Dit zijn de beste programma's voor videobewerking

Door: maikel-dijkhuizen | 16 april 2018 14:40

videokaart
Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2: de test
 3. Pagina 3: conclusie

Praktisch iedereen met een smartphone maakt geregeld een filmpje. Het is zonde om niets met deze beelden te doen. Met een geschikte videobewerker rijg je alle videoclips netjes aan elkaar en voorzie je het resultaat van mooie effecten. De vraag is natuurlijk met welke videobewerker je aan de slag gaat. Computer!Totaal zet zeven betaalde én vijf gratis programma's voor videobewerking op een rij.

De meeste mensen maken filmopnamen met een smartphone. Dat kan tegenwoordig prima, want deze minuscule camera’s zijn van een acceptabele kwaliteit. Nieuwe toestellen filmen in ultra hd met een verversingssnelheid van dertig beelden per seconde. Dat levert zeer vloeiende opnamen op! Wie het serieuzer aanpakt, gebruikt voor video-opnamen een aparte camcorder. Daar zit doorgaans een betere lens op, wat normaal gesproken resulteert in beelden met meer helderheid en contrast. Bovendien zoom je vanwege de optische lens moeiteloos in zonder verlies van pixels. Zodra de geheugenkaart vol is, dien je al het opgenomen videogeweld ergens een plekje te geven. Natuurlijk kun je al die losse videoclips op een pc of nas dumpen, maar de kans is groot dat je nauwelijks meer naar dit ruwe materiaal omkijkt. Met een geschikte videobewerker snijd je saaie momenten weg en maak je een kant-en-klare film die je overal kunt afspelen. Maar liefst twaalf uitgebreide videobewerkers passeren in deze test de revue.

Mobiel bewerken?

Er bestaan ook allerlei apps voor smartphone/tablet waarmee je simpele bewerkingen uitvoert. Je kunt hiermee bijvoorbeeld videoclips inkorten, muziektracks toevoegen, overgangen instellen en filters toepassen. Voor losse videoclips en eenvoudige bewerkingen voldoen de meeste videobewerking-apps prima, maar het is ondoenlijk om hiermee een gelikte film van meerdere videobronnen samen te stellen. Bovendien zijn de bedieningsmogelijkheden op een aanraakscherm beperkt. Voor het echte werk gebruik je daarom nog altijd een videobewerker op een pc met een groot scherm.

Basisfunctionaliteit

Of je nou een betaald of gratis programma installeert, een aantal zaken mag je van iedere moderne videobewerker verwachten. Zo is er altijd een tijdlijn waarmee je losse videoclips aan elkaar monteert en soundtracks toevoegt. Fragmenten die je niet in de uiteindelijke film wilt gebruiken, knip je weg. Verder gebruiken de meeste pakketten overgangen, zodat je fragmenten soepel in elkaar over laat lopen. Het aanbod van deze overgangen wisselt nogal, dus daar werpen we in deze test een kritische blik op. Voor de weergave van extra informatie voeg je eventueel titels, ondertitels en een aftiteling toe. Bij het afronden van de film implementeer je bij de betere pakketten een menu, mits je het resultaat op een schijfje brandt. Meestal kun je de film ook rechtstreeks delen op sociale media of op een harde schijf opslaan.

Onderscheidende gereedschappen

In deze test zoomen we vooral in op welke extra mogelijkheden een videobewerker biedt. Softwarefabrikanten proberen zich logischerwijs van elkaar te onderscheiden en proberen op te vallen met bijzondere gereedschappen. Zo kunnen veel uitgebreide videobewerkers slowmotion-video’s creëren, zodat je actievideo’s nauwkeurig in beeld brengt. Daarnaast is een stabilisator-functie nuttig voor degenen die een actiecamera gebruiken. Iedere videobewerker bevat weliswaar filters, maar het aanbod verschilt nogal. Ook daar gaan we dus op letten! Afhankelijk van welke software je kiest, creëer je bijvoorbeeld een ouderwetse zwart-witfilm of gelikte Hollywood-video. En hoe zit het eigenlijk met de ondersteuning van moderne 4K-video’s die voorzien zijn van de h.265/hevc-codec? Het creëren van 3D-video’s laten we in deze test links liggen, want deze techniek bestempelen we voor thuisgebruikers inmiddels als geflopt.

Gebruiksgemak

Voor een uniek eindresultaat is het gebruik van een geavanceerde videobewerker op de pc een absolute meerwaarde. Het is wel een vereiste dat de gebruikersomgeving zich prettig laat bedienen. Niemand vindt het fijn om in ellenlange menu’s naar de benodigde gereedschappen te speuren. Een mediabibliotheek is handig om op één plek alle videobestanden te benaderen. Dat voorkomt het doorspitten van verschillende bestandslocaties in de verkenner. Daarnaast is een stabiel programma een must, waarbij je niet te maken krijgt met ellenlange wachttijden. We controleren dan ook of de pakketten een evenwichtige indruk maken. Tot slot is een Nederlandstalige helpfunctie wel zo prettig, zodat ook beginnende gebruikers met de videobewerker uit de voeten kunnen.

iMovie

Ook voor bezitters van een Mac valt er genoeg te kiezen. Zo zijn meerdere besproken pakketten voor macOS beschikbaar. Apple heeft daarnaast zijn eigen gratis videobewerker, namelijk iMovie. Je importeert binnen dit programma 4K-beelden en voegt hieraan titels, muziek en speciale effecten toe. De beschikbare filters zien er erg gelikt uit, waarmee je montage een filmachtige uitstraling krijgt. Om actiemomenten nauwkeurig vast te leggen, is er ook een slowmotion-functie. iMovie is zowel voor macOS als iOS beschikbaar. Je kunt dus op een iPhone of iPad aan de bewerking beginnen, waarna je het project afmaakt op een Mac. De versie op macOS heeft meer gereedschappen in huis. Houd er rekening mee dat iMovie een beperkt aantal videoformaten ondersteunt. Apple beheert met Final Cut Pro X ook een professionele videobewerker. Dit pakket kost 329,99 euro.

2 Reactie(s) op: Dit zijn de beste programma's voor videobewerking

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 april 2018 18:42 Kasander1
  Complimenten. Een uitgebreid artikel met software dat niet alleen door Windows ondersteund wordt maar ook door Linux. Goed bruikbaar.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 september 2018 22:20 Moonlampje
  Dank je wel voor deze ontzettend uitgebreide en duidelijke review. Dit heeft me zeker geholpen om een gedegen keus te maken voor videobewerkingssoftware.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.