooks video’s bewerken, zolang je maar niet aan het monteren slaat, want dát kan deze app dan weer niet.

Clipchamp
Tip 04 Video’s bewerken, converteren, comprimeren of vastleggen met je webcam doe je met Clipchamp.

Tip 05: Office Online

Elke Chromebook is automatisch voorzien van Google Docs. Heb je echter heimwee naar Microsoft Office: die kun je op je Chromebook gebruiken in de vorm van Office Online. Dat is weliswaar niet (helemaal) gratis, maar het geeft je wel toegang tot de Office-programma’s waar je wellicht al jaren mee werkt. Je kunt Office Online natuurlijk ook via je browser benaderen, maar door de Chrome OS-app te installeren (wat vergelijkbaar is met hoe Google Docs werkt op je Chromebook) is het net even iets efficiënter.

Office online
Tip 05 Vind je Google Docs niets? Probeer dan eens Office Online op je Chromebook.

Tip 06: LastPass

Als je online bent (en dat is waar een Chromebook voor ontworpen is), is het essentieel dat je ingewikkelde en lastig te kraken wachtwoorden gebruikt. Maar ja, die onthoud je waarschijnlijk niet en opschrijven is minstens zo gevaarlijk. Een wachtwoordmanager zoals het gratis LastPass is de oplossing. Je installeert deze app op je Chromebook en elke keer dat een website een wachtwoord van je nodig heeft, wordt dit wachtwoord automatisch ingevuld. De kluis beveilig je met een hoofdwachtwoord; dat is het enige wachtwoord dat je nog hoeft te onthouden.

LastPass
Tip 06 Als alles in de cloud hangt, zijn goede wachtwoorden essentieel. LastPass helpt je hierbij.
Een takenlijst is onmisbaar op je Chromebook, zéker als deze ook Gmail-integratie heeft

Tip 07: Any.do

Een app die je helpt takenlijstjes te maken is enorm nuttig en Any.do is een van de beste apps op dit gebied; er bestaat zelfs een aparte Chromebook-app van. Hoe een takenlijstjes-app werkt, hoeven we je niet te vertellen, maar sterk aan deze app is vooral de Gmail-integratie, waardoor je mails direct kunt toevoegen als taken. Daarnaast kun je bestanden toevoegen, taken eenvoudig delen met anderen of delen op social media.

Any.do
Tip 07 Takenlijstjes helpen je efficiënter werken en er zijn maar weinig apps die dat beter faciliteren dan Any.do.

Android op je Chromebook?

De meeste apps die we bespreken in dit artikel zijn te downloaden via de Chrome Web Store en zijn speciaal gemaakt voor je Chromebook. Alle Chromebooks die gemaakt zijn in en na 2017, hebben ook toegang tot de Google Play Store. Dit betekent dat je vrijwel alle apps die je op je Android-telefoon en tablet gebruikt, ook kunt gebruiken op je Chromebook. Heb je een Chromebook die gemaakt is vóór 2017, dan is dit niet per se onmogelijk, er komen nog steeds updates voor oudere modellen uit die toegang tot de Google Play Store bieden.

Tip 08: Pocket

Als je aan het werk bent, ligt afleiding voortdurend op de loer. Voor je het weet ben je een leuk filmpje aan het kijken of een interessant artikel aan het lezen. Met Pocket kun je rechtstreeks vanuit je browser artikelen, filmpjes of andere interessante content even in je ‘digitale broekzak’ stoppen. Heb je pauze of ben je niet aan het werk? Dan klik je op het pictogram van Pocket op je bureaublad en staat alles dat je hebt bewaard op je te wachten … ook als je geen internetverbinding hebt!

Pocket
Tip 08 Afleiding bewaren tot later doe je met behulp van Pocket.

Tip 09: Videostream

Wat de grootte van het scherm van je Chromebook ook is, soms heb je geen zin om een film of serie, of leuke YouTube-filmpjes op je laptop te bekijken en wil je het gewoon naar je televisie streamen. Videostream is dan de beste app om te downloaden. Deze gratis app maakt het mogelijk om alle videocontent op je Chromebook naar je televisie te casten (daar heb je dan wel een Chromecast voor nodig). Wil je ook ondertitels en meer controle over de output, dan is een abonnement noodzakelijk, maar dat kost je nog geen anderhalve euro per maand.

Videostream
Tip 09 Videostream streamt al je videocontent naar tv, vooropgesteld dat je een Chromecast hebt.

