Dit zijn de nieuwe WhatsApp-functies

© CIDimport

Dit zijn de nieuwe WhatsApp-functies

Geplaatst: 28 februari 2019 - 04:56

Aangepast: 14 december 2022 - 11:21

Dirk Schoofs

Ook als je dag in dag uit dezelfde app gebruikt, is de kans aanwezig dat je toch sommige nieuwe functies aan je voorbijgaan. De 1,5 miljard maandelijkse actieve WhatsApp-leden voeren de updates wel uit, maar blijven de app vaak gebruiken zoals ze altijd hebben gedaan. Maar de updates bevatten vaak kenmerken die je nooit meer wilt missen als je ze eenmaal kent. We bespreken enkele mogelijkheden die ietwat verstopt zitten in de recente versie.

Tip 01: Groepsvideo

Wanneer je met elkaar oog in oog komt te staan met een videogesprek, wordt de communicatie uiteraard persoonlijker dan bij een getypt bericht. Voortaan ben je niet langer beperkt tot het voeren van een-op-een videogesprekken. Met de nieuwe WhatsApp kun je tegelijkertijd met maximaal drie andere mensen spreken, face-to-face. Om een groepsgesprek te starten, moet je eerst één persoon bellen en het videogesprek starten. Zodra die persoon is ingeschakeld, tik je op het kleine gebruikerspictogram in de bovenhoek van de chat om nog een deelvenster te openen. Het is niet mogelijk om in een keer twee extra deelnemers samen te brengen. Je moet ze een na een toevoegen.

Tip 02: Berichten cancellen

Waarschijnlijk is jou ook al overkomen dat je wenste dat je de klok kon terugdraaien om terug te nemen wat je daarnet hebt gezegd? Met WhatsApp vermijd je zulke gênante situaties door berichten in een chat nog snel te verwijderen. Tik op het bericht om het te selecteren. Gebruik in de optiebalk het prullenbakpictogram of ga via het balkje naar de opdracht Verwijderen. Daar bepaal je of je het bericht alleen voor jezelf wil wissen, of voor iedereen. Je hebt slechts één uur de tijd om het bericht in te trekken. Om heel precies te zijn: één uur, 8 minuten en 16 seconden, wat neer komt op 212 seconden wat blijkbaar gemakkelijker te coderen is voor ontwikkelaars. Je gesprekspartners zullen op de plaats van het verwijderde bericht wel een melding zien staan. Verzin dus alvast een goed excuus.

Media has no description

© PXimport

iPhone-gebruikers kunnen handsfree groepsberichten versturen via digitale assistent Siri

-

Tip 03: Berichten naar Siri

iPhone-gebruikers kunnen handsfree groepsberichten versturen via hun digitale assistent Siri. Hiervoor zeg je ‘he Siri’ of je houdt de startknop van de iPhone ingedrukt. Vervolgens zeg je: “Stuur een WhatsApp-bericht naar (de groep of de naam)”. Belangrijk is dat je de volledige naam van de contactpersoon uitspreekt zoals deze in je contactenlijst staat. Je kunt ook deze stappen volgen. Je zegt: “Stuur een WhatsApp-bericht”. Siri vraagt daarna naar wie je het wil sturen. Spreek dan de volledige naam in.

Nadat je de juiste groep uit de lijst hebt genoemd, kun je het bericht dicteren en naar de groep verzenden. Lukt dit niet meteen, dan kijk je een en ander na. Je iPhone moet minimaal op iOS 10 werken en je moet de meest recente versie van WhatsApp geïnstalleerd hebben. Bovendien moet de Siri-ondersteuning voor WhatsApp aan staan. Ga naar de app Instellingen en tik op Siri en zoeken. Helemaal onderaan in de lijst geïnstalleerde apps vind je WhatsApp. Zet de schakelaar bij Gebruik met Siri aan.

Meer Siri

In het gebruikersrapport lees je al je gegevens en de nummers van al je WhatsApp-contacten

-

Tip 04: Accountinformatie

Dit zijn de nieuwe WhatsApp-functies-15082296

© CIDimport

Om te voldoen aan de nieuwe EU-richtlijnen omtrent gegevensprivacy ¬– de fameuze DPR ¬– laat deze applicatie toe dat iedere gebruiker alle gegevens kan opvragen die WhatsApp ondertussen over hem verzamelt. Hiervoor klikt je rechtsonder op Instellingen, dan ga je naar Account en daar zie je de knop Vraag accountinformatie aan. Via deze weg verkrijg je het gegevensrapport. Dit rapport bevat je profielfoto en de groepsnamen, maar niet je chatberichten. Hou er rekening mee dat je het gegevensrapport pas na enkele weken kunt downloaden. Als je ondertussen het account verwijdert of het nummer wijzigt, zal WhatsApp het verzoek annuleren. De inhoud van de berichten staat natuurlijk niet in het rapport, vanwege de end-to-end-codering.

