Dit zijn de beste grafische trucjes in PowerPoint

Door: Edmond Varwijk | 10 februari 2020 17:01

How To

Heb je ook weleens moeite gehad wakker te blijven tijdens een presentatie met slides die alleen maar tekst bevatten, met als klapper een grappig bedoelde afbeelding? De meeste presentaties zien eruit alsof ze uit de jaren 90 komen, terwijl de grafische mogelijkheden van het programma enorm zijn verbeterd. Wij laten zien hoe je elke presentatie die je in PowerPoint maakt, een upgrade geeft door grafische trucjes te gebruiken.

Tip 01: Ontwerpideeën

Dat PowerPoint veel in z’n mars heeft, maar de meeste gebruikers maar nauwelijks iets van dat potentieel gebruiken, weet Microsoft ook. Maak je gebruik van Office 365 en wil je een presentatie in PowerPoint gaan maken, dan krijg je meteen al een groot aantal grafisch best aantrekkelijke opties om je presentatie vorm te geven. Voor een haastklus is zo’n vooringesteld sjabloon ook helemaal geen slechte keuze. Ben je je presentatie aan het maken, en heb je inspiratie nodig voor en creatieve dia-indeling, raadpleeg dan Ontwerpen / Ontwerpideeën, hiermee helpt Microsoft je een flink eind op weg. Toch is het geen oplossing voor een presentatie die echt moet knallen. Daarvoor worden er te vaak helemaal geen ontwerpideeën weergegeven en blijf je uiteindelijk alsnog met een vrij standaard presentatie achter.

Ontwerp
De functie Ontwerpideeën in Office 365 is een prima hulpmiddel als je een presentatie snel aantrekkelijker wilt maken.

Tip 02: Grafische functies

Wil je zelf grafische verbeteringen aan een presentatie toevoegen, dan zijn daar genoeg mogelijkheden voor in PowerPoint. Je moet ze alleen weten te vinden, want vaak zijn het opties die je op het eerste gezicht niet direct koppelt aan het opmaken van een presentatie. Bovendien zijn veel mogelijkheden niet direct zichtbaar, maar worden pas actief wanneer je een foto of tekst selecteert. De reden hiervoor is dat Microsoft haar programma’s niet te complex wil maken en derhalve bepaalde functies wegstopt in menu’s die pas zichtbaar worden als ze ook echt relevant zijn. Heb je wat minder ervaring met PowerPoint, of Office 365 in het algemeen, dan is dat in het begin even wennen.

Grafische functies
De functie om vormen in een presentatie te zetten lijkt saai, tot je erachter komt hoeveel je ermee kunt.

Verschillende versies

De kern van PowerPoint is al vele versies niet noemenswaardig veranderd. Dat maakt het niet gek om te denken dat je ook met PowerPoint 2007 of 2010 nog prima uit de voeten kunt. Voor een deel is dat ook zo. Maar juist in de laatste versies van PowerPoint (2016 en 2019) investeert Microsoft flink in de grafische mogelijkheden van het programma. Wil je gebruikmaken van die mogelijkheden, dan is het dus noodzakelijk te upgraden. Met Office 365 Home krijg je altijd automatisch de nieuwste versie, maar zit je wel vast aan een abonnement waarvoor je maandelijks tien euro of jaarlijks 100 euro voor moet neerleggen.

Heeft het bedrijf waar je werkt al Office 365, dan mag je in veel gevallen als medewerker het ook thuis gebruiken en via Surfspot.nl kunnen studenten voor een klein bedrag per jaar Office 365 gebruiken. Deze manieren laten je toe ver onder de reguliere prijs toch met de nieuwste Office en dus ook PowerPoint aan de slag te kunnen.

Surfspot
Via Surfspot kun je vaak goedkoper de nieuwste versie van Microsoft Office aanschaffen.
Vooral de laatste jaren investeert Microsoft veel in de grafische mogelijkheden van PowerPoint

Tip 03: Afbeelding in vorm

Een optie die je kunt gebruiken voor mooie grafische effecten in PowerPoint, is het opvullen van een vorm met een foto. Begin met het invoegen van de vorm via Invoegen / Vormen en kies de vorm. Trek nu met de muis de vorm naar de gewenste grootte en plek. De vorm zou nu nog steeds geselecteerd moeten zijn, klik anders met de muis eenmaal op de vorm. Kies nu voor Vormindeling / Vormopvulling / Afbeelding. Er zijn drie opties om een afbeelding in te voegen, wij kiezen voor een foto van onze pc, dus klikken we op Uit een bestand. Selecteer nu de foto op de pc en klik op Invoegen.

