Dit zijn de beste freeware-tips van juni 2019

© PXimport

Dit zijn de beste freeware-tips van juni 2019

Geplaatst: 14 juni 2019 - 05:54

Aangepast: 14 december 2022 - 11:16

Redactie ID.nl

Freewaremakers zijn meestal enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij de gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste gratis software van juni en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Tip 01: Back-upkampioen

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8.x, 10

Dat het verstandig is om regelmatig back-ups te maken, weten we allemaal. Toch willen we er nog weleens met de pet naar gooien want ja, gedoe. Bij Microsoft weet men dat ook en dus heeft men door de jaren heen een aardig scala aan back-upfuncties aan de opeenvolgende Windows-versies toegevoegd. Toch kan het altijd beter en makkelijker, en zeker veelzijdiger. Er zijn maar weinig gratis programma’s zo veelzijdig als AOMEI Backupper. Dit programma laat je om te beginnen imagebestanden van complete schijven of partities maken. Deze images kun je als virtuele partitie mounten om er desgewenst losse bestanden uit te kopiëren. Behalve met images kan Backupper ook uit de voeten met klonen, en da’s dan weer handig als je bijvoorbeeld van gewone harde schijven naar ssd’s wilt migreren. Tot slot kan Backupper kopieën maken op bestandsniveau. Dat kan als incrementele of differentiële back-up, maar ook door te synchroniseren. Elke klus die Backupper kan klaren, kun je als taak op vaste tijden laten uitvoeren of automatisch onder bepaalde omstandigheden (zoals direct na het inloggen). Er zijn maar enkele situaties (zoals migreren naar een heel nieuw systeem) waarin de betaalde Pro-versie nodig is.

 

© PXimport

Tip 2: Alleslezer

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8.x, 10, MacOS, Linux, iOS

Wie lang in het computerwereldje meeloopt, heeft door de jaren heen voor alleen al afbeeldingen of eenvoudige animaties een ware stortvloed aan bestandsformaten voorbij zien komen. Veel van deze bestandsformaten worden allang niet meer ondersteund omdat de hard- of software waar ze bij hoorden er niet meer is. Heb je nog ergens zulke bestanden liggen, dan lijkt alle hoop vervlogen om er ooit nog iets mee te kunnen, maar de kans is reëel dat XnConvert er nog wel chocola van kan maken. Dit programma kan namelijk overweg met zo’n 500 bestandsformaten, variërend van alledaags (jpg, png, enzovoort) tot zeer exotisch en/of antiek. Niet alleen kun je bestanden in deze 500 formaten in bulk converteren naar iets anders, daarnaast kun je er ook een complete gereedschapskist aan bewerkingen op loslaten. Deze variëren van eenvoudige bewerkingen zoals roteren of kleurdiepte aanpassen tot het automatisch oppeppen van contrast, helderheid en scherpte. Je kunt zelfs allerlei creatieve effecten op een stapel afbeeldingen loslaten en ze voorzien van een watermerk. Al deze bewerkingen kun je bovendien naar hartenlust stapelen.

 

© PXimport

Je kunt bestanden in 500 formaten in bulk converteren en er een complete gereedschapskist aan bewerkingen op loslaten.

-

Tip 03: Vlucht

Geschikt voor: elk systeem

Waar we vroeger nog naar een reisbureau gingen om een vliegvakantie te regelen, boeken we tegenwoordig steeds meer vluchten online. Logisch, want gemak dient de mens. Meestal is de procedure daarbij dat we besluiten dat we naar bestemming X willen en dus aan een boekingssite vragen hoe we zo goedkoop mogelijk van bijvoorbeeld Schiphol in X komen. Het kan echter ook anders, namelijk door onszelf de vraag te stellen: waar kan ik vanuit luchthaven Y allemaal naartoe en hoe vaak en op welke dagen kan dat? Op die vraag krijg je het best antwoord bij Vliegverbindingen.nl. Deze site toont een kaart met grote, middelgrote en kleine luchthavens en klik je daarop, dan zie je alle bestemmingen. Klik je vervolgens op een bestemming, dan zie je data en vluchttijden en kun je zelfs op zoek naar de goedkoopste tickets. Bij deze zoekactie kun je desgewenst nog een favoriete luchtvaartmaatschappij opgeven.