Privacy

Tip 05: Verdachte links

In de update heeft WhatsApp voor Android een waarschuwingsfunctie ingebouwd waardoor je een waarschuwing ontvangt als iemand je een verdachte link stuurt. Dit is geen waterdicht systeem, want vooralsnog controleert WhatsApp gewoon of er vreemde tekens in het internetadres staan, wat een aanwijzing kan zijn dat de link verwijst naar een frauduleuze site die zich voordoet als een legitieme website. Deze beveiliging is een poging om spam-, spoofing- en phishing-instanties op het platform te beperken.

Tip 06: Reservekopie

Met WhatsApp kun je een back-up van je chatgesprekken en media maken als je ook bent aangesloten op een cloudopslagservice. Dit heeft het voordeel dat je met zo’n reservekopie de inhoud makkelijk kunt herstellen wanneer je van apparaat wisselt. Je kunt dit instellen zodat het automatisch iedere dag, iedere week of iedere maand een reservekopie maakt. Je vindt deze functie onder Instellingen / Chats / Reservekopie. In iOS maakt WhatsApp een back-up op iCloud en in Android op Google Drive. De reservekopie van je media en berichten is niet beschermd door de end-to-end encryptie van WhatsApp zolang die in iCloud of Google Drive staat.

Dit zijn de nieuwe WhatsApp-functies-15082296

© CIDimport

Je ziet wanneer een bericht is afgeleverd en wanneer de ontvanger het heeft gelezen

-

Tip 07: Berichteninfo

Je hebt iemand een bericht verstuurd en verwacht een reactie, maar het blijft stil van die kant … Heeft de ander je bericht wel of niet gelezen? Om daarover zekerheid te krijgen, open je het informatiepaneel van het bericht. In iOS leg je daarvoor je vinger op het bericht en vervolgens veeg je naar links of rechts. Of je kunt het bericht ingedrukt houden en op Info tikken. In Android moet je ook op het verzonden bericht tikken en vasthouden. Daarna tik je op het infopictogram of gebruik je de menuknop en kies je Info. Vervolgens zie je wanneer je bericht is afgeleverd en wanneer de andere het heeft gelezen.

Tip 08: Groepsbeheer

Dit zijn de nieuwe WhatsApp-functies-15082296

© CIDimport

Het beheer van groepen heeft WhatsApp ook verfijnd. Diegene die de groep maakt, kan niet alleen de beschrijving van de groep wijzigen, maar ook de deelnemers van de groep. Bovendien kunnen groepsbeheerders aangeven dat Alle deelnemers of Alleen beheerders het onderwerp en het pictogram van de groep mogen aanpassen. Een andere vernieuwing is dat in WhatsApp-groepen beheerders de deelnemers kunnen beperken om berichten in de groep te posten. Dit kan nuttig zijn om spam te voorkomen bij WhatsApp-groepen waar dingen gekocht en verkocht worden. Hiervoor tik je op de groep zodat je bij de Groepsinformatie komt en zo kan je naar de Groepsinstellingen gaan waar je bepaalt wie er berichten in deze groep mag verspreiden: Alle deelnemers of Alle beheerders.

Tijdelijk dempen

Dit zijn de nieuwe WhatsApp-functies-15082296

© CIDimport

Bekijk welke groepen een aanslag vormen op de opslagcapaciteit van je mobieltje

-

Tip 09: Opslagruimte

Dit zijn de nieuwe WhatsApp-functies-15082296

© CIDimport

Wil je weten hoeveel ruimte een bepaalde chat met een bepaalde persoon of groep ondertussen inneemt, dan tik je in de Instellingen op Data- en opslaggebruik. Op Opslag in gebruik vervolgens verschijnt een lijst die is gerangschikt volgens het aantal ingenomen MB. Zo zie je in een oogopslag welke groepen een aanslag vormen op de opslagcapaciteit van je mobieltje. Tik je nog een keer op de groep dan zie je hoeveel foto’s, gif’s, video’s en gesproken berichten in deze groep zitten. Wanneer de opslagruimte van je mobiele toestel bijna op is, raden we aan een back-up te maken van je media op een online service als Google Photo’s of iCloud, voordat je WhatsApp opruimt.

Tip 10: Archiveren

Een slimme manier om WhatApp slank te houden, is door inactieve chatgroepen te archiveren. Hierdoor is het mogelijk chatgroepen te verbergen zonder dat je ze daadwerkelijk verlaat. Je doet dit door over een chatgroep van rechts naar links te vegen en vervolgende in iOS op Archiveer te tikken. In Android moet je naar het scherm Chats gaan. Daar raak je het chatvenster aan dat je wil verbergen en vervolgens tik je op het pictogram Archiveren in de bovenste balk.

Tip 11: Locatie delen

Met de locatiefunctie laat je aan vrienden weten waar je bent. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je op een groot festival wilt aangeven in welke tent je uithangt. Om je realtime locatie te delen tik je in een gesprek op het pluspictogram en daarna op Locatie. Vervolgens beslis je of je de Live locatie wil delen of je huidige locatie. Live locatie betekent dat je de realtime locatie gedurende 15 minuten, 1 uur of 8 uur deelt. Dat maakt het makkelijker voor vrienden om je locatie te volgen terwijl je reist.

Dit zijn de nieuwe WhatsApp-functies-15082296

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten