Dit zijn de beste essentiële gratis Windows 10-apps

Door: Justin Doornekamp | 18 februari 2021 06:05

Windows 10
Review

Waarom zou je dure software kopen, als er ook vele goede gratis alternatieven zijn. Wij zetten de beste gratis Windows 10-apps die je écht moet hebben op een rijtje.

Audacity 

Met de app Audacity kun je gemakkelijk al je audio bewerken. In een handomdraai voer je geavanceerde geluidsbewerkingen door, kun je korte teksten inspreken en bewerken, wat ideaal is als je bijvoorbeeld een podcast wil opnemen. Zelfs een muziekquiz maken is met Audacity geen probleem!

Notepad++

Even een snelle memo opstellen of wat gedachtespinsels op papier zetten, doe je mogelijk met Kladblok, dat standaard in iedere versie van Windows te vinden is. Desondanks biedt Kladblok wel heel weinig mogelijkheden. Een alternatief is Notepad++, een superkrachtig kladblok met tabbladen, autocomplete, html-codering, bladwijzers en nog veel meer.  

LibreOffice

Word, PowerPoint en Excel zijn populaire Office-apps, maar voor tekstverwerking of presentaties hoef je de tools van Microsoft niet per se te gebruiken. Vooral omdat LibreOffice een goed, gratis alternatief biedt, terwijl je bestanden die zijn gemaakt in Office gewoon met de app kunt openen en bewerken. Bovendien vertoont de opensource tegenhanger van de Microsoft-programma’s veel gelijkenissen met de toepassingen in Office, waardoor je snel gewend zult raken aan de bewerkingstools van LibreOffice. 

TestDisk

Heb je veel foto’s, filmpjes of andere belangrijke bestanden op een schijf staan, dan hoop je natuurlijk dat er nooit een moment komt dat je die data verliest door bijvoorbeeld schijfproblemen. Gelukkig biedt het gratis TestDisk een goede totaaloplossing voor de meest voorkomende schijfproblemen. Dit programma herstelt verloren gegane partities, bootsectoren en file allocation tables en laat je gewiste bestanden terughalen.  

CCleaner

CCleaner biedt nog steeds een van de beste manieren om schijfruimte vrij te maken, bestandsresten op te ruimen en je browser te ontdoen van overbodige rommel. Eerst doet het programma een schoonmaakonderzoek, daarna een schoonmaakactie. In de tussentijd kun je achterover zitten en de tool al het werk laten doen. 

Cobian Backup

We schreven het al: niemand wil zijn opgeslagen bestanden kwijtraken. Alleen daarom is het al belangrijk om geregeld een back-up van je systeem te maken en de freeware Cobian Backup helpt je hierbij. Stel zelf de momenten in waarop de tool een back-up moet maken en je hoeft daar niet meer over na te denken. Zo worden je gegevens automatisch veiliggesteld. 

Tablacus Explorer 

Niet tevreden over de Windows Verkenner? Probeer dan Tablacus Explorer, die door middel van tabbladen en meervoudige navigatiepanelen een stuk fijner en overzichtelijker werkt. Bovendien kun je de bestandbrowser uitbreiden met tal van add-ons, waardoor je het programma volledig naar je hand kan zetten. 

0 Reactie(s) op: Dit zijn de beste essentiële gratis Windows 10-apps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.