 

© PXimport

Tip 04: Virtuele wereld

Geschikt voor: Windows 10

Wie denkt dat de computerwereld wordt gekenmerkt door alleen vooruitgang, heeft het mis. Een mooi voorbeeld is Microsofts concurrent van Google Maps, genaamd Bing Maps. Deze bood onder de naam Bird’s Eye jarenlang voor allerlei locaties fraaie luchtfoto’s vanaf geringe hoogte en vanuit verschillende hoeken. In plaats van dit aanbod verder uit te breiden is het geheel verdwenen, en wie nu zoiets voor Windows zoekt wordt doorverwezen naar de app (niet eens van Microsoft, maar wel op basis van data van Bing) Earth View - Map 3D. Deze app biedt satellietbeelden van de hele wereld, maar ook een 3D-weergave van een aantal plaatsen. Hoewel de omvang van het 3D-aanbod niet kan tippen aan dat van Google, biedt de app voor de plekken die wél vertegenwoordigd zijn een leuk alternatief – zeker ook omdat de kwaliteit van de modellen vaak uitstekend is. Helaas zijn Nederlandse steden nog niet in de lijst opgenomen, dus daarvoor moet je sowieso nog even bij Google zijn.

 

© PXimport

Tip 05: Vorm+inhoud

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8.x, 10

Behalve wellicht Maarten van Rossem heeft bijna niemand altijd dezelfde kleding aan (de man moet over een onuitputtelijke collectie zwarte truien beschikken). Maar waarom zitten we dan wel bijna allemaal steeds tegen hetzelfde bureaublad aan te kijken? Dat moet toch anders kunnen?! Op Wallpaperswide.com vind je niet alleen een riante collectie geschikte afbeeldingen, maar ook het programma DesktopSlides, dat op gezette tijden automatisch de achtergrond van je beeldscherm wijzigt.

De duizenden afbeeldingen op de site zijn verdeeld in categorieën als stadsgezichten (City), dieren (Animals) en natuur (Nature). Afhankelijk van de afbeelding kun je die in een veelheid aan formaten downloaden – vaak tot zeer hoge resolutie en regelmatig ook voor meerdere beeldschermen en/of voor mobiele apparaten. Het eenvoudig te bedienen DesktopSlides laat je eigen of gedownloade afbeeldingen op het bureaublad zetten en kan zelfs automatisch nieuwe exemplaren downloaden (tot acht per dag).

 

© PXimport

Tip 06: Duplicaat

Geschikt voor: Windows Vista, 7, 8.x, 10

De usb-stick is een mooie uitvinding. Zo’n piepklein staafje waar een heleboel gegevens op passen is een ideaal medium om informatie te verspreiden. Maar stel nu dat je met een groep mensen iets leuks hebt gedaan en je wilt iedere deelnemer een passend aandenken geven in de vorm van een usb-stick boordevol beeld en geluid van die gelegenheid. Leuk, maar als de groep enige omvang heeft, zit je je al snel helemaal suf te kopiëren. Wie usb-stickjes in bulk wil dupliceren, kan terecht bij ImageUSB. Met dit programma maak je eerst een imagebestand van de te kopiëren stick. Vervolgens prik je in elke vrije usb-poort van je pc (en dat kunnen er tegenwoordig nogal wat zijn) een blanco stick en geef je ImageUSB de instructie om het imagebestand naar alle poorten tegelijk te kopiëren. Zelf ga je even wat anders doen en als je terug bent, kun je alle sticks netjes uitwerpen en vervolgens uit de poort verwijderen. Als dat geen tijdbesparing is …

 

© PXimport

Met Subsonic kun je altijd en overal naar je eigen muziekverzameling luisteren.

-

Tip 07: Platenkast

Geschikt voor: 7, 8.x, 10, Linux, MacOS

Wat leven we toch in een mooie tijd. Vroeger moest je een elpee uit de platenkast halen, de schijf uit de buiten- en binnenhoes nemen, op de platenspeler leggen en aan de gang slingeren voordat je van muziek kon genieten. Met cd’s werd dat proces nauwelijks eenvoudiger. Maar toen kwamen pc’s en mp3’tjes, en hoefde je maar op een bestand te klikken om naar je favoriete muziek te kunnen luisteren. Bleef over één bezwaar: je moest er wel voor bij je pc zitten. Maar wat als je ook onderweg naar je eigen muziek wilt luisteren? Gebruikers van een nas van Synology hebben het makkelijk; die kunnen een app installeren om de inhoud van hun nas vanaf bijvoorbeeld een iPhone te benaderen. Maar als je een ander merk nas hebt of als je muziek op een lokale schijf staat, schiet je daar weinig mee op. Maar niet getreurd, want dan is er Subsonic. Hiermee zet je razendsnel en simpel je eigen server op. Vervolgens maak je één of meerdere gebruikers aan en daarna kun je altijd en overal naar je eigen muziekverzameling luisteren. Dat kan eenvoudig vanaf elk apparaat met een browser via een webinterface, maar er zijn ook speciale apps voor onder meer iOS en Android (doorgaans niet van de makers van Subsonic, maar ze werken er niet minder om). Ook bestaat er een Kodi-plug-in voor wie een mediaspeler met dat systeem heeft. Kortom: met Subsonic heb je altijd je complete platenkast binnen handbereik.