Tip 10: Sketchpad

Heb je een Chromebook met een aanraakscherm en een stylus, dan mag deze app absoluut niet in je collectie ontbreken. We durven niet te beweren dat iedereen een kunstwerk met deze app kan maken, maar als je een beetje tekentalent in je vingers hebt, dan zul je merken dat deze app het je wel héél gemakkelijk maakt.

Sketchpad
Tip 10 Ondersteunt je Chromebook een stylus, dan mag Sketchpad écht niet ontbreken.

Tip 11: Remote Desktop

Chromebooks zijn fantastisch, maar mocht je toch nog iets van je pc nodig hebben, dan kun je dankzij de Chrome-extensie Chrome Remote Desktop heel eenvoudig verbinding maken met die pc (vooropgesteld dat je die computer daarop hebt voorbereid). Zo heb je het voordeel van een Chromebook en het gemak van een pc binnen handbereik. Je hoeft daarbij niet bang te zijn dat je Chromebook niet krachtig genoeg is, want de pc regelt in dit geval het rekenwerk.

Remote Desktop
Tip 11 Toch even iets van je pc nodig? Met Chrome Remote Desktop maak je zo verbinding.

Tip 12: CrossOver

Is er geen pc om verbinding mee te maken en heb je toch een Windows-programma nodig, dan is CrossOver een fantastische oplossing. CrossOver is een app waarmee je Windows-programma’s op je Chromebook draait. Dit werkt overigens niet voor álle Windows-programma’s; je bent beperkt tot de catalogus die dit programma aanbiedt, maar die catalogus is wel immens groot (al vind je er wel alleen oude versies van Office). CrossOver vind je niet in de Chrome Web Store, maar in de Google Play Store. Je hebt dus wel een Chromebook nodig die deze app-store ondersteunt (kortom, een Chromebook die niet ouder is dan 2,5 jaar). Klein nadeel: CrossOver is niet gratis en je betaalt er 58 euro per jaar voor.

CrossOver
Tip 12 Zelfs als je geen pc hebt, kun je alsnog Windows-apps op je Chromebook gebruiken.

Tip 13: Spotify

Spotify is gewoon op je Chromebook te installeren. En deze app raden we je absoluut aan, want samen met Netflix (zie tip 15) verandert deze app je Chromebook in een supermedia­speler, zonder dat je daarvoor schijfruimte in hoeft te leveren. Dat laatste is relevant, want schijfruimte is op Chromebooks helaas nog wel vaak erg beperkt.

Spotify
Tip 13 Installeer Spotify op je Chromebook; muziek afspelen kost je dan geen schijfruimte.

Tip 14: All-in-one messenger

De app die we je nu aanraden is niet alleen fantastisch voor je Chromebook, maar eigenlijk voor alle computers in het algemeen. Facebook Messenger, WhatsApp, Skype, Slack – het is duizelingwekkend hoeveel communicatie-apps je tegenwoordig in de gaten moet houden. All-in-one messenger combineert alle genoemde messengers (inclusief nog veel meer) in één lichtgewicht programma. Dat betekent dus dat je alleen All-in-one messenger hoeft te openen en per tabblad de berichten kunt beantwoorden. Efficiënter dan dit wordt het niet en bovendien vraagt het minder van je systeem dan wanneer je al die diensten afzonderlijk open hebt staan.

Facebook Messenger
Tip 14 Belast je Chromebook niet met te veel communicatie-apps, combineer ze in één.

Tip 15: Netflix

Het is misschien een open deur om Netflix te noemen in een artikel over apps die niet mogen ontbreken op je Chromebook, toch hebben we daar een verdraaid goede reden voor. Netflix werkt namelijk goed in Windows, maar wat je in Windows niet kunt, is films en series downloaden om ze offline te kijken (althans, niet op een manier die Netflix toestaat). Chromebooks hebben die optie wél, omdat Netflix via een app kan worden bekeken in plaats van via de browser. Ideaal om je films en series bijvoorbeeld in de trein of het vliegtuig te bekijken.

Netflix
Tip 15 Netflix is handiger op je Chromebook dan op Windows, omdat je films en series nu kunt downloaden.

1 Reactie(s) op: Dit zijn de beste apps voor je Chromebook

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 29 januari 2020 14:52 willemvv23
    https://chrome.google.com/webstore/detail/screencastify-screen-vide/mmeijimgabbpbgpdklnllpncmdofkcpn Screencastify is een handige app voor het opnemen van instructievideo's en ze te delen. Goede integratie met Google Drive.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.