Dit zijn de beste Windows 10-apps

© PXimport

Dit zijn de beste Windows 10-apps

Geplaatst: 18 maart 2020 - 07:44

Aangepast: 14 december 2022 - 13:20

Dennis Gandasoebrata

De Microsoft Store kent niet dezelfde hoeveelheid apps als de Google Play Store en de Apple App Store, maar bevat wel degelijk een flink aantal nuttige apps. We selecteren de nuttigste apps, die niet mogen ontbreken in jouw Windows 10-omgeving.Dit zijn de beste Windows 10-apps.

Tip 01: Apps installeren

Je opent de Microsoft Store via het Startmenu: klik op Start, typ Store en klik op Microsoft Store. De content van de Microsoft Store is ondergebracht in verschillende categorieën, zoals Productiviteit en Games. Klik op een tab om de bijbehorende categorie te openen. Je kunt ook direct zoeken naar een specifieke app. Gebruik hiervoor het zoekvak rechtsboven in het venster. Gebruik dit zoekvak ook om de apps te vinden die we in dit artikel bespreken.

Nieuwe versies van apps worden automatisch regelmatig gedownload. Je kunt dit ook handmatig doen. Klik op de knop Meer informatie en kies Downloads en updates. Klik hierna op Updates downloaden. Voor een totaaloverzicht van geïnstalleerde apps kies je voor Mijn bibliotheek. De aanwezige apps worden rechts in het venster getoond. Via het menu links kun je de apps sorteren op volledige weergave, welke apps nu geïnstalleerd zijn, welke dat wel waren maar nu niet meer zijn, welke apps gereed zijn om te worden geïnstalleerd en welke apps onlangs zijn gedownload of bijgewerkt. Om de algemene instellingen van de Store aan te passen, klik je op Meer informatie en kies je voor Instellingen.

 

© PXimport

Tip 02: Apparaatbeheer

Je kunt maximaal tien verschillende apparaten aan de Microsoft Store ‘koppelen’. Is het maximum bereikt, dan kun je geen apps en games meer downloaden. Om dit op te lossen, ontkoppel je een ander apparaat, zodat er weer ruimte ontstaat. Vraag een overzicht op van gekoppelde apparaten om te kijken welke apparaten er nu zijn aangesloten. In de Microsoft Store kies je voor Meer informatie (de knop rechtsboven in het venster, herkenbaar aan de drie puntjes) en klik je op Instellingen. Bij Offline machtigingen klik je op Jouw apparaten beheren. Een nieuwe pagina met overzicht van gekoppelde apparaten wordt geopend.

Dit kunnen computers, maar ook andere apparaten zoals telefoons zijn. Zijn dat er te veel? Kijk dan welke apparaten je niet meer wilt koppelen aan de Microsoft Store. Klik op Ontkoppelen en bevestig de actie. Nu kun je het andere apparaat toevoegen en weer apps en andere content downloaden.

 

© PXimport

Geen wachtwoord

Met Ziggo Go kun je video’s toevoegen aan een kijklijst om ze achter elkaar te streamen

-

Tip 03: Ziggo Go

Voor abonnees van Ziggo is de app van de aanbieder de moeite waard. Met de app heb je in Windows 10 toegang tot de content binnen je abonnement. Denk aan live televisie, maar ook aan eventuele series uit een aanvullend pakket. De app controleert bij het starten in welke regio je je bevindt. Zolang dit binnen de Europese Unie is, kun je het grootste deel van de content bekijken. In onze tests verliep het inladen van de streams met wisselend succes, maar eenmaal draaiend werkt de app prettig. De app houdt bij tot waarnaar je hebt gekeken en biedt aan de stream vanaf dat punt te hervatten. Handig is de optie om video’s toe te voegen aan een kijklijst, zodat je bijvoorbeeld een serie snel kunt kijken. Via de instellingen kun je een eigen zenderoverzicht maken en hierin de zenders opnemen die je regelmatig kijkt.

 

© PXimport

Tip 04: Netflix

Ook Netflix heeft een app ontwikkeld voor Windows 10. Prettig aan de app is de mogelijkheid om content te downloaden, zodat je het materiaal op een later moment (en zonder internetverbinding) kunt kijken, bijvoorbeeld in het vliegtuig. Via de instellingen kun je de videokwaliteit bepalen en deze optimaliseren voor de verbinding waarvan je gebruikmaakt. Schakel bovendien de optie Smart Downloads in: hiermee worden gedownloade series automatisch verwijderd zodra je ze hebt bekeken en is er weer ruimte voor nieuwe downloads. In een overzicht zie je bovendien hoeveel ruimte door de Netflix-content wordt ingenomen.

Klik op de prullenbak bij Delete All Downloads om in één keer de schijf op te schonen. Klik op de knop linksboven voor een overzicht van alle categorieën met content. Onder My Downloads vind je de offline collectie en de mogelijkheid om Smart Downloads snel in en uit te schakelen. De app biedt ondersteuning voor meerdere gebruikersaccounts, waartussen je kunt schakelen. Via dat account onthoudt Netflix waar je op een ander apparaat (bijvoorbeeld via een settopbox of een telefoon) bent gebleven, zodat je vanaf dat punt gelijk verder kijkt.

Netflix

© PXimport

Hoeveel ruimte

Photoshop Express is er voor alle (eenvoudige) bewerkingen die je op je foto’s wilt maken

-

Tip 05: Adobe Photoshop Express

Voor het uitvoeren van eenvoudige fotobewerkingen in een gebruiksvriendelijke omgeving kom je terecht bij Photoshop Express. Met het kleine broertje van het welbekende Photoshop kun je snelle aanpassingen aan foto’s doen. Dat kan ook door het toepassen van filters: de makers hebben 45 standaardeffecten meegeleverd, die je als uitgangspunt kunt gebruiken en zelf kunt aanpassen. Ook voor andere eenvoudige bewerkingen leent het programma zich goed: denk aan het aanpassen van de fotoverhoudingen en het draaien van scheve foto’s. Verder bevat de app een paar handige extra’s, zoals de mogelijkheid om rode ogen uit foto’s te verwijderen en bestaande foto’s van nieuwe kaders te voorzien.