Een premiumversie (1 dollar per maand) geeft je server een eigen naam en laat je ook video’s streamen.

 

© PXimport

Tip 08: Talenwonder

Zo met de vakantie voor de deur zie je de bui alweer hangen: je zult weer plaatsnemen in een Frans restaurant en weet uit ervaring alleen zeker dat je geen andouillettes moet bestellen, maar ‘veau’: was dat nou lam of kalf? Je vergeet het elk jaar weer. Gelukkig schiet de technologie steeds meer te hulp, bijvoorbeeld in de vorm van de nieuwste Google Translate-app(ook voor Android). Deze kan onder meer teksten lezen op foto’s, zodat voortaan geen enkele buitenlandse menukaart nog geheimen hoeft te kennen. Ook kan Translate dienstdoen als tolk. Leg je telefoon of tablet tussen jou en je gesprekspartner in en zeg om beurten wat. De app zal dan de woorden van A naar de taal van B vertalen en omgekeerd (niet door elkaar praten, want dan gaat het mis).

De app heeft kennis van ruim 100 talen, en bijna 60 daarvan kun je downloaden voor offline gebruik, wat op menig vakantiebestemming geen overbodige luxe is.

De kwaliteit van de vertalingen is door de jaren heen enorm toegenomen en is bij vlagen indrukwekkend. Anderzijds: het schort vaak aan idiomatische kennis, zodat zaken letterlijk vertaald worden met het uit het Rotterdams vertaalde ‘He began to scold me rottenly, so I gave that leip a beech’ als hilarisch voorbeeld.

 

© PXimport

Tip 09: Kleurfocus

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8.x, 10

De betere fotobewerkers beschikken over mogelijkheden om selectief kleuren te verwijderen, maar als je slechts incidenteel iets met foto’s doet en alleen over Paint beschikt, heb je die mogelijkheid niet. Wie toch zo nu en dan de aandacht op één specifieke kleur in een foto wil vestigen en geen complexe fotobewerker wil installeren, kan terecht bij een klein en portable programmaatje dat alleen dít kunstje flikt. Het heet Vampix en is kinderlijk eenvoudig in gebruik. Je opent een afbeelding en klikt ergens in de kleurenversie op de kleur die je wilt behouden. Vervolgens speel je wat met de schuifjes onder Thresholds om te bepalen hoeveel de te bewaren tinten in rood-, groen- en blauwwaarde mogen afwijken van de geselecteerde kleur. Met de knopjes Narrow, Medium en Large stel je snel een algemeen bereik in. Is het resultaat naar wens, dan volstaat een klik op Save om het kunstwerk (uiteraard onder een nieuwe naam) op te slaan.

 

© PXimport

Tip 10: Typ-isch

Geschikt voor: Windows XP, Vista, 7, 8.x, 10

Vooral in de gamerswereld zie je tegenwoordig de wildste toetsenborden met onder elke toets een veelkleurig ledlampje waarmee je het apparaat omtovert tot een soort discovloer. Gebleven zijn uiteraard de symbolen op de knoppen, en laat ervaren pc-gebruikers met een redelijke typvaardigheid die nu juist níet gebruiken omdat ze blind typen.

De frustratie van zulke turbotypisten is groot wanneer ze bijvoorbeeld overstappen van hun desktop op de laptop met een net iets andere lay-out, waardoor ze regelmatig een verkeerde toets aanslaan. En dan zijn er nog de situaties waarin een toets door de tand des tijds niet meer zo lekker werkt, of waarin je simpelweg zou willen dat een functie (tijdelijk) ergens anders zat. Een bekend voorbeeld van dat laatste is de grote afstand tussen de Tab-toets en het numerieke deel van het toetsenbord, die bij datainvoer in een spreadsheet niet ideaal is. Voor al deze situaties is er het piepkleine en erg handige KeyTweak. Hiermee kun je aan bijna elke toets op een toetsenbord een andere functie toewijzen (en dit uiteraard ook weer gemakkelijk ongedaan maken). Ook kun je verschillende profielen opslaan.

0,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten