Alle ins-en-outs van Google Maps

© PXimport

Alle ins-en-outs van Google Maps

Geplaatst: 28 mei 2019 - 02:41

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Dirk Schoofs

Google Maps lijkt zowat iedere maand wat slimmer te worden! Zowel de desktopversie als mobiele versies bevatten ondertussen zoveel handigheidjes dat je bijna een navigatietool nodig hebt om alle functies van de navigatietool te benutten. Bij wijze van spreken dan. We wijzen je de weg in de minder bekende mogelijkheden van Google Maps.

Tip 01: Offline kaarten

Ga je op reis naar een plaats waar het internet traag of onbereikbaar is of waar een databundel duur is? Dan kun je beter een kaart van Google Maps opslaan op je telefoon of tablet om daarna offline te gebruiken. Vergeet de kaart niet te downloaden voor je van huis weggaat. Open de Google Maps-app en zorg dat je verbinding hebt met het internet en bent ingelogd bij Google Maps. Daarna zoek je een plaats, bijvoorbeeld Madrid. Tik onderaan op de naam en kies Downloaden. Google zal zelf een zone afbakenen op het scherm en voorstellen om dit gebied te downloaden. Na de download is de kaart offline beschikbaar. Je raadpleegt de offline kaart door simpelweg naar de locatie te navigeren.

Kaarten op sd-kaartje

Tip 02: Multi-stops

Zelden verloopt een lange rit rechtstreeks van punt A naar punt B. Vaak wil je onderweg bijvoorbeeld ergens stoppen omdat daar wat te beleven valt of om uit rusten. In de Google Maps-app voer je eerst het vertrekpunt en de uiteindelijke bestemming in. Daarna gebruik je de drie stippen in de rechterbovenhoek zodat je bij de knop Extra stop toevoegen komt. Je kunt op die manier meerdere stops toevoegen, waarbij je de volgorde wijzigt door de adresvelden te slepen en neer te zetten. Je zult zien dat de totale reisduur zich vanzelf aanpast aan de extra stops die je hebt toegevoegd.

Tip 02 Je bent beperkt tot 9 bestemmingen inclusief het startpunt.

© PXimport

Tip 03: Ommetjes

In de desktopversie is het mogelijk de gevonden route eenvoudig aan te passen. Hiervoor klik je op een punt van de blauwe lijn die de route aangeeft, je grijpt de lijn vast en daarna sleept die naar een ander punt zodat de route zich aanpast.

Met de app kun je tijdens een actieve navigatie een omleiding laten zoeken naar een plaats om bijvoorbeeld te eten of om te tanken. Daarvoor moet je de onderste rij die de geschatte reistijd aangeeft naar omhoog slepen en dan tik je op Zoeken langs route. Typ wat je zoekt zodat Maps een omleiding kan voorstellen zonder de oorspronkelijke bestemming uit het oog te verliezen.

Tijdlijn en locatiegeschiedenis

Volgen uitschakelen

Tip 04: Rechtermuisknop

In de webversie van Google Maps start je meestal een routebeschrijving door in het zoekvak te typen waar je naartoe wilt. Als je al op de kaart naar de locatie aan het kijken bent, dan kan het ook eenvoudiger. Rechtsklik op een aangeduide locatie op de kaart zodat het contextmenu met een vervolgkeuzelijst tevoorschijn floept. Die keuzelijst kun je dan gebruiken om een routebeschrijving naar of vanaf die locatie te vinden.

Tip 04 In de desktopversie kun je een routebeschrijving via de rechtermuisknop vragen.

© PXimport

Tip 05: Afstand meten

Met de rechtsklik-truc bereken je ook de afstand tussen verschillende punten. Selecteer in het contextmenu de optie Afstand meten. Hierdoor moet je een vertrekpunt neerzetten op de kaart. Dat punt wordt een witte stip, daarna plaats je een tweede punt. Tussen de twee witte punten verschijnt een zwarte lijn waarop je de afstand tussen beide punten afleest. Onderaan zie je ook de totale afstand in kilometer en in mijl. Bovendien is het mogelijk extra punten toe te voegen en punten te verplaatsen. Google zal de toegevoegde afstand bij de vorige afstand optellen. Ook onderaan de hoofdkaart berekent Google Maps de totale reisafstand. Houd je de linkermuisknop ingedrukt, dan kun je de kaart verslepen zoals je gewend bent.