Vormen
Vormen zijn een interessant middel om verrassende effecten met afbeeldingen te maken.

Dia-indeling

Elke dia in PowerPoint heeft een standaardindeling. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld een titel met een subtitel, een titel met een foto eronder of een dia met inhoud en tekst. Deze standaardindelingen zijn handig als je tekstuele inhoud wilt tonen, maar voor grafische effecten zijn die indelingen vooral lastig. Je wilt dan gewoon een lege dia, zodat je niet gehinderd wordt door allerlei vakken. Om van een bestaande dia de indeling aan te passen, klik je met de rechtermuisknop op de dia in het voorbeeldvenster en kies Indeling / Leeg. Voeg je een nieuwe dia toe, dan kun je via Dia’s / Nieuwe dia meteen de gewenste indeling kiezen.

Dia-indeling
Een lege indeling biedt maximale vrijheid bij het maken van een geheel eigen, grafisch vormgegeven dia in PowerPoint.

Tip 04: Werken met vormen

Wil je een presentatie er grafisch interessant uit laten zien, dan spelen vormen een belangrijke rol. Het is daarom handig iets meer te weten van het werken met vormen. Een eerste handigheid heeft te maken met het invoegen van een vorm. Met Shift ingedrukt maakt PowerPoint namelijk alle zijden van een vorm automatisch even groot. Een rechthoek wordt dus een vierkant, een driehoek een gelijkbenige driehoek en een rondje een echte cirkel. Standaard wordt de vorm naar één kant uitgerekt, die waarin je de muis beweegt. Maar druk je hierbij de Ctrl-toets in, dan wordt de vorm in beide richtingen groter gemaakt. Om een vorm te dupliceren, gebruik je de toetscombinatie Ctrl+D waarna je de gekopieerde vorm kunt verplaatsen. Ook kun je Ctrl ingedrukt houden terwijl je de vorm met de muis naar een andere plek sleept. Een geselecteerde vorm kun je via de ronde pijl erboven draaien, maar dit kan ook heel precies via Vormindeling / Rangschikken / Draaien. Dit menu biedt ook de mogelijkheid een vorm te verticaal of horizontaal te spiegelen. Heb je meerdere vormen en wil je ze op dezelfde hoogte uitlijnen, selecteer dan met de muis de desbetreffende vormen door er een vierkant overheen te slepen, of klik, met de Ctrl-toets ingedrukt, op alle vormen die je wilt uitlijnen. Kies vervolgens voor Vormindeling / Rangschikken / Uitlijnen en selecteer hoe je de vormen wilt uitlijnen.

Werken met vormen
Vormen kun je strak naast of onder elkaar zetten door ze netjes uit te lijnen.

Tip 05: Foto in twee vormen

Wil je op je dia een afbeelding in een vorm die je niet tussen de standaard vormen kunt vinden? Maak ‘m dan zelf door meerdere vormen samen te voegen. Maar hiervoor een nieuwe dia met een lege indeling aan. Voeg een cirkel toe via Invoegen / Vormen en selecteer Ovaal. Teken een ovaal en druk op Shift om er een cirkel van te maken. Druk op Ctrl+D om de cirkel te dupliceren en zet de nieuwe cirkel naast de eerste. Maak die cirkel nu kleiner of groter. Voeg meer cirkels toe tot er een aantrekkelijke vorm met meerdere cirkels van verschillende groottes ontstaat. Maak ook enkele cirkels die over de rand van de dia gaan. Is de compositie naar tevredenheid, selecteer dan alle cirkels, bijvoorbeeld met Ctrl+A. Haal nu eerst de lijntjes rond de vormen weg via Vormindeling / Vormcontour / Geen contour. Met nog steeds alle vormen geselecteerd, maak je via Vormindeling / Rangschikken / Groeperen / Groeperen van alle losse vormen één vorm. De gegroepeerde vorm is automatisch geselecteerd. Klik dan op Vormindeling / Vormstijlen / Vormopvulling en kies weer Afbeelding / Uit een bestand. Selecteer een afbeelding en kies Invoegen. De afbeelding wordt nu in alle vormen geplaatst, wat best een mooi effect kan geven.

Foto in vormen
Een afbeelding eens wat anders dan anders weergeven doe je door meerdere vormen te groeperen en dan te vullen.

Tip 06: Origineel toevoegen

Afhankelijk van de foto die je hebt gebruikt en het effect dat je wilt bereiken, kan het een extra dimensie aan de dia geven door de originele foto als achtergrond te gebruiken. Kies Invoegen / Afbeelding en selecteer de foto die je ook als vulling van de vorm(en) hebt gebruikt. Bevestig met Openen. PowerPoint plaatst de foto nu in de dia. Sleep de foto nu over de gegroepeerde vormen en trek aan de zijkanten van de foto tot deze precies gelijk aan de vormen is. De automatische uitvulling van PowerPoint helpt je hierbij. Kies vervolgens voor Afbeeldingsopmaak en verplaats de foto via Rangschikken / Naar achteren achter de vormen. Maak nu via Afbeeldingsopmaak / Aanpassen / Kleur de foto zwart-wit of grijs, of selecteer een van de andere effecten.

Origineel toevoegen
Door de originele foto toe te voegen als achtergrond versterk je het effect.
Zet een vorm buiten de dia zodat je de achtergrond probleemloos over de hele dia kunt plaatsen

Tip 07: Volledige pagina

Een beperking van het toevoegen van de achtergrondfoto en deze gelijk te zetten aan de gegroepeerde vorm, is dat de achtergrondfoto maar een deel van de dia in beslag neemt. Voor het totale plaatje is het mooier wanneer de achtergrondfoto de hele dia bedekt. Dit is lastig, maar niet onmogelijk. Voeg bij het plaatsen van de vormen, zie tip 5, één extra vorm toe aan de andere zijde van de dia, buiten de dia. Selecteer nu alle vormen, inclusief deze extra vorm en groepeer ze tot één vorm. Voeg de afbeelding weer toe. Ga daarna verder zoals beschreven in tip 6 om de achtergrond toe te voegen aan de dia. Door die ene vorm buiten de dia is het nu mogelijk geworden de achtergrondafbeelding over de hele dia te plaatsen.

Paginavullend
Door één extra vorm, helemaal rechts buiten de dia te plaatsen...

Tip 08: 3D-model maken

Een nog mooier effect kun je bereiken met meerdere foto’s. Voeg een lege dia toe en kies Invoegen / Afbeelding. Voeg nu zes foto’s toe die ofwel alle zes het portretformaat hebben (rechtopstaand) of alle zes het landschapsformaat hebben (liggend). Klik de foto’s met Ctrl ingedrukt aan en voeg ze in één keer toe aan de dia. Selecteer vervolgens alle zes de foto’s door er met de muisknop ingedrukt een rechthoek omheen te slepen. Zet nu de muisknop op een van de vulgrepen (de witte rondjes op de hoek van de selectie) en maak de foto’s in één keer allemaal tegelijk kleiner zodat ze klein genoeg zijn om samen op een dia te passen. Klik nu naast de foto’s om de selectie op te heffen en zet de foto’s netjes naast elkaar met tussen de foto’s telkens een even grote tussenruimte. De automatische uitlijning van PowerPoint kan je hierbij helpen. Selecteer opnieuw alle foto’s en plaats ze op het klembord met Ctrl+X of Start / Klembord / Knippen. Open vervolgens het programma Paint 3D. Klik op Nieuw en plak dan met Ctrl+V de inhoud van het klembord in het 3D-document. Klik nu op 3D Maken en klik dan op Menu / Opslaan als / 3D-Model om het 3D-model op uw computer te bewaren.

3D-model maken
Afbeeldingen, foto’s, vormen, figuren en tabellen laten zich allemaal in een document invoegen.

Tip 09: 3D in PowerPoint

Niet alleen Paint 3D is nieuw in Windows 10, ook de ondersteuning voor 3D-modellen in Office is nieuw. We laten zien hoe je hiervan gebruikmaakt. Sluit Paint 3D af en keer terug naar PowerPoint. Selecteer de lege dia en maak nu eerst de achtergrond van de dia. Gebruik hiervoor een foto die past bij de zes foto’s die je gebruikt in het 3D-model. Het mooiste is een foto waarbij het onderwerp zich duidelijk links of rechts bevindt. Wanneer de foto niet overeenkomt met het formaat van de dia, kies dan Afbeeldingsopmaak / Bijsnijden / Hoogte-breedteverhouding / 16:9. Klik even buiten de foto om het bijsnijden definitief te maken en maak daarna de foto vullend voor de hele dia. Gebruik de opties Afbeeldingsopmaak / Aanpassen / Correcties en Kleur om de foto bijvoorbeeld donkerder te maken. Kies dan Invoegen / 3D-modellen / Uit een bestand. Deze optie zit verscholen onder het pijltje naast de knop 3D-modellen. Blader nu naar het 3D-model dat je eerder hebt gemaakt in Paint 3D en kies Openen. Het model wordt ingevoegd en door op het 3D-symbool in het midden van het object te klikken, kun je ‘m in alle richtingen draaien.

3D in Powerpoint
Paint 3D is een leuke, maar nog weinig gebruikte aanvulling op Microsoft Office.

Professionele templates

Moet je een presentatie geven, maar ontbreekt de tijd er zelf werk van te maken, dan kun je met een kant-en-klaar PowerPoint-template veel tijd besparen. Via Bestand / Nieuw biedt PowerPoint keuze uit een aantal sjablonen voor presentaties en via Onlinesjablonen en -thema’s zoeken kun je er nog meer vinden. Wil je echt iets moois, zoek dan bijvoorbeeld eens op ‘professional powerpoint template free’ voor een aanbod aan gratis templates, maar kijk goed uit voor agressieve reclame en zelfs virussen. En hoewel niemand graag betaalt voor wat ook gratis kan, kun je voor een relatief klein bedrag wel hele mooie templates aanschaffen. We hebben het dan over tien à twintig euro voor een professioneel ontworpen template met heel veel mogelijkheden. Goede bronnen zijn graphicriver.net, powerpointify.com, envato.com en slidemodel.com.

Template
Heb je weinig tijd, maar wil je toch indruk maken met je presentatie, zoek dan online naar een kant-en-klaar template.
Je kunt ook een video op de achtergrond van je dia laten afspelen

Tip 10: Achtergrondvideo

Niet een afbeelding, maar liever een video als achtergrond van je dia? Maak dan een lege dia en kies Invoegen / Video / Video op mijn pc. Selecteer een video en plaats deze beeldvullend in de dia. Selecteer de video en kies voor Afspelen / Video-opties / Begin / Automatisch. Ook hier kun je weer allerlei grafische effecten op toepassen, en bovenal kun je de eerder toegepaste grafische effecten ook op deze dia toepassen.

Om een beeld uit de video als vormopvulling in te stellen, start je VLC Media Player (gratis te downloaden van www.videolan.org). Klik dan op Extra / Voorkeuren en kies linksonder bij de Weergaveopties voor Alles. Blader nu in de lijst met opties naar Video / Filters en selecteer Scénefilter. Configureer als opties bij Prefix mappad de map waar je de filmbeelden wilt opslaan en bij Opnameverhouding de waarde voor om de hoeveel filmbeelden je wilt opslaan. Ga nu terug naar Filters en zet rechts een vinkje bij Scénevideofilter en klik daarna op Opslaan. Open nu het filmbestand en speel het af. VLC zal nu de stills bewaren in de opgegeven map. Vervolgens kun je een van de opgeslagen beelden als Vormopvulling gebruiken, met de bewegende video op de achtergrond.

Achtergrondvideo
Zelfs een videobeeld laat zich als vulling van de vormen gebruiken.

0 Reactie(s) op: Dit zijn de beste grafische trucjes in PowerPoint

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.