Ook kun je vlekken retoucheren, zoals stofjes op ingescande analoge foto’s. De app wordt regelmatig voorzien van updates. Er wordt een groot aantal bestandsformaten ondersteund, waaronder jpg, png en raw-bestanden. Als je een Adobe ID aanmaakt, heb je toegang tot aanvullende functies en uitbreidingspakketten. Het fotomateriaal wordt rechts in het venster getoond, terwijl je via de menu’s aan de linkerkant toegang hebt tot de instellingen. Ook op een tablet in combinatie met touchbediening werkt de app goed.

 

© PXimport

Tip 06: Microsoft To Do

Als je gebruikmaakt van takenlijstjes, mag Microsoft To Do niet in je app-verzameling ontbreken. Heb je in het verleden gebruikgemaakt van Wunderlist, dan kun je de bestaande taken importeren in To Do. De app neemt het uiterlijk over van Windows en ondersteunt ook een donker thema. Naast de lijstjes die je zelf maakt, ondersteunt To Do ook ‘slimme lijsten’. Deze lijsten worden dynamisch samengesteld en geven bijvoorbeeld taken weer die je als belangrijk hebt aangemerkt of taken die je eerder heb ingepland. To Do ondersteunt gedeelde lijsten waarin je taken aan anderen kunt toekennen. Ook deze lijst wordt standaard getoond. Wil je een schone werkomgeving en maak je geen gebruik van deze mogelijkheden, dan kun je de lijsten verbergen via het instellingenvenster.

Nog handiger is om lijsten die leeg zijn automatisch te verbergen. Zet de schuif op Aan bij Lege slimme lijsten automatisch verbergen. De app biedt ondersteuning voor meerdere accounts, zodat je bijvoorbeeld zakelijke en persoonlijke lijstjes kunt bijhouden en deze elk onder een eigen account kunt plaatsen. To Do synchroniseert de taken met andere apparaten, zodat ze overal beschikbaar zijn.

 

© PXimport

WhatsApp Dekstop is wel afhankelijk van je telefoon: die moet zijn ingeschakeld

-

Tip 07: WhatsApp Desktop

WhatsApp hoef je niet alleen op je telefoon te gebruiken, ook via de computer kun je berichten sturen en ontvangen. We maken hiervoor gebruik van WhatsApp Desktop. Na de installatie koppel je de app aan je telefoon. De app toont hiervoor een QR-code die je scant met de telefoon. WhatsApp Desktop is afhankelijk van je telefoon, wat ook betekent dat de telefoon tijdens het gebruik van de app moet zijn ingeschakeld. Via de desktop-app kun je ontvangen media (zoals foto’s, video’s en audio) direct op je computer opslaan. Het instellingenvenster geeft toegang tot een beperkte set instellingen die je ook via de telefoon vindt, zoals toegang tot lijsten met geblokkeerde contactpersonen en het aanpassen van de achtergrond van het conversatievenster.

 

© PXimport

Tip 08: WiFi Analyzer

Als je meer informatie wilt over de status en de gezondheid van je draadloze netwerk, is WiFi Analyzer van Matt Hafner een waardevolle toevoeging aan je appverzameling. De eerste keer vraagt de app in welke regio je bevindt, om rekening te kunnen houden met lokale beperkingen (zoals de gebruikte kanalen). De app bestaat uit tabbladen, waarvan Analyse de nuttigste is: hier zie je de signaalsterkte per wifi-kanaal. Op basis hiervan zie welke andere netwerken eventueel ‘botsen’ met je eigen netwerk en kun je optimalisaties doorvoeren. Bijvoorbeeld door het eigen kanaal naar een ander kanaal te wijzigen, zodat je minder ‘last’ van andere netwerken hebt. Op de tab Netwerken zie je de andere netwerken in je omgeving.

 

© PXimport

Tip 09: Jouw telefoon

Een paar apps hoef je niet te installeren, maar zijn al standaard aanwezig in de nieuwste versies van Windows 10. Een goed voorbeeld hiervan is de app Jouw telefoon. Deze app maakt een directe koppeling met je telefoon en geeft je vanaf je Windows-computer toegang tot sms-berichten, foto’s en telefoonmeldingen. Gebruik je een Android-telefoon, dan geeft de app toegang tot meer bronnen dan bij de iPhone (door beperkingen van Apple). Je kunt vanaf een Android-telefoon je foto’s direct gebruiken op je pc, door ze te verslepen naar de lokale computer. Het is jammer dat de makers maximaal 25 foto’s tonen, want in de praktijk heb je al snel de behoefte om meer terug te gaan in de tijd. Handig is de koppeling met de telefoonmeldingen: zodra een app een melding genereert, wordt deze ook binnen Windows getoond.

 

© PXimport

Tip 10: TuneIn Radio

De app van TuneIn Radio geeft je toegang tot zo’n 100.000 radiostations in binnen- en buitenland. Via Browse haal je een overzicht op van de verschillende categorieën. Er zijn verschillende themazenders beschikbaar, zoals Music, Sports en News. Behalve een selectie op basis van thema, kun je ook radiozenders selecteren op basis van je huidige locatie. Afhankelijk van je luistergedrag worden vergelijkbare kanalen door TuneIn Radio aangeboden. Tot de collectie horen ook podcasts.

 

© PXimport

Alleen uit de Store

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000