Tip 05 De webapp telt de afstanden bij elkaar op.

© PXimport

Tip 06: Rolstoelvriendelijk

Tip 06 De rolstoelvriendelijke modus werkt alleen bij Openbaar vervoer en in de steden.

© PXimport

Mensen die een in rolstoel zitten, hebben onderweg vaak last van obstakels. Google toont daarom de rolstoelvriendelijke routes in de steden. Als je de bestemming hebt opgegeven, tik je op het icoontje Openbaar vervoer, want deze functie werkt uitsluitend in deze modus. Daarna gebruik je de knop met de drie puntjes rechtsboven en daar tik je nog een keer op Routeopties waar je kunt kiezen tussen Bus, Trein, Metro. Helemaal onderaan kun je de instelling Rolstoeltoegankelijk activeren.

Tip 07: Bezienswaardigheden

Een erg interessante functie om citytrips voor te bereiden, zijn de persoonlijke lijsten. Hiermee kun je de trip voorbereiden door vooraf enkele leuke plekjes en bezienswaardigheden op te zoeken en die toe te voegen aan een lijst. Via dezelfde weg bewaar je interessante plaatsen waar je geweest bent voor later. Zoek naar locatie of een adres dat je wilt vastleggen en kies de optie Opslaan. Daarna kun je een bestaande lijst selecteren of je maakt een nieuwe lijst met de knop Nieuwe lijst. Op reis bekijk je de opgeslagen locaties door in de app op de drie horizontale strepen te tikken. Selecteer in het menu Mijn plaatsen en daar open je het tabblad Opgeslagen om de voorbereide lijst te zien.

Tip 07 Stel een lijst met bezienswaardigheden samen die je wilt bezoeken.

© PXimport

Koets voor de Queen

Alleen deze route kun je met de koninklijke koets afleggen.

© PXimport

Tip 08: Shortlist

Het is makkelijk om locaties te delen met vrienden. Als een locatie is gevonden, gebruik je de knop Delen om de plek door te geven via WhatsApp, Facebook, mail, een bericht, enzovoort. Bij de deelmogelijkheden zit ook de opdracht Toevoegen aan shortlist. De plaatsen in de shortlist verschijnen in bubbels over de kaart. Op die manier stel je bijvoorbeeld een lijstje samen van leuke restaurants. Dat lijstje kun je delen met vrienden. Iedereen die je voor deze shortlist uitnodigt, kan locaties bewerken, toevoegen en verwijderen. Bovendien laten de leden hun voorkeur kennen door voor of tegen te stemmen. Iedere deelnemer moet dan wel de meest recente Google Maps-app op zijn smartphone draaien. Vind je die shortlist-bubbel hinderlijk, dan tik je erop en daarna bereik je via de drie puntjes (Meer) de opdracht Verwijderen.

Tip 09: Verkennen

Tip 09 Standaard toont Maps eerst de restaurants, cafés en attracties.

© PXimport

Eenmaal ter plaatse helpt Maps je de buurt te verkennen. Open de app en centreer de kaart op je locatie. Onderaan zie je de knop Verkennen, het is een blauwe ‘pin’ met een puntje in het midden. In het tabblad Buurt verkennen zie je knoppen om restaurants, cafés en attracties in de buurt te vinden. Tik je op de knop Meer dan worden de keuzemogelijkheden nog gedetailleerder: Koffiehuizen, Museums, Films, Live muziek en meer. Je kunt dit dus ook alvast voor een locatie doen waar je van plan bent heen te gaan. Centreer de kaart op die locatie, en vraag via Verkennen de leukste plekjes op. Je leest ook beoordelingen en beschrijvingen van de plekken.

Google haalt deze aanbevelingen van de functie Verkennen uit verschillende partner-bronnen. Daarbij baseert Google zich op relevantie, afstand en jouw persoonlijke interesses. Google houdt vol dat de resultaten in Maps niet worden beïnvloed door betalingen en dat betaalde content in Google Maps altijd via een label herkenbaar is.

De voorstellen die Google doet kun je beïnvloeden: heb je het gevoel dat de eetgelegenheden die Google Maps voorstelt, je vaak niet kunnen bekoren? Dan kun je je voorkeur aanpassen in het menu Instellingen, bij Plaatsen verkennen. Selecteer hier de keuken van je voorkeur en duid aan in welk voedsel je niet bent geïnteresseerd bent.

Tip 10: Je auto terugvinden

De Google Maps-app op je smartphone heeft een functie om de plaats op te slaan waar je je auto parkeert. Tik op de blauwe bol die de locatie weergeeft en houd die ingedrukt zodat het contextueel menu verschijnt waar je Instellen als parkeerplek selecteert. De parkeerlocatie verschijnt dan op de kaart in de vorm van een blauwe bol met daarin een witte P. Om later de opgeslagen parkeerplek terug te vinden open je Google Maps, onderaan de kaart vind je de balk met de tekst Opgeslagen parkeerlocatie. Tik op deze knop om de locatie te zien. Maps vertelt je ook hoelang je auto daar al staat. In Android is het zelfs mogelijk om foto’s aan de handmatig opgeslagen locatie te hangen, zodat je je auto nog sneller terugvindt. De parkeerfunctie werkt op de iPhone op twee manieren: handmatig zoals hierboven of automatisch. Wil je de parkeerlocatie automatisch laten opslaan, dan moet je iOS-apparaat via bluetooth of usb verbonden zijn met de auto. Je moet de functie inschakelen via Instellingen / Navigatie-instellingen en dan zet je de schakelaar Parkeerlocatie opslaan aan. Hierdoor zal Maps de parkeerlocatie automatisch toevoegen op de kaart wanneer je uitstapt.

Tip 10 Houd het blauwe puntje ingedrukt zodat je handmatig de parkeerplaats markeert.

© PXimport

Nauwkeurigheid

Tip 11: Media afspelen

Onlangs heeft Google Maps belangrijke muziekdiensten geïntegreerd, zoals Spotify, Google Play Music en op iOS ook Apple Music. Op die manier hoef je niet langer van app te switchen om een ander liedje te beluisteren. In het navigatiescherm komt dan een widget waar je ziet welke nummer er wordt afgespeeld. Je kunt gewoon met de bekende knoppen naar het vorige en volgende nummer schakelen. Om de integratie te activeren open je de Instellingen via de menuknop. In iOS tik je op Navigatie en selecteer je App voor het afspelen van muziek. De keuze is nog beperkt tot Apple Music of Spotify. Wanneer je Apple Music selecteert, zal Maps toestemming vragen tot deze dienst en de bijhorende mediabibliotheek. In Android scrol je in de Instellingen naar beneden en open je de Navigatie-instellingen. Hier activeer je de functie Bedieningselementen voor media afspelen weergeven. Helemaal onderaan staat Standaard media-app, waar je de juiste muziekspeler kiest.

Tip 12: God-view

De lijn tussen Google Maps en Google Street View is mettertijd erg vaag geworden. Op de computer schakel je naar de Earth-weergave door op Satelliet in de linkerbenedenhoek te klikken. In deze weergave krijg je een mix van Street View en satellietweergave. Een coole optie verschijnt wanneer je deze weergave aan de rechterkant op de knop 3D klikt. Hiermee schakel je naar de zogenaamde God-view, waardoor het lijkt alsof je door de wereld vliegt. Zoom ver genoeg in en houd de Ctrl-toets ingedrukt om via de muis rond je as te draaien. Wanneer je op een bekend gebouw tikt, zal Google het identificeren.

Tip 12 De satellietweergave in 3D geeft niet het duidelijkste, maar wel het mooiste beeld.

© PXimport

Tip 13: In de buurt zoeken

Wanneer je in Google Maps op het woord ‘café’ zoekt, zal het alle cafés markeren die op het huidige scherm passen. De zoekmachine begrijpt echter ook de boodschap ‘in de buurt’. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar ‘McDonald’s in de buurt van de Groenplaats Antwerpen’. Of naar ‘café in de buurt van Haarlem station’. Of naar ‘Hotel in de buurt van Antwerpen’. Bij de laatste krijg je direct de prijzen te zien van een overnachting!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten