Alles over de nieuwe functies van Windows 10

Door: redactie-computertotaal | 17 januari 2020 12:42

Surface laptop
Nieuws

Vanaf Windows 10 is het besturingssysteem veranderd naar een dienst. In plaats van om de paar jaar een nieuwe Windowsversie uit te brengen, blijft Microsoft Windows 10 via updates continue bijwerken met nieuwe verbeteringen en aanvullingen. Wat zijn de veranderingen? Windows 10: nieuwe functies op een rij.

Windows 10 is anders dan de vorige Windowsversies. Varianten als Windows 7 en Windows 8 krijgen veiligheidsupdates en via Service Packs werden nieuwe functies toegevoegd. Windows 10 wordt doorlopend door Microsoft bijgewerkt. Met veiligheidsupdates en met name bij grote (jaarlijkse) updates worden nieuwe onderdelen geïntroduceerd aan het besturingssysteem. Zo blijf je met Windows 10 altijd up-to-date met het recentste dat Microsoft biedt. In dit artikel duiken we dieper in op de nieuwe functies.

Wil je meer wegwijs raken in Windows 10 in het algemeen? Neem dan een kijkje op https://computertotaal.nl/windows-10.

Surface Pro

Het Windows 10 van de toekomst

Een Windows 11 of Windows 12 hoef je niet te verwachten. Toch zijn er geruchten over een Windows 10 Core OS, dat bijvoorbeeld op simpele apparaten kan draaien. Om de beste indruk te krijgen van de nieuwe functies en versies van Windows 10 kun je het beste terecht bij het Windows Insider-Programma, waarmee je testversies van Windows 10 vast uit kunt proberen.

Alles over de toekomst van Windows 10 en tips voor het Windows Insider-programma lees je in dit artikel.

Nieuw klembord

Knippen en plakken in Windows 10 is altijd vrij basaal geweest, net als de vorige versies van Windows. Dat is veranderd, Microsoft heeft het Klembord van Windows 10 aangepast, zodat je bijvoorbeeld kopieergeschiedenis hebt, maar ook meerdere mogelijkheden hebt voor ctrl-c en ctrl-v. Het is zelfs mogelijk om je klembord te synchroniseren met andere apparaten, pc's, tablets en smartphones.

Lees hier alles over het nieuwe Windows 10-Klembord.

Smartphone-meldingen

Windows 10 werkt steeds beter samen met je smartphone. Het vernieuwde Klembord is net al aan bod gekomen, maar ook je meldingen zijn te synchroniseren. Zo zie je direct de meldingen van je smartphone op je pc verschijnen, zonder dat je je smartphone hoeft op te pakken. Dat is wel zo handig.

Lees hier hoe je je smartphone-notificaties synchroniseert met Windows 10.

Windows 10 Tijdlijn

Een handige nieuwe functie in Windows 10 is de Tijdlijn. Deze kun je gebruiken om terug te zoeken wat je gedaan hebt. In deze Activiteitengeschiedenis kun je bijvoorbeeld zien aan welke documenten je hebt gewerkt en wijzigingen ongedaan maken. De instellingen voor de Tijdlijn vindt je gewoon in het vernieuwde Windows 10-Instellingenvenster.

Hier lees je hoe je de Windows 10 Tijdlijn gebruikt.

Windows 10 tijdlijn

Kleine wijzigingen

Natuurlijk zijn het niet alleen maar grote wijzigingen, die met de Windows 10-updates veranderen. Zo is er naast een donkere modus nu ook een lichte modus voor Windows 10, zijn er nieuwe emoji en is de zoekfunctionaliteit (samen met Cortana) onder handen genomen.

Alle vernieuwingen van de Windows 10 mei-update op een rijtje.

Betere updates

Microsoft beloofde ieder half jaar met een grote update voor Windows 10 te komen. Maar daar moest het bedrijf toch op terugkomen, want het updateschema bleek te veel van het goede. Veel bugs en updatefouten zorgde ervoor dat gebruikers in problemen kwamen of zelfs met onwerkbare systemen kwamen te zitten. Daarom maakt Microsoft een pas op de plaats, door minder regelmatig met zulke grote updates te komen.

Dit verandert er aan het updateschema van Windows 10.

Meer controle

Als gebruiker heb je ook meer mogelijkheden voor de updates. Cruciale updates zullen op je af blijven komen, of je het nou wilt of niet. Gebruikers van Windows 10 Pro kunnen echter meer invloed uitoefenen op wanneer updates geïnstalleerd mogen worden. Zogenaamde Feature Updates, functionele updates dus, zijn (flink) uit te stellen.

Zo schakel je de Windows 10 feature updates uit.

Krijg (een heel klein beetje) controle over de Windows 10 updates

Windows 10-update zelf installeren

Wanneer Microsoft nieuwe Windows 10-updates uitrolt is het soms maar de vraag wanneer je pc deze eindelijk ontvangt. Maar je hoeft natuurlijk niet te wachten, je kunt deze updates ook handmatig starten op een eenvoudige manier.

Zo installeer je de nieuwste Windows 10-update handmatig.

Helaas komt het ook regelmatig voor dat een grote Windows 10-update het systeem van slag brengt: programma's en randapparatuur werken niet meer naar behoren, het systeem reageert traag of start helemaal niet door. Ondervind je deze problemen? Neem dan de volgende pagina even door!

Lees hier hoe je problemen met de Windows 10-update oplost.


5 Reactie(s) op: Alles over de nieuwe functies van Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 december 2019 12:52 blablablablaap
  Ben eigenlijk wel benieuwd hoe Microsoft omgaat met oudere hardware en driver ondersteuning. Wordt bijvoorbeeld mijn beeldkaart bij een nieuwe win10 update nog wel correct aangestuurd of krijg ik een melding dat ik moet aanpassen…. Kortom is bij aankoop van hardware de opmerking Windows 10 compatibele nog wel voldoende?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 januari 2020 19:53 Lex1
  Ik ben bang dat Windows een steeds zwaardere belasting gaat worden dat steeds meer computer noodzakelijk vervangen moeten worden.

  Ik heb een Dell Inspiron N5050 die is al niet meer vooruit te branden met Windows10 Toen ik hem pas installeerde werkte hij redelijk goed totdat alle grote updates waren geïnstalleerd.

  64 bit I3 2e generatie 8 GB ram 256GB Crucial SSD
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 februari 2020 23:03 Patrick12
  Ik heb sinds 2 jaar mijn Windows 10 en was tevreden tot na enkele updates dat rotding trager en trager word, gewoon om te kotsen en steeds nieuwere drivers te moeten zoeken. Voor mijn oudere programma's gebruik ik nog steeds (offline) mijn XP en Win7 geloof me die zijn veel beter dan Win10 die je steeds saboteert in alles wat je doet. Gebruik Win10 alleen voor mijn mails.Dit moest eens van mijn hart.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 april 2020 15:39 RLichtendahl
  Goedemiddag,

  Wat mij opvalt is de lyrische toon die aan de dag wordt gelegd wanneer we het over Windows 10 hebben. Dat downward compatibility na Windows XP de nek is omgedraaid en dat Windows 10 stijf staat van de inbreuk op de privacy, daar wordt met geen woord meer over gerept. Conditionering van de gebruiker is het voornaamste doel geworden, getuige het feit dat sommige software en pc's niet meer onder oudere besturingssystemen draaien, en wordt als normaal ervaren. Kruip je wat dieper in de basiscommando's dan zie je dat oude DOS commando's nog steeds dienen te worden aangesproken wanneer een systeem vastloopt. Begrijp me goed; ik ben voorstander van innovatie wanneer het een duidelijk doel dient, maar een ander doel dan dwangconsumptie, waar hier sprake van is, ontgaat mij 'een beetje'.

  Met vriendelijke groet,

  Rob Lichtendahl
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 juli 2021 21:04 Kasander1
  "Een Windows 11 of Windows 12 hoef je niet te verwachten."

  En jaar later dan dit artikel weten we wel beter met de komst van Windows 11